„Idėja logikai neprieštarauja, bet aš nemanyčiau, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga dalyvaus koaliciniame sąraše su kitomis partijomis, kurios dabar yra koalicijoje. Abejoju, ar tam pritartų mūsų partijos taryba“, – žurnalistams Seime trečiadienį sakė R. Karbauskis.

Visgi jis pažadėjo su partnerėmis ieškoti „tų sprendimų, kaip užtikrinti, kad po 2020 metų būtų galima tęsti tuos darbus, kuriuos pradėjome 2016 metais“.

Idėją visai valdančiajai koalicijai dalyvauti rinkimuose kartu iškėlė „socialdarbiečių“ lyderis Gediminas Kirkilas, pareiškęs, kad kaip partnerės visos partijos bus vertinamos vienodai, nes „bus atsakingos už tą valdžios etapą, kuris dabar jau praėjo iš dalies, ir kuris dar bus“.

R. Karbauskis tvirtino, kad „valstiečiams“ dalyvauti rinkimuose bendrame sąraše nereikia, nes jie nerizikuoja nesurinkti 5 proc. balsų, būtinų partijai patekti į Seimą.

„Manau, kad tai labai svarbu yra partijoms, kurios gali neįveikti to procento“, – sakė partijos pirmininkas.

Prognozuoja teigiamą „socialdarbiečių“ atsakymą dėl koalicijos

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) vadovas Ramūnas Karbauskis prognozuoja teigiamą „socialdarbiečių“ atsakymą dėl dalyvavimo keturių partijų formuojamoje koalicijoje.

„Aš manau, kad šiandien mes turėsime susitarimą dėl Socialdemokratų darbo partijos įsijungimo į koaliciją, tomis sąlygomis, kurias vakare aptarsime. Manau, tai panaikins bet kokią priežastį, kad penktadienį negalėtų būti pasirašyta koalicijos sutartis“, – trečiadienį žurnalistams sakė R. Karbauskis.

„Valstiečių“ vadovas trečiadienį vakare ketina dalyvauti Socialdemokratų darbo partijos prezidiumo posėdyje, kuriame bus svarstomas dalyvavimo koalicijoje klausimas.

„Kitaip sakant, manau, kad šiandien galėsiu po susitikimo su LSDDP prezidiumu konstatuoti, kad priežasčių pasirašyti nebeliko, ir mes penktadienį sutarsime laiką, kada galėsime pasirašyti koalicinę sutartį su visais jose esančiais punktais“, – kalbėjo LVŽS pirmininkas.

Klausiamas, kaip bus padalinti postai, ar „socialdarbiečiai“ atsisako siekio vadovauti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai, R. Karbauskis sakė: „Man niekas nėra žinoma, kol nepasibaigs šiandieninis posėdis, bet aš tikiu, kad rasime sprendimus“.

Jis taip pat teigė besitikintis ir teigiamo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atsakymo dėl dalyvavimo koalicijoje.

Pasak R. Karbauskio, koalicinę sutartį turėtų pasirašyti ją sudarančių partijų lyderiai, bet gali būti sudaromas priedas, kuriame būtų visų koaliciją remiančių Seimo narių parašai, tarp jų ir iš derybose nedalyvaujančių frakcijų. Seime veikia Mišri grupė, kurią sudaro jokioms frakcijoms nepriklausantys parlamentarai.

„Partijų lyderiai pasirašys koalicinę sutartį, o po to galbūt prie jos bus priedas, kuriame pasirašys visi Seimo nariai, kurie pritaria koalicijai, ir galbūt tie nariai, kurie nepriklauso frakcijoms, kurios bus koalicijoje“, – sakė LVŽS vadovas.

Po pirmadienį Vyriausybėje vykusių derybų ministras pirmininkas Saulius Skvernelis sakė besitikintis, kad keturios partijos valdančiosios koalicijos sutartį pasirašys šį penktadienį.

Dėl valdančiosios koalicijos derasi „valstiečiai“, „socialdarbiečiai“, „tvarkiečiai“ ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga.

Daugiausiai klausimų kelia vadinamieji vaiko pinigai, partijoms nesutariant, iki kokio dydžio valstybė pajėgi juos padidinti.

Trečiadienį klausimą dėl dalyvavimo koalicijoje sprendžiančių „socialdarbiečių“ netenkina vaiko pinigų formulė „60 plius 40“.

Ji reikštų, kad universali išmoka už vieną vaiką kitąmet siektų 60 eurų (dabar 50 eurų), o daugiavaikės, socialiai remtinos ir neįgalius vaikus auginančios šeimos už vaikų sulauktų po 100 eurų (dabar 70 eurų).

Po prezidento rinkimų „valstiečiai“ ėmėsi iš naujo formuoti valdančiąją daugumą. Jeigu „valstiečiai“, „socialdarbiečiai“, „tvarkiečiai“ ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija sutartų dėl koalicijos, jis turėtų 76 balsus Seime.

Dėl valdančiosios koalicijos šiuo metu derasi „valstiečiai“, „socialdarbiečiai“, „tvarkiečiai“ ir Lenkų rinkimų akcija.