„Kiek girdėjau, (aš tikrai neskaitęs medžiagos) viena pavardė, kuri gali ten būti minima, kuri buvo susijusi su mūsų frakcija, tai yra P. Urbšys“, – sakė R. Karbauskis DELFI konferencijoje pasidžiaugęs, kad jis priėmė sprendimą palikti LVŽS frakciją.

Jis teigė tyrimo medžiagos neskaitęs, tačiau esą „niekam ne paslaptis, kad Seimo narys P. Urbšys pastoviai bendravo su T. Dapkumi“.

VSD įvardija T. Dapkų kaip pagrindinį veikiantį „MG Baltic“ atstovą koncernui siekiant padaryti įtaką statybų ir infrastruktūros projektams Teisingumo ministerijai pavaldžiose institucijose, Kalėjimų departamente, „Registrų centre“. Saugumas įtaria, kad T. Dapkus taip pat dalyvavo bandant daryti įtaką teismams, Valstybinei mokesčių inspekcijai, kitoms institucijoms ir procesams.

Neneigia bendraująs su Dapkumi

Pats P. Urbšys neneigia bendraująs su T. Dapkumi.

„Jo ir šiandien buvau susitikęs Seimo kavinėje su T. Dapkumi. Aš jį laikau, visų pirma, žurnalistu, kuris vienaip ar kitaip turi teisę rinkti informaciją kaip žurnalistas ir informuoti tiek Seimo narius, tiek ir kitus valstybės pareigūnus apie surinktą informaciją“, – sakė parlamentaras.

- Taigi, Jūs minėjote, kad bendraujate su T. Dapkumi. Jį laikote žurnalistu...

- Aš tikrai neneigiu, kad bendrauju su T. Dapkumi. Aš nelaikau T. Dapkaus nusikaltėliu. Aš jį laikau žurnalistu. Su juo bendrauju nuo tų laikų, kai dirbau Specialiųjų tyrimų tarnyboje.

Aš jį pažįstu, kaip principingą žurnalistą, kuris teikia informaciją, susijusią su neskaidrumu tam tikrose srityse. Jeigu kalbėčiau konkrečiai dėl tyrimo, kur gali būti paminėta mano pavardė, tikrai man būtų buvę labai įdomu, jeigu iš tikrųjų tas tyrimas būtų objektyvus, tai turėjo, visų pirma, pasikviesti mane, ir išklausyti mano nuomonės, ir, galų gale, man suteikti galimybę suvokti kuo remiantis jie gali interpretuoti mano ryšius su T. Dapkumi kaip prieštaraujantį viešajam interesui.

Jeigu T. Dapkus teikė informaciją apie tai, kad e-sveikata yra neskaidrus projektas. Šiuo atveju aš priimu ją kaip žurnalisto informaciją, kuri atitinka viešą interesą. Jeigu teikia informaciją apie, pavyzdžiui, pažeidžiamumą kandidato į generalinio prokuroro postą ir tas pažeidžiamumas yra naudingas tam, kad prezidentė turėtų kišeninius generalinius prokurorus. Aš manau, kad atitinka viešą interesą, kad taip neturi būti.

Kai prezidentė viešai pasakė, kad ji turi informacijos, kad kandidatei teisėjai Dambrauskienei siūlo išsipirkti postą, būtent aš tada kreipiausi net tris kartus į teismą, kuris priverstų tiek prokuratūrą, tiek STT, atlikti tyrimą. Nes man iš tikrųjų yra svarbu, ar aš nebuvau panaudojimas. Bet, deja, reikia pripažinti, kad tas tyrimas nebuvo pradėtas.

Lygiai tas pats – jeigu kalbėtume apie R. Karbauskį – kur yra skirtumas, aš sakau, kad, jeigu yra abejonių, nebijokime skaidrumo. Šiuo atveju R. Karbauskis bijo komisijos sudarymo, susijusio su „Agrokoncerno“ verslo interesais. Aš, kaip Seimo narys, nebijau to tyrimo. Aš kaip tik noriu būti tame tyrime apklaustas, kad galėčiau atsakyti į visus klausimus.

Bet ką aš matau – man atimta galimybė išsakyti savo poziciją. Yra sudarytas išankstinis juodasis sąrašas, iš T. Dapkaus padarytas lietuviškas Bin Ladenas, ir jeigu tu su juo bendravai, reiškia tu jau esi tame juodajame sąraše. Atseit per tave „MG Baltic“ galėjo užvaldyti valstybę. Atsiprašau. Jeigu čia tokie tyrimai vyksta, tai galime tada patikėti, kad tas parlamentinis tyrimas, kurio metu buvo pripažinta konservatorių partija teroriste irgi yra pagrįstas.

- Paaiškinkite man prašau – Jūs sakėte, kad ponas Dapkus Jums teikė informaciją, kokiu būdu tai vyko?

- Jis oficialiai kaip žurnalistas informuodavo, pavyzdžiui, kaip Seimo narį apie tai, kad e-sveikatos projektas yra neskaidrus.

- Tai jis Jums parašydavo?

