Kultūros ministerija, įvertindama jau šiemet kilusias problemas dėl išlaidų kultūros įstaigų veiklai sumažinimo, laikosi pozicijos, kad 2020 metų biudžete finansavimas kultūros įstaigoms nebūtų mažinamas“, – BNS nurodė ministerija.

R. Karbauskis sako manantis, kad komitetams pateikti kitų metų biudžeto skaičiai, kuriais gerokai kerpamos išlaidos turtui, paslaugoms įsigyti, tėra „Finansų ministerijos klerkų nurodymas visiems“, kuris kultūros įstaigų atveju „neturi jokio faktinio pagrindimo“.

„Finansų ministerija nelabai atskiria kultūros įstaigų nuo kitų įstaigų ir jau nebe pirmi metai bando siūlyti visiems optimizuotis. Tai iš principo teisinga, bet kultūros įstaigoms nelabai įmanoma“, – BNS penktadienį sakė R. Karbauskis.

„Galiu nuraminti bendruomenę, kad čia nėra joks sprendimas, tai yra siūlymas. Siūlymas turės turėti Seimo palaikymą. Šiuo klausimu Seimo palaikymo, aš nemanyčiau, kad bus“, – pridūrė jis.

Kultūros įstaigos ketvirtadienį kreipėsi į valstybės vadovus, sakydamos, kad siūlymai karpyti išlaidas turtui įsigyti 5,2 proc., o prekėms ir paslaugoms – 10 proc. stabdys jų strateginius planus, pradėtą pastatų atnaujinimą, o nevienodas biudžeto karpymas skirtingoms įstaigoms sukiršins kultūros bendruomenę.

Labiausiai nuo to nukentėtų didžiosios įstaigos, pavyzdžiui, Nacionalinio muziejaus lėšas turtui, prekėms ir paslaugoms norima mažinti 272 tūkst. eurų, Nacionaliniam dramos teatrui – 206 tūkst. eurų, M. Mažvydo bibliotekai – 114 tūkst. eurų.