Už projektus po pateikimo antradienį balsavo 54 Seimo nariai, 29 buvo prieš, 11 parlamentarų susilaikė.

R. Karbauskis tikisi, kad pataisytas Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymas bus priimtas vasario mėnesį, prieš tai jį suderinus su socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino Kukuraičio pateiktu projektu.

Socialinių reikalų ir darbo komitetas parengs bendrą projektą. Laukia komiteto darbas tuos projektus sujungti. Svarstymo stadijoje teiksime vieną projektą, kuris bus bendras“, - sakė R. Karbauskis.

Kai kurie Seimo nariai skeptiškai vertino R. Karbauskio iniciatyvą, nes Seimas jau yra pradėjęs svarstyti L. Kukuraičio projektą.

„Tai akibrokštas L. Kukuraičiui, jo vietoje jam reikėtų atsistatydinti“, - patarė Seimo narys socialdemokratas Algirdas Sysas.

„Įstatymo redakcija puikiai žinoma ministrui, jis pritaria tam, kad mes juos sujungtume. (...) Tie projektai papildo vienas kitą: padarysime viską, kad mūsų šeimos būtų saugios“, - tvirtino R. Karbauskis.

Seimo narys Mindaugas Puidokas padėkojo R. Karbauskiui už politinę lyderystę užtikrinant vaikų saugumą.

Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pakeitimo projekte R. Karbauskis siūlo numatyti, kad vaiko paėmimas iš tėvų yra kraštutinė vaiko teisių apsaugos priemonė, o prievartinis vaikų ir tėvų atskyrimas prieš jų valią yra psichologinio smurto forma.

Siūloma aiškiai nustatyti, kad intervencija į šeimos privatų gyvenimą yra galima tik būtinojo reikalingumo atvejais, t. y. kai yra reali grėsmė, jog vaikui būnant šeimoje jis patirs didelę žalą.

Įstatymo pakeitimais yra nustatomas baigtinis pagrindų sąrašas, kada galimas vaiko paėmimas iš įstatyminių atstovų. Pirma, tai būtinosios pagalbos atveju, kai gresia realus ir tiesioginis pavojus vaiko sveikatai ir gyvybei. Antra, tai būtų galima ir tuo atveju, kai tėvai arba turimas vienintelis iš tėvų sistemingai piktnaudžiauja tėvų valdžia, o visos pagalbos šeimai priemonės yra nevaisingos.

R. Karbauskio pateiktoje Administracinių nusižengimų kodekso (ANK) pataisoje siūloma bausti nuo dviejų šimtų iki dviejų tūkstančių eurų už vaiko teisių apsaugos tarnybos iškvietimą žinant, kad pagalba nereikalinga.

Taip pat siūloma patikslinti, jog atsakomybė už specialiųjų tarnybų iškvietimą žinant, kad pagalba nereikalinga, apima ir nepagrįstą Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos (VVTAĮT) pareigūnų iškvietimą.

Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas R. Karbauskis siūlo Civilinio proceso kodekse įteisinti, kad bylos dėl leidimo paimti vaiką iš jo tėvų ar kitų jo atstovų pagal įstatymą būtų nagrinėjamos žodinio proceso tvarka. Pagal jo parengtas kodekso pataisas, teismui nagrinėjant bylą dėl leidimo paimti vaiką iš jo tėvų, būtina, kad vaiko tėvams atstovautų advokatas.

R. Karbauskis taip pat siūlo keisti Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos įstatymą, numatant, kad teisę gauti antrinę teisinę pagalbą, neatsižvelgiant į Vyriausybės nustatytus turto ir pajamų lygius teisinei pagalbai, turi vaiko tėvai, kai teisme sprendžiami leidimo paimti vaiką iš jo tėvų klausimai.

Nuo 2018 m. liepos 1 d. įsigaliojus naujai Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo redakcijai, jo taikymo praktikoje išryškėjo problemos.

Kaip ELTA jau skelbė, pernai gruodžio 13 d. Seimas po pateikimo pritarė socialinės apsaugos ir darbo ministro L. Kukuraičio pateiktoms vaiko teises reglamentuojančių įstatymų pataisoms. Jas planuojama svarstyti Seimo pavasario sesijoje.