„Mes pirmiausia paklausime, koks būtų tinkamas ES reglamentavimas, kad nesulauktume sankcijų, nes kitaip galime išmesti 500 mln. eurų perniek. Antras klausimas – šnekame apie diplomatinę pagalbą Lietuvai, nes matome, kad mūsų pačių politinė vadovybė, Užsienio reikalų ministerija (URM), Vyriausybė visiškai sutrikusi, atmeta bet kokią galimybę šnekėtis su Baltarusija. Akivaizdu, kad šita krizė nesibaigs, kol mes nesusitarsime su Baltarusija“, – „Delfi TV“ laidoje „Delfi diena“ aiškino R. Karbauskis.

Anot jo, nebūtina tartis pačiai Lietuvai, tačiau kalbama apie galimybę pakviesti kokią nors trečią šalį, kuri galėtų palaikydama gerus santykius su Baltarusija, Rusija, šnekėtis su ES, JAV.

„Nesišnekėti negalima. Man labai liūdna girdėti Gabrieliaus Landsbergio komentarus, kad su teroristais nešnekama. Jeigu Baltarusijos vadovybė, kaip ją bevadinsi, pabaigtų šitą akciją, ji pasibaigtų tą pačią akimirką. Jeigu mes, ES su tarpininkais nesutarsime, tai nesibaigs niekada. Dabar galime būti drąsūs, vaidinti stiprius, kada yra 2000 migrantų. Kada bus 30 000 migrantų, nebebūsime tokie drąsūs, nes valstybė nesusitvarkys su tuo“, – teigė LVŽS pirmininkas.

Pasak jo, tarp tokių šalių-tarpininkių minėtas Jungtinių Arabų Emyratų pavadinimas: „Lietuva šioje vietoje nėra pagrindinė žaidėja. Čia yra ES, JAV. Mes turime pasirinkti tą, kas šnekasi ir su tais, ir su tais. Minėjome JAE. Jų santykiai su Rusija, Baltarusija tokie pat geri kaip su ES ir JAV.“

Vis dėlto, teigia R. Karbauskis, apie jokias nuolaidas Baltarusijai šnekėti negalima.

„Reikia šnekėti iš stipriojo pozicijų, sakant kokie bus sekantys žingsniai. Jei Baltarusija to nenutrauks, pradės į ES vesti teroristus, ką žadėjo dabar Baltarusijos prezidentas viešuosiuose pasisakymuose, tokiu atveju sankcijos bus dar didesnės, bus uždarytos visos sienos su Baltarusija, bus nebeleidžiama jos piliečiams įvažiuoti ir išvažiuoti, jų turtas bus areštuotas ES, pasaulyje ir t. t.“, – vardijo jis.

„Kai klausomės valdančiųjų pasakymų, kad mes sukursime blogas sąlygas ir jie (migrantai – „Delfi“) feisbuku praneš savo tautiečiams, kad čia yra labai blogai, ir jie nustos važiuoti, tai yra juokinga, nes bet kokiu atveju Baltarusija kaip valstybė organizuoja šitą srautą“, – pabrėžė R. Karbauskis.

Greta Klimkaitė, Ramūnas Karbauskis

Jo įsitikinimu, ES derėjimasis su Baltarusija arba trečiųjų šalių tarpininkavimas yra būtinas.

„Žinant mūsų valdžią, Gabrielių Landsbergį, Ingridą Šimonytę, nekyla abejonių, kad tas kalbėjimasis tikriausiai baigtųsi dar blogiau, nei kai jo iš viso nėra. <...> Suprantu, kad tai, kas įvyko Baltarusijoje, yra nepateisinama, bet iš kitos pusės JAV mums rekomendavo bandyti ieškoti sprendimų ir santykių su kaimyninėmis valstybėmis. Šiuo atveju kitokio kelio nėra. Estai šiuo metu paskyrė ambasadorių į Baltarusiją, mes gi elgiamės visiškai priešingai“, – atkreipė dėmesį R. Karbauskis.

Pakomentavo gandus apie skilimą

R. Karbauskis taip pat pakomentavo partijoje vykstančius procesus ir kalbas, kad iš „valstiečių“ frakcijos su Sauliumi Skverneliu galėtų pasitraukti keletas politikų.

„Jeigu taip įvyktų (apie tai daug šnekama jau trejus metus), tai pirmiausia turėtų būti kažkoks vertybinis skirtumas, kuris verstų žmones išeiti. Kada man mini žmones, kurie išeitų kartu su S. Skverneliu, mini Toma Tomiliną, Luką Savicką, Rūtą Miliūtę. Tai yra žmonės, kurie balsavo už partnerystę. Ar čia yra tas skirtumas? Nežinau. Esminis galbūt skirtumas – mes labai palaikome prezidentą, nes jis aiškiai stojo į opoziciją dabartinei valdančiajai daugumai daugeliu klausimų. Saulius Skvernelis nelabai pritaria prezidentui ir nelabai jo palaiko“, – aiškino LVŽS pirmininkas.

„Mes palaikome [prezidentą] dėl to, kad giname tas pačias pozicijas“, – patikslino jis.

R. Karbauskis teigė, kad jei dalis frakcijos narių pasitrauktų, jokių reikšmingų pokyčių „valstiečiai“ nepajustų.

„Mums jokios įtakos nebus. Jeigu bus dar vienais liberalais daugiau Lietuvoje, tai bus nebe penkios liberalų partijos (Liberalų sąjūdis, Laisvės partija, konservatoriais, socialdemokratai, Darbo partija), o dar kažkas. Tai šeštas liberalas prieš vienus „valstiečius“, – kalbėjo politikas.

„Šiandien Seime vienintelė partija, kuri aiškiai atstovauja tradicines vertybes, yra Valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Ir taškas. Jei būtume neturėję tų 15-os žmonių konservatorių frakcijoje, kurie balsavo kartu su mumis, tai būtų ir partnerystė praėjusi, ir narkotikus įteisintų, ir alkoholio kontrolę panaikintų, vaikams leistų keisti savo lytį (jūs žinote, kad tie įstatymų projektai buvo siūlomi). Mes visa tai stabdome visais įmanomais būdais, nes jei liberalų nestabdysi, visa tai taps mūsų gyvenimo tikrove“, – laidoje „Delfi diena“ teigė R. Karbauskis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (382)