Parlamentaro pateiktas Sveikatos priežiūros įstaigų įstatymo pataisas palaikė 46 Seimo nariai, 25 buvo prieš, 12 parlamentarų susilaikė. Po svarstymo komitetuose į plenarinių posėdžių salę projektas turėtų sugrįžti pratęstoje sesijoje.

Įstatymo pataisomis ketinama įteisinti vadovų rotaciją ir nepriekaištingos reputacijos reikalavimą sveikatos apsaugos sistemoje.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga kvietė kolegas palaikyti R. Karbauskio iniciatyvą. „Kviečiu palaikyti šiuos sprendimus, nes sveikatos sistema, deja, yra įvardijama kaip viena iš korumpuočiausių, tie sprendimai leistų šią situaciją pakeisti“, - tikisi ministras.

Tuo tarpu socialdemokratas Algirdas Sysas apgailestavo, kad pateikiant Seimo svarstymui dar vieną reformą nepaisoma nei profesinių sąjungų, nei Medikų sąjūdžio kreipimųsi.

„Situacija labai primena kitą - dėl etatinio darbo apmokėjimo mokyklose. Ar neatsitiks taip, kad medikai užims Sveikatos apsaugos ministeriją, nes dabar - einama to link. Kalbama, kad reikia diskutuoti, aiškinti, o elgiamasi atvirkščiai“, - pareiškė socialdemokratas A. Sysas.

Pasak jo, socialdemokratai palaiko medikų pareikštą kritiką dėl ydingo projekto ir mato grėsmę, kad dėl tokios pertvarkos bus priverstos užsidaryti mažesnės rajonų ligoninės, o gyventojai neteks galimybės vietoje gauti tinkamą gydymą.

R. Karbauskio projekte numatyta nustatyti reikalavimą sveikatos priežiūros įstaigų vadovams, vadovų pavaduotojams, padalinių ir filialų vadovams, vyriausiesiems finansininkams, buhalteriams būti nepriekaištingos reputacijos.

Siekiant užtikrinti viešąjį interesą, siūloma vadovaujantiems darbuotojams taikyti mėnesinės algos kintamosios dalies mokėjimo stabdymą, jeigu jam yra pareikšti įtarimai (kaltinimai) dėl nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo valstybės tarnybai ar viešiesiems interesams, ar korupcinio pobūdžio nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo padarymo, jam pradėtas tyrimas dėl galimo šiurkštaus Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymo reikalavimų pažeidimo arba galimo šiurkštaus darbo pareigų pažeidimo. Jei ateityje nustatoma, kad pažeidimų nėra, priimamas sprendimas dėl mėnesinės algos kintamosios dalies mokėjimo sustabdymo panaikinimo.

Taip pat, siekiant įstaigų veiklos efektyvumo ir skaidrumo, sveikatos priežiūros įstaigų vadovai pareigas, kaip numatyta projekte, galės eiti ne daugiau kaip dvi kadencijas iš eilės.

Pavaduotojų, padalinių ir filialų vadovų, vyriausiųjų finansininkų (buhalterių) kadencijų skaičius nebus ribojamas.

Įstatymo projekte numatyta išimtis dėl sveikatos priežiūros įstaigų, kuriose dirba dešimt ar mažiau sveikatos priežiūros specialistų, turinčių medicinos praktikos ar odontologijos praktikos licenciją, numatant jų vadovams penkerių metų trukmės kadencijas, tačiau nenumatant kadencijų skaičiaus ribojimo.