- Jis man kalbėdavo.. Įvairiais būdais – rašydavo, telefonu, susitikimo metu. Pavyzdžiui, jis mane informavo apie tai, kad (Evaldas) Pašilis, kuris dabar, kaip paaiškėjo, buvo suderėtas su „MG Baltic“, jis po kelių savaičių savo pavaduotoju, kuris kuruotų korupcines bylas nori paskirti ne ką nors kitą, bet būtent advokatą (Giedrių) Danielių, kuris susijęs su (Daivos) Ulbinaitės byla, ir man suteikė informaciją, kad jis susijęs su „MG Baltic“. Kažkodėl to įrašo, kaip T. Dapkus mane informuoja, kad nori E. Pašilis paskirti savo pavaduotoju asmenį, susietą su D. Ulbinaitės byla ir „MG Baltic“, kažkodėl to įrašo nėra.

- O ar Jūsų manymu, tai yra normali žurnalistinio darbo praktika teikti informaciją išskirtinai Seimo nariams?

- Kiek man tenka bendrauti su žurnalistais, tai tikrai dažnai žurnalistai informuoja tave, kaip politiką apie neskaidrumą vienoje ar kitoje srityje arba susijusį su vienu ar kitu asmeniu. Aš manau, kad tai yra normalu.

Nors aš manau, kad pačios žurnalistikos tikslas yra koks? Tam, kad tie sprendimai, kurie būtų priimami, jie būtų priimami nukreipti į skaidrinimą.

- Na nežinau, mes dabar pašnekėjome, tai aš parašysiu..Tai tikslas yra informuoti visuomenę.

- Jeigu žurnalistas žino informaciją apie tai, kurią jis ir parašyti gali, kad, pavyzdžiui, norima paskirti pažeidžiamą asmenį į atsakingą postą, arba sakykime yra vykdomas neskaidrus Europos Sąjungos projektas, ir tą neskaidrumą toleruoja vienokie ar kitokie pareigūnai, kas čia yra nusikalstamo, kad tas žurnalistas apie tokius dalykus informuoja?

- Klausimas, ar jis informuoja per informacijos priemonę, kurioje dirba?

- Ką aš matau, su T. Dapkumi yra susidorojama ne kaip su „MG Baltic“, su juo susidorojama kaip su žurnalistu, kurio komentarai, nuomonė ne visada sutapdavo su tais, kurie dabar yra labai jautrūs kritikai, kurie yra įvardinę save kaip neklystančiais. (…)

Aš kalbu, kad tam žurnalistui, kuriam niekada nekils minčių, pavyzdžiui, pakritikuoti prezidentę, jis niekada neatsidurs jokiame juodajame sąraše. Tas žurnalistas, kuris gali turėti ir kitokią nuomonę, sakykime apie ponią prezidentę, jis bus išvadintas skaliko, o galų gale paverstas lietuvišku Bin Ladenu.

- Man kyla klausimas, ar tai yra normalu, kad žurnalistas renka informaciją ne tam, kad parengtų reportažą ar paruoštų straipsnį, o tam, kad paveiktų kažkieno nuomonę?

Net ir pilietis, jeigu jis sužino informaciją, kuri gali būti jautri viešajam interesui, tai net – ar tai nusikaltimas bus padarytas, ar tai bus kitoks nusižengimas, tai jis gali pranešti žurnalistui, politikui, pareigūnui.

Jeigu jūs norite nubrėžti gardelį žurnalistui – jeigu tu sužinojai, tai tu turi tik parašyti, bet jeigu tu neparašai, bet sužinojai, kas yra iš tikrųjų svarbu žmonėms žinoti, tai vis vien negali niekam pasakyti. Nes jeigu pasakysi, iš karto tai bus įtakos darymas, ir tai yra neteisėti veiksmai. Jeigu jūs norite iki tokio lygio nuleisti žurnalistus, į tuos gardelius juos sustatyti, tada turėsite kontroliuojamą demokratiją, kuri labai sėkmingai yra įgyvendinama Putino Rusijoje.
(…)

- Nekalbant apie T. Dapkų, ar gali būti, kad galite būti siejamas, su kokiais nors verslo interesais ar „MG Baltic“?

- Man būtų pačiam įdomu sužinoti. Niekada asmeniškai nei su Mockumi, nei su Kurlianskiu aš jokių ryšių nepalaikiau.

Dar daugiau galiu pasakyti, tuo metu, kai vyko prezidentės galių karas su tuometiniu premjeru Andriumi Kubiliumi, tada vienas iš kaltinimų tuometiniam FNTT vadovui Vitalijui Gailiui buvo tai, kad tai susiję su „MG Baltic“ aplinka.

Tas kaltinimas buvo grindžiamas tuo, kad jis bendrauja su A. Kubiliaus patarėjais, kurie bendrauja su „MG Baltic“ žiniasklaidos atstovais. Tokiu atveju, mane irgi buvo galima susieti (nes aš tada nenusisukau nuo V. Gailiaus), kad aš irgi sietinas su „MG Baltic“.

Bet tai yra tik vienas dalykas. Dabar yra daromos išvados, kai yra atimtos galimybės tiems žmonėms, kurie figuruoja vienokiuose arba kitokiuose pokalbiuose – išklausyti jų nuomonę. Tai koks čia yra tyrimas? Čia yra ne tyrimas.