Kalbėdamas apie anksčiau nuskambėjusį premjero S. Skvernelio pasakymą, jog žemės ūkio ministrui B. Markauskui po prezidentės pareikšto nepasitikėjimo bus sunku dirbti, R. Karbauskis sakė, jog Vyriausybės vadovas turėjo omenyje situaciją, kurioje buvo atsidūręs pats, eidamas vidaus reikalų ministro pareigas.

„Premjeras tuo metu pats buvo atsidūręs panašioje situacijoje, jis nepasitraukė, ir jam buvo labai sunku dirbti kaip ministrui. Jis kalba, kad tikrai sunku dirbti ministru, kai nepasitikėjimą tavimi pareiškia prezidentė. Bet tai nereiškia, kad B. Markauskas turi trauktis“, – sakė jis.

R. Karbauskis sakė, kad prezidentės pasisakymui greičiausiai nebuvo „nei teisinio, nei moralinio pagrindo“.

„Prezidentės pokalbio su pačiu ministru, kiek žinau, nėra buvę, atsakymų į klausimus ji nėra gavusi, tikriausiai ji rėmėsi publikacijomis“, – sakė LVŽS lyderis.

Paklaustas, kaip šioje situacijoje toliau įsivaizduoja koalicijos darbą, einant į tam tikrą konfrontaciją su prezidente, R. Karbauskis sakė, kad tai nėra konfrontacija.

„Premjeras tuo metu pats buvo atsidūręs panašioje situacijoje, jis nepasitraukė, ir jam buvo labai sunku dirbti kaip ministrui. Jis kalba, kad tikrai sunku dirbti ministru, kai nepasitikėjimą tavimi pareiškia prezidentė. Bet tai nereiškia, kad B. Markauskas turi trauktis“, – sakė jis.

„Prezidentė akivaizdžiai, ir savo pasisakymuose, metiniuose pranešimuose, kritikavo šitą koaliciją, bet kažkaip susigyvenome. Manau, iki prezidentės kadencijos pabaigos mes kažkaip susigyvensime. Kad nėra palankumo šitai valdančiajai daugumai, akivaizdu, mes jo niekada ir nesitikėjome. Iš tikrųjų palankumas atsiranda už darbus, mes juos darome. Galbūt kartais komentarai ir vertinimai (prezidentės – DELFI) mums ne visada suprantami, bet tai yra politika“, – sakė jis.

Klausiamas, kodėl, jo nuomone, buvo prarastas prezidentės palankumas, kuris anksčiau lyg ir stebėtas, LVŽS lyderis sakė, jog po kiekvienų rinkimų, kai visuomenė išreiškia pasitikėjimą viena ar kita partija, bet kuris prezidentas, sveikindamas nugalėtojus su laimėjimu, pasako, kad irgi jais pasitiki.

„Šioje situacijoje mes suprantame, kad kiekvienas žmogus, taip pat ir prezidentė, turi tam tikras nuostatas, požiūrius. Jei šiandieną koalicijoje būtų konservatoriai su liberalais, prezidentė turbūt būtų labiau patenkinta“, – aiškino jis.

R. Karbauskis kalbėjo, kad B. Markauskas „turi absoliutų žemdirbių palaikymą“, ir jie nesuprastų, jei ministras būtų šalinamas iš posto. Be to, LVŽS neturi jokių pretenzijų B. Markauskui dėl veiklos ministro poste.

„Aš manau, kad ta situacija, kuri klostosi ir kuri aptarinėjama viešojoje erdvėje, nėra tokia, kuri šiuo atveju galėtų būti priežastimi, kad ministras nebedirbtų“, – sakė R. Karbauskis.

Jis vėl pakartojo diena anksčiau išsakytą nuomonę, esą konfliktas dėl B. Markausko leidžia nukreipia dėmesį nuo konservatorių atstovų figūravimo politinės korupcijos byloje, kurioje keli šios partijos atstovai buvo apklausti kaip paprasati liudininkai.

„Ta situacija, kuri virto drambliu iš musės, manau, yra nukreipimas dėmesio nuo tų dalykų, kurie iš tikrųjų yra drambliai, tai yra konservatorių partijos įsivėlimas į tokį korupcinį veiksmą, kuris aiškiai prilygsta liberalų problemoms, tiesiog kažkodėl liberalams keliamos bylos, o konservatoriams – ne“, – sakė LVŽS pirmininkas.

Buvo parašęs atsistatydinimo pareiškimą

DELFI primena, kad neigiamą nuomonę apie tuometinio vidaus reikalų ministro S. Skvernelio darbą prezidentė D. Grybauskaitė išsakė 2015 metų lapkritį. Tuo metu S.S kvernelis ir policijos vadovybė sulaukė daug kritikos dėl incidento, kai įtariamasis pagrobė iš policininkų automatą ir su juo paspruko.

Tuo metu įvyko konfliktas tarp ministro bei Seimo pirmininkės pareigas ėjusios Loretos Graužinienės. Naktį, kai buvo pagrobtas pareigūnų ginklas, o ieškoti įtariamojo buvo mestos didelės pajėgos, Seimo vadovė skambino S. Skverneliui, bet šis pareiškė, jog L. Graužinienė skambučiais trukdė jam dirbti.

Prezidentė D. Grybauskaitė stojo L. Graužinienės pusėn, sakydama, kad S. Skvernelis „demonstruoja žemą politinį lygį“ ir „nesupranta savo asmeninės atsakomybės“.

Po to Vidaus reikalų ministerijos vadovas įteikė premjero pareigas ėjusiam Algirdui Butkevičiui atsistatydinimo pareiškimą. S. Skvernelis teigė, kad iš pareigų traukiasi „vardan visuomenės intereso ir stabilumo mūsų šalyje, bendros globalios grėsmės akivaizdoje“.

Tačiau sulaukęs Vyriausybės vadovo paramos, S. Skvernelis liko poste.

Skvernelis: tai yra mano ir ministro sprendimas

Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad prezidentės raginimo trauktis iš pareigų sulaukusiam žemės ūkio ministrui Broniui Markauskui toliau dirbti būtų sunku, bet įmanoma.

„Galiu tik pakartoti, kad dirbti bus sunku, bet įmanoma. Aš tą patį pats patyriau“, – žurnalistams penktadienį Vilniuje sakė S. Skvernelis, ketvirtadienį pavakare grįžęs iš vizito Ukrainoje.

Jo teigimu, sprendimai bus priimti antradienį po jų susitikimo.

„Nematau problemų, dėl ko jis negalėtų dirbti. Antradienį bus priimti galutiniai sprendimai“, – teigė premjeras.

„Tai yra mano ir ministro sprendimas. Pirmiausia ir jį išklausyti noriu. Niekaip kitaip ministras negali būti atleistas, tik ministro pirmininko teikimu arba Seime išreiškus interpeliacijos metu nepasitikėjimą. Du būdai yra, kitokio varianto ir nebus“, – kalbėjo S. Skvernelis.

B. Markauskas ketvirtadienį ir penktadienį atostogauja ir nebendrauja su žiniasklaida – jis teigė ketinantis tartis su šeima ir tvarkytis šeimos ūkio Klaipėdos rajone reikalus, o pirmadienį jis dalyvaus Europos Sąjungos (ES) žemės ūkio ministrų taryboje Liuksemburge.

Žurnalistų paklaustas, kaip vertina prezidentės poziciją, kad ir pačiam premjerui susidariusi situacija tampa problema, S. Skvernelis atsakė, kad D. Grybauskaitė įvykdė konservatorių vadovo Gabrieliaus Landsbergio reikalavimą.

„Prezidentė, kaip nebūtų gaila, įvykdė konservatorių pirmininko išreikštą reikalavimą išvakarėse, kad labai griežtai pasisakytų ministro atžvilgiu, tą ji ir padarė“, – sakė premjeras.

Į klausimą, ar premjeras mano, kad „prezidentė dirba konservatoriams“, premjeras atsakė: „Aš nemanau. Tiesiog išgirdau išvakarėse G. Landsbergio pareiškimą pakankamai griežtą pareikalautą iš prezidentės, o ant rytojaus paskaičiau prezidentės pranešimą, būdamas Kijeve“.

Prezidentei įvardijus trumpas B. Markausko atostogas kaip apsimestines ir suabejojus, ar ministras gali „apsimesti, kad (yra – BNS) skaidrus, moralus ir politiškai atsakingas“, S. Skvernelis su tokia pozicija nesutinka.

„Jam nereikia apsimetinėti. Jis tikrai gali atstovauti Lietuvai ir atstovaus (...) Dabar ministras atostogose, pirmadienį išvyksta atstovauti Lietuvai į Liuksemburgą, į tarybą. (...) Jis neapsimestinėse atostogose, tai yra suderinta su manimi, tos dvi dienos jam buvo reikalingos ir buvo paskirtos. Tai nėra apsimestinės atostogos ir nereiktų interpretuoti ir manipuliuoti“, – kalbėjo premjeras.

B. Markauskas raginimų trauktis sulaukė portalui 15min.lt paskelbus, kad jo šeima dirbo ne tik savo, bet ir svetimą žemę, ir už tai gaudavo ES išmokas. Pats ministras tai pavadino netyčine klaida.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1286)