Reitingų nesureikšmina

Praėjusią savaitę ir pirmadienį buvo skelbiami naujausi reitingai, kuriuose R.Karbauskio vadovaujama partija sulaukia vis mažiau palaikymo.

„Normalu, mes valdanti dauguma, priimame sprendimus, o jie ne visiems patinka. Manau, kad likus laiko iki rinkimų, mes galėsime kalbėtis ne apie reitingus, o apie tai, ką mes mes padarėme ir ko nepadarėme. Manau, kad mums bus lengva dalyvauti kituose rinkimuose, nes žodžiai jau nebepadės, padės tik darbai ir įvertinimas. Manau, kad buvo daug sprendimų, kurie pagerino žmonių gyvenimą“, – DELFI sakė R.Karbauskis.

Jis pripažino vieną klaidą, kurią per ateinančius metus tikisi išspręsti.

„Jeigu mes daugiau dėmesio skirtume komunikacijai, daugelis sprendimų būtų lengviau suprantami. Manau, mes turėsime prieš rinkimus skirti daug dėmesio, kad palygintume viską, kas buvo, kai valdė vieni, o kas buvo, kai valdė kiti. Žmonės galės palyginti“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Arnas Mazėtis, Ramūnas Karbauskis

„Mes esame vieninteliai iš partijų, kuriems valdžia nėra tikslas“, – sako R.Karbauskis. „Mums valdžia yra priemonė, galimybė. Mes esame partija, iš kurios net ir pralaimėjus rinkimus nebėga žmonės. Buvo pralaimėjimų, bet neišeidavo nei vienas narys, nes mūsų vertybės yra kitos. Kai partijai valdžia tampa vertybe, tada pralaimėjus yra daug ašarų ir skausmo“, – DELFI laidoje sureagavo R.Karbauskis.

Apie pasibaigusias derybas

Pasiteiravus, kaip R.Karbauskis vertina atsinaujinusį Ministrų kabinetą, politikas tikino, kad derybos truko kiek ilgiau dėl vienintelės priežasties – dialogo, kuris užtruko. Tiesa, jis pabrėžė, kad problemų nebuvo.

„Problemų nebuvo. Buvo daug dialogo, manau, kad dabar turime prezidentą, kuris kalbasi atvirai, daug šnekasi, kviečia konsultacijoms visus, ir man jau teko kelis kartus susitikti su prezidentu viešai, ko nebuvo praėjusios kadencijos metu. Dabar turėjau daugiau susitikimų nei per dvejus su puse metų. Noriu pasakyti, kad yra įstatymais numatytas terminas, į jį yra suspėta. Prezidentas turėjo diskusiją su Lenkų rinkimų akcija dėl pasikeitusių pozicijų. Visi darėme tai, ką reikėjo. Nematau jokios problemos, skubėti kažkur nėra jokio tikslo“, – kalbėjo politikas.

Tiesa, „tvarkiečiai“ negavo krašto apsaugos ministro portfelio ir liko be jokio ministro.

„Tai koalicijos klausimas. Reiktų pasakyti, kad koalicinėje sutartyje buvo pasakyta, kad vidaus reikalų sfera atitenka „tvarkiečiams“. Prezidentas pasakė, kad norėtų, jog išliktų tas pats ministras. (…) Atitinkamai dabar, mes, kaip koalicija, turime ieškoti sprendimo, mes ir ieškosime – kokia atsakomybės sfera galėtų atitekti „Tvarkos ir teisingumo“ partijai. Paprasčiausiai eigoje dabartinių sprendimų tai nebuvo pirmo aktualumo klausimas. Žemaitaitis sako, kad jie tikisi, kad mes spręsime šį klausimą“, – DELFI sakė R.Karbauskis.

Paklausus, kokių sprendimų imsis kalbant apie „tvarkiečių“ padėtį, jis atsakė, kad sprendimams prireiks ir prezidento bei premjero dialogo.

Ramūnas Karbauskis balsuoja Prezidento rinkimuose

„Šiame sprendime, kas ir ką siūlys dalyvauja daugiau nei koalicija. Reikia premjero ir prezidento dalyvavimo paskiriant vieną ar kitą ministrą, bet koalicijoje mes tikrai ieškosime sprendimų ir, manau, kad rugsėjo mėnesį tuos sprendimus rasime, – kalbėjo R.Karbauskis. –Aš sakyčiau, kad tame procese rimtų problemų nebuvo. Koalicija turi matematine daugumą, koalicija sugebėjo nebarstyti savo balsų ir neirti. Prezidentas dabar pasirašė teikimą visos sudėties, atnaujintos sudėties. Manau, kad ir jūs nei iš vienų koalicijos partnerių negirdėjote jokių pretenzijų.“

Įvertino Roko Masiulio situaciją

Susisiekimo ministerijos pokyčiai: profesionalą keičia politikas, kuris negavo kito portfelio. Pasiteiravus, ar tai geras sprendimas, R.Karbauskis dar kartą pabrėžė, jog toks sprendimas gimė prezidento ir partijos dialogo metu.

„Manau, kad partija dialoge su prezidentu, su partneriais padarė sprendimą. O kokio portfelio jis negavo? Jis gavo tą, kuris buvo pasiūlytas. Dar kartą kartoju, kad žmogus yra politikoje ilgą laiką, jeigu prezidento ir Lenkų rinkimų akcijos dialoge gimė toks sprendimas, vadinasi, jis toks ir yra. Mes turime moterį Vyriausybėje, manau, tai labai pozityvu“, – atsakė R.Karbauskis.

Dar viena tema, kuri sulaukia nemažai dėmesio – Roko Masiulio situacija. R.Karbauskis tikina, kad problemas Susisiekimo ministerijoje matė jau po vienerių metų darbo.

„Aš norėčiau pasakyti, kad bėdų Susisiekimo ministerijos darbe yra apstu. Jeigu kalbėtume apie regionų kelių asfaltavimą, tai ten tiesiog nepateisinamai prasta sudėtis. Problemų yra visur ir jų tik daugėja. Noriu pasakyti, kad manau, jog per kelis mėnesius naujo ministro darbo mes sužinosime daug daugiau objektyviai, kokia yra situacija, nes R.Masiulis buvo puikus ministras viešuosiuose ryšiuose. Jeigu kalbėtume kaip apie ministrą, jokio kito ministro mes nesikvietėme tiek kartų, kiek kvietėme Roką Masiulį. Ne dėl to, kad mes jo nemėgstame, bet problemų jo vadovaujamoje ministerijoje yra daugiau nei bet kur kitur“, – kalbėjo R.Masiulis.

Rokas Masiulis

„Ši ministerija turėjo pakankamai daug pinigų investuoti į viešuosius ryšius. Viešieji ryšiai buvo tiksliai daromi, tai, kad ministras laikomas mėgstamu ir jo reitingai aukšti, tai yra viešųjų ryšių rezultatas. Jeigu žmonės žinotų, kad vietoj 700 kilometrų išasfaltuojama 200 kilometrų, o pinigai sugrąžinami į biudžetą, nes jie tiesiog nepanaudojami, nevyksta konkursai, jie pradedami daryti birželį, kai jau reikia dirbti. Tai reiškia, kad yra daug klausimų, į kuriuos negauname atsakymo. Buvo daug klausimų, daug klausimų mes kėlėme. Pertvarkos, kurios vyko ministerijoje, taip pat kelia daug klausimų, nes mes jungėme valstybines įmones, niekas nebesugeba dalyvauti konkursuose, manau, į tai atsakys naujas ministras. Prezidentas buvo teisus – Seime pasitikėjimo Rokas Masiulis nebeturėjo.“

Priekaištų kitiems ministrams neturėjo

Taip pat laidoje jis patvirtino, kad nė vieno kito ministro Seime taip dažnai nebūdavo kaip Roko Masiulio.

„Tos problemos išlindo prieš gal pusantrų metų. Mes nuolat tuos klausimus kėlėme, nuolat norėjome paaiškinimų, bet matėme, kad procesai vyksta ne taip, kaip tikimasi. Aš buvau kalbėjęs su premjeru ir premjeras viešai buvo sakęs, kad šis ministras turėtų būti pakeistas. Tai ir atsitiko“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Pasiteiravus, kodėl buvo pakeisti trys ministrai, R.Karbauskis tikino, kad to reikalavo koalicinė sutartis, o konkrečių priekaištų nebuvo.

„Tik dėl koalicijos sutarties. Čia net pasiliečia šiek tiek Seimo pirmininko tema. Mes derybose dėl koalicinės sutarties buvome susirinkę net į slaptą balsavimą. Mes nutarėme, kad sieksime kuo daugiau atsakomybės sferų Vyriausybėje. Seimo pirmininko pozicija mums nėra svarbi, nes mes ir taip esame didžioji frakcija. Mes siekėme derybose, kad išsaugotume kuo daugiau atsakomybės sferų. Kviesdami Lenkų rinkimų akciją mes neišvengiamai turėjome kažką pasiūlyti. Tai visiškai nesusiję su Surplio darbu, nesusiję su vidaus reikalų ministro darbu. Mes jų darbu esame patenkinti. Jokių pretenzijų jiems nėra, jie puikiai darbavosi, bet pasikeitus koalicijai ir atėjus naujiems partneriams, mes negalėjome neskirti jiems pozicijų. Mes manome, kad derybos dėl Vyriausybės buvo labai sėkmingos, nes mes išlaikėme pozicijas 12 ministerijų“, – sakė politikas. „Tai bus jau profesionalų politikų Vyriausybė“, – dar pasakė R.Karbauskis.

Ramūnas Karbauskis

Įvertino Virginijaus Sinkevičiaus galimybes

R.Karbauskio teigimu, Virginijus Sinkevičius turi nemažai šansų gauti postą, kurio siekia. Pasiteiravus, kodėl premjeras sakė, kad kandidatūra buvo nederinta, R.Karbauskis tikino, kad galbūt tuomet S.Skvernelis nepalaikė V.Sinkevičiaus kandidatūros.

„Kiekviena valstybė pasirenka skirtingą būdą, kaip jos deklaruoja ir išsirenka kandidatą. Kadangi pirmieji du mūsų eurokomisarai buvo tokie, kad tada įstatymų bazė nereikalavo Seimo patvirtinimo, man atrodo, kad Grybauskaitė buvo paskirta netvirtinant Seimo. Reikėjo susitarimo tarp Vyriausybės ir prezidento, po to atsirado reikalavimas, kad Seimas turi tvirtinti. Mes prieš tokią ilgesnę pertrauką sutarėme, kad iš tų kandidatų, kurie buvo viešojoje erdvėje pristatomi, mes, kaip frakcija, pasakėme, kad balsuotume už Virginijų Sinkevičių.Mes nepriėmėme sprendimo, Vyriausybė jį priima, o prezidentas jį tvirtina, Seimas balsuoja. Mes, užbėgdami už akių, pasakėme, kad mes palaikytume šį kandidatą“, – kalbėjo R.Karbauskis. „Gal premjeras nenorėjo šio kandidato, aš negaliu pasakyti. Manau, kad objektyviai buvo taip, kad jis turi potencialą, kurio reikia.“

Kai kurie ekspertai sako, kad V.Sinkevičius gali būti patvirtintas Lietuvoje, bet užstrigti EP.

„Turiu patikslinti, kad jis dabar yra vienintelis žaliųjų atstovas, kandidatas į komisarus. Žaliųjų frakcija yra išreiškusi palaikymą žaliųjų partijai Europos. Tai yra labai stiprus argumentas jo naudai. Šioje situacijoje parlamentas balsuos, bet manau jis pajėgus įtikinti ir EP, kad komisijos pirmininkei jis paliko gerą įspūdį. Aš to nežinau, bet prezidentas sakė, kad gali būti skirtas svarbus ir reikšmingas portfelis. Tai nuteikia pakankamai pozityviai“, – svarstė R.Karbauskis.

Virginijus Sinkevičius

Jis taip pat tikino, kad V.Sinkevičiaus amžius taip pat gali tapti pozityviu ženklu.

„Mūsų oponentai nuolat kuria visokias versijas. Mūsų partijai tai yra ne praradimas, o laimėjimas. Tarnauti ne tik Lietuvos interesams, bet ir visos Europos, manau, iš Lietuvos turime skirti tinkamą žmogų. Mes tik nematome kitos partijos atstovo, nes mes turime savo partijos atstovą. Nei vienas anksčiau minimas kandidatas nebuvo mūsų partijos narys, todėl mes nematėme prasmės deleguoti“, – kalbėjo V.Sinkevičius.

„Aš manau, kad mes lengviau surasime ekonomikos ministrą Lietuvai, nei surastume tinkamą stiprų kandidatą Europos Komisijai“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Apie pirmąjį Nausėdos mėnesį

Pirmadienį R.Karbauskis sakė, kad per pirmą mėnesį su nauju prezidentu buvo nuveikta daugiau nei per dvejus su puse metų su buvusia šalies prezidente. Pasiteiravus, ko nepavyko pasiekti, vienas iš dalykų, kurie užkliuvo R.Karbauskiui – veto dėl sveikatos apsaugos pertvarkos.

„Man labai gaila dėl veto, kuris buvo padarytas dėl sveikatos apsaugos reformos. (…) Sprendimas turėjo būti kitoks. Aš manau, kad jeigu mes neturėjome normalaus dialogo, nereikėjo vetuoti viso įstatymų komplekto. Reikėjo kalbėtis“, – kalbėjo R.Karbauskis.

„Manau, kad bandymo supriešinti visus buvo daug daugiau nei bandymo visus apjungti. Dabar tai, ką daro prezidentas, yra visai kitoks dialogas, jis pats kviečiasi ir kalbasi. Tai visai kitoks dialogas. To dialogo nebuvo nuo pat pradžios, kai mes buvome išrinkti“, – taip pat kalbėjo R.Karbauskis. „Aš manau, kad mes bendradarbiaudami galėjome padaryti žymiai daugiau. Aš tikiuosi, kad mes per pusantrų metų kartu su Prezidentūra padarysime daugiau, nei buvo padaryta.“

Laidos pabaigoje pasiteiravus, ar mato galimybę per ateinančius rinkimus su kuo nors bendradarbiauti, jis tikino, kad ne.

„Aš nemanau, kad mes turėsime su kažkuo sudarinėti bendrą sąrašą. Mums nereikia su kažkuo jungtis, kad atsakytume tai, ką padarėme. Jeigu kalbėtume apie vienmandates, manau, kad čia bendradarbiavimas būtų labai naudingas pirmiausia su koalicijos partneriais. Jeigu kalbėtume apie žemėlapį, norėtųsi, kad jis būtų žalias po rinkimų“, – kalbėjo R.Karbauskis.