„Mes plėšome, klijuojame ir tušuojame“, – pasakoja leidinių platinimo įmonės „Press Express“ direktorius Vigintas Bartaševičius. Skaitytojai išplėšytuose leidiniuose randa baltus popieriaus lapus, informuojančius: „Puslapis pašalintas siekiant užtikrinti Alkoholio kontrolės įstatymo 29 straipsnio 1 dalies laikymąsi, pagal kurį Lietuvos Respublikoje alkoholio reklama yra draudžiama“.

Viskas priklauso nuo reklamos dydžio. Jei reklama per visą puslapį, jį tenka išplėšti, jei reklamos plotas mažesnis – klijuojamas lipdukas. Jei reklama dar mažesnė, užtenka užtušuoti markeriu. Nutinka taip, kad su reklama išplėšiamas ir kitoje lapo pusėje esantis turinys.

Taigi nuo šiol „Press Express“ darbuotojai turi perversti iš užsienio gautus apie 300 skirtingų leidinių. Aptikta reklama surašoma į atskirą lapą ir nusiunčiama į logistikos skyrių, kur jau kiti žmonės verčia žurnalus ir vykdo nurodymus – užtušuoti, išplėšti, užklijuoti. Darbuotojams tai reiškia daug papildomo darbo. Dėl šios priežasties leidiniai vartotojus pasiekia keliomis dienomis vėliau nei įprasta.

Pasak V. Bartaševičiaus, naujų žmonių samdyta nebuvo – šį darbą atlieka esami įmonės darbuotojai. „Plėšytojo etato neįsteigėme ir tikrai neturėsime, geriau jau leidinių neimportuosime“, – sakė pašnekovas. Žurnalų niokojimu nepatenkinti ir prekybos centrai.

V. Bartaševičius teisinasi kitos išeities neturintis. „O kokią mes išeitį galime turėti? Lapkričio 14 d. kreipiausi į Seimą, į visus įmanomus komitetus, informavau, kad bus tokia situacija, kad turėsime tris pasirinkimus – išplėšti, užklijuoti arba šių leidinių tiesiog neimportuoti. Gavau atsakymą, kad svarstys“, – kalbėjo „Press Express“ vadovas.

Ką daryti su leidiniais iš užsienio, įmonė klausė ir NTAKD. Gautas atsakymas, kad pagal įstatymą Lietuvos Respublikoje alkoholio reklama draudžiama. Ar plėšydami lapus nepažeidžia vartotojų teisių, įmonė klausė Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos, tačiau šie nieko nepaaiškino, tenukreipė į NTAKD.

„Neturime kitos išeities, tai Seimo reikalas, kadangi Seimas be kovo nesusirinks, galvojame stabdyti importą. Nes žmonės labai nepatenkinti, o mes kitos išeities neturime. Už mažą reklamytę gresia bauda, baudos gali būti didesnės nei negautas pelnas“, – sakė V. Bartaševičius.

R. Karbauskis: bangos šaukšte vandens

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis DELFI aiškino, kad dar kuriant įstatymą kalbėta: negalima sureguliuoti to, kas kuriama kitose rinkose ir nėra skirta mūsų rinkai.

„Kalbant apie šią problemą, triukšmo ir problemos mastas visiškai neadekvatus – problema nedidelė, bet ji, be abejonių, turi būti išspręsta, turi būti rastas sprendimas, kad nieko niekada nereikėtų plėšyti“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Ramūnas Karbauskis

Politiko aiškinimu, NTAKD turėtų raštu informuoti platintojus, kad šiuo metu vargti ir plėšyti nėra reikalo – jie už alkoholio reklamą užsienio leidiniuose baudžiami nebus. R. Karbauskio asmenine nuomone, išimtis gali būti daroma užsienyje leidžiamiems žurnalams, kurių tikslas – Europos ir pasaulio rinka, kuriuose skelbiama reklama nėra nukreipta į mūsų rinką. Tačiau, jo aiškinimu, svarbu, kad tvarka nebūtų apeinama ir neatsirastų užsienyje kuriamų ir į Lietuvos rinką orientuotų leidinių. Tam reikės nustatyti specialius kriterijus.

R. Karbauskis žada kreiptis į LVŽS frakciją ir sieks Seimo kreipimosi į NTAKD, kad užsienio spaudiniai nebūtų darkomi ir iki kovo už reklamos skelbimą nebūtų baudžiama. Per tą laiką reikės susitarti dėl kriterijų, kad išimtimi nebūtų galima pasinaudoti orientuojantis į Lietuvos rinką.

„Kad, pavyzdžiui, Lenkijoje ar kur kitur nebūtų leidžiamas žurnalas specialiai su alkoholio reklama ir tokiu būdu būtų pritaikomas Lietuvos rinkai. Manau, departamentas turi pakankamai rimtų specialistų, suderins, kaip tai kontroliuoti ir problemos nekils. Manau, čia bangos šaukšte vandens, nėra problemos tokiu mastu, kokiu bandoma pateikti“, – kalbėjo LVŽS lyderis, įžvelgiantis, kad alkoholio pramonė gali ieškoti būdų įstatyme jau pritaikyti išimčių.

Konservatoriai siūlo išimtis

R. Karbauskis žada, konservatoriai jau inicijavo pataisas.

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariai Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Vytautas Kernagis, Monika Navickienė, Ingrida Šimonytė, Vytautas Juozapaitis, Laurynas Kasčiūnas, Dainius Kreivys, Andrius Kubilius, Mykolas Majauskas, Žygimantas Pavilionis ir Mantas Adomėnas pirmadienį pateikė Alkoholio kontrolės įstatymo 29 str. pakeitimo projektą, kuriame siūloma numatyti reklamos draudimo išimtį importuotiems leidiniams užsienio kalba, leidžiamiems užsienyje registruoto juridinio asmens.

Pateiktame pasiūlyme numatoma, kad reklama nelaikoma informacija apie alkoholinius gėrimus importuotuose leidiniuose užsienio kalba, kurio leidėjas yra užsienyje registruotas juridinis asmuo.

„Esame liudininkai didelio sveikatos apsaugos ministro Arelijaus Verygos entuziazmo, tačiau akivaizdu, kad trūksta profesionalumo įgyvendinant alkoholio reklamos kontrolę. Sudarkyta, cenzūruojama užsieninė spauda daro gėdą mūsų valstybei ir piktina kokybiškų leidinių laukiančius gyventojus. Todėl taisant padėtį, teikiame šią pataisą, kuria alkoholio reklamos ribojimas nebūtų taikomas tarptautinei rinkai skirtai periodikai.

Tokiu būdu nebūtų baudžiami vartotojai gaudami nekokybiškus ir sudarkytus leidinius. Galų gale tabako kontrolės įstatyme yra numatyta išimtis užsienio leidiniams, ir šita nuostata veikia tinkamai, todėl nematome priežasčių, kodėl toks pats principas negalėtų būti pritaikytas ir alkoholio kontrolės įstatyme“, – išplatintame pranešime teigė TS-LKD frakcijos seniūno pavaduotoja R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.