„Gerbiamasis Haroldai Mackevičiau, labai džiaugiuosi, kad pastarosiomis dienomis jūs sulaukėte daug dėmesio rašydamas man socialiniame tinkle. Suprantu, jūs tam turite laiko. Deja, aš jo tiek neturiu. Bet, patenkinsiu jūsų atkaklų norą pasikalbėti tokiu būdu čia, net neversiu jūsų laukti 30 dienų, kaip ir rašėte“, – ketvirtadienį feisbuke paskelbė R. Karbauskis.

Taip jis reagavo į vieno iš per LRT televiziją neseniai pradėtos rodyti laidos „Dviračio šou“ kūrėjų H. Mackevičiaus prieš porą dienų paskelbtas įžvalgas apie R. Karbauskio atsakymus žurnalistui Edmundui Jakilaičiui, išdėsčiusiam politikui 24 klausimus, bei trečiadienį paviešintus paties humoristo klausimus.

„Kuo daugiau gilinuosi į žemės ūkio problematiką, tuo daugiau man kyla klausimų. Čia jau ne Edmundo klausimai, čia kiti, mano. Ne žurnalistas aš, čia nebūtina per 30 dienų atsakyti, galit ir greičiau“, – savo feisbuko paskyroje rašė H. Mackevičius.

Jei bus pažeidimų, kviesis į namus

Atsakydamas H. Mackevičiui, LVŽS lyderis pasiūlė, prieš pradedant rimtą diskusiją, šiam patikrinti turimą informaciją su R. Karbauskiu siejamose įmonėse.

„Jų vadovybė mielai su jumis pabendraus, viską paaiškins, gal ir kokią ekskursiją suorganizuos, papasakos ir apie trąšas, ir apie grūdus, nes norint įsigilinti, suvokti, reikia nemažai laiko“, – pažymėjo R. Karbauskis.

Jis humoristui pasiūlė užsukti ir į institucijas, kurios „tiria įvairius įstatymų pažeidimus“.

„Jei nors viena iš atsakingų institucijų nurodys, kad jūsų minimi dalykai yra teisingi ir su manimi siejamas verslas yra pažeidęs įstatymus, ES direktyvas, aš mielai jus pasikviesiu į svečius ir dar – visą mūsų pokalbį galėsime transliuoti tiesiogiai, be jokių transliacijų rėmėjų, nemokamai ir nedalyvaujant jokiems prodiuseriams. Viskas bus skaidru ir niekam neatneš jokio pelno.

Pats rašėte, kad nesate žurnalistas, bet jūs galėsite man užduoti bet kokį klausimą. Aš jums į juos visus atsakysiu ir nei žodeliu nepapriekaištausiu, kad jūsų klausimai paremti prasimanymais, gandais, galbūt konkurentų ir šiaip kažkokių neaiškių ketinimų turinčių žmonių melu ir tikrai nekaltinsiu, kad jūs net nesuvokiate to, ko klausiate. Planuokime mūsų pokalbį iš karto po to, jeigu jums kuri nors iš institucijų patvirtins, jūsų minimą ir su manimi siejamo verslo prasižengimą“, – pažadėjo R. Karbauskis.

"Gavau atsakymą be atsakymų į klausimus. Siūlau susitikti, siūlau viešai transliuoti pokalbį tiesiogiai. Ten komentaruose paskaitykit, siūlau patogius laikus“, – į politiko įrašą sureagavo humoristas.

Į svečius kviečia ir E. Jakilaitis

Tame pačiame įraše LVŽS pirmininkas, apibendrindamas pastarosiomis savaitėmis viešojoje erdvėje vykstančias batalijas, pakvietė visus „kartu pasidžiaugti, kad Seimo nariams paprašius papildomos informacijos apie valstybės biudžeto lėšų panaudojimą LRT, pagerėjo bent jau E. Jakilaičio darbuotojų „Media 3“ finansinė padėtis“.

„Rekvizitai.lt skelbia, kad UAB „Media 3“ darbuotojams, ilgus metus dirbusiems brangiausiame Lietuvos mieste už mažesnį nei 600 eurų atlyginimą „ant popieriaus“, spalio mėnesį atlyginimų vidurkis gerokai pakilo“, – paviešino politikas.

Komentuodamas šį įrašą, E. Jakilaitis DELFI sakė kviečiantis R. Karbauskį į svečius į savo biurą.

"Tokiu atveju visada sakau - gerbiamas R. Karbauski, ateikite pas mus į biurą. Pamatysite visus dokumentus ir suprasite, kaip viskas vyksta, kokie yra biudžetai, kokie yra atlyginimai. Jau ir viešai esu kvietęs, ir dar kartą tai darau", - kalbėjo žurnalistas.

Jo teigimu, žiūrėti į rekvizitų duomenis yra tas pats, kaip žiūrėti į kreivą veidrodį.

"Jame nesimato to, kad kai kurie žmonės mūsų įmonėje dirba puse etato, dėl to, kad dirba ir kitoje televizijoje arba kitoje prodiuserinėje kompanijoje. Ir tada kai kam atrodo, kad atlyginimas mažas, nors atlyginimas nėra mažas, nes krūvis nedidelis", - kalbėjo E. Jakilaitis.

Žurnalistas sakė, kad į skelbiamus duomenis galima pasigilinti, nes vargu ar R. Karbauskis rinktų informaciją taip profesionaliai, kaip kai kurie žurnalistai, iš įvairių informacijos šaltinių.

"Vien žiūrėjimas į Registrų centro duomenis ir kažkokių viešų kaltinimų ar įtarinėjimų leidimas į eterį yra tikrų tikriausias absurdas. Todėl dar kartą kviečiu R. Karbauskį, Seimo narį, atvykti pas mus, į mūsų biurą, ir susipažinti su visais jį dominančiais dokumentais. Jis tai gali padaryti net švenčių metu", - tvirtino E. Jakilaitis.

Politikui keliami klausimai

Kaip skelbė DELFI, prieš kelias dienas H. Mackevičius LVŽS pirmininko, valdančio „Agrokoncerno“ akcijas, viešai klausė, ar tiesa, kad politikas (jo įmonės) įsigijo paskutinį Jonavoje likusį valstybinį elevatorių, kur planuota juodai dienai saugoti valstybės grūdų atsargas. „

„Ar teisybė, kad jo dalį įsigijot, kai ministre buvo Kazimiera Prunskienė? Savaime tai nėra jokios bėdos tame, aš Nidoj pirkau rūkytą karšį, kai ministre buvo Prunskienė. Ir du alaus. O teisybė, kