Pasak Seimo nario mandato atsisakiusio „valstiečių“ vedlio, yra dar viena sąlyga, kad būtų galima kalbėti apie konstruktyvų Seimo daugumos ir mažumos darbą.

„Viskas prasidėjo nuo Seimo pirmininko pavaduotojo pozicijos, ir tas klausimas jau išsisprendė. Dabar liko antras klausimas – komitetai ir komisijos. Vienas iš sprendimų, kurio mes labai tikimės... Tai net savotiška sąlyga, kad nebūtų konfrontacijos, kurią pradėjo valdantieji, yra tai, kad Audito komiteto pirmininkas turėtų priklausyti valstiečiams“, – Eltai ketvirtadienį sakė R. Karbauskis.

Jis pažymėjo, kad jo ir „valstiečių“ frakcijos seniūnės Aušrinės Norkienės nuomonė, kad J. Jaručio paskyrimas septintuoju Seimo pirmininkės pavaduotoju gali sumažinti nuo pirmojo šio Seimo posėdžio kilusią įtampą, nesiskiria.

„Mano ir frakcijos bei seniūnės požiūriai nesiskiria. Tačiau vicepirmininko paskyrimas nėra tas, ko mes siekiame. Mes siekiame, kad būtų atstatytos visos teisės, kurios po rinkimų priklauso Valstiečių ir žaliųjų sąjungai kaip didžiausiai opozicinei frakcijai Seime, tarp jų yra ir Audito komitetas, kurio pirmininkas dar nėra paskirtas“, – teigė R. Karbauskis.

„Mes tikimės, ir apie tai kalbama, kad į Audito komiteto pirmininkus bus paskirtas iš Valstiečių ir žaliųjų sąjungos. Aš tik primenu, kad 2016 m. Šimonytė tapo šio komiteto pirmininke“, – pažymėjo jis, dar kartą pasidžiaugdamas, jog jo pasitraukimas iš Seimo pasiteisino.

„Akivaizdu, kad aš teisingai padariau, nes valdančioji dauguma neturėjo jokio kito pasirinkimo“, – politikui neįprastą savo poelgį prisimindamas sakė R. Karbauskis.

Opozicijoje dirbančios Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos atstovas J. Jarutis tapo Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen pavaduotoju.

Ketvirtadienį per slaptą balsavimą jo kandidatūrą parėmė 90 Seimo narių, 10 buvo prieš, 10 parlamentarų susilaikė.

Seime jau kurį laiką tvyrojo įtampa dėl Seimo vicepirmininkų paskyrimo. Nepasitenkinimo neslėpė savo atstovo Seimo vadovybėje iki šiol neturėjusi Seimo opozicinė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija.

Faktas, kad spalį išrinktame Seime „valstiečių“ frakcija parlamento valdyboje liko neatstovaujama, sukėlė aštrias trintis tarp LVŽS ir valdančiųjų. Seimui vicepirmininkais paskyrus opozicinių Darbo partijos ir socialdemokratų atstovus, valdantieji teigė, kad „valstiečiai“ į parlamento valdybą gali patekti išsirinkę opozicijos lyderį.

Tačiau tokį pasiūlymą „valstiečiai“ traktavo kaip šantažą ir opozicijos teisių ignoravimą. Galiausiai tai tapo prielaida LVŽS pirmininkui Ramūnui Karbauskiui pasitraukti iš Seimo, teigiant, kad tai daro, siekdamas užtikrinti „valstiečių“ frakcijos teises Seime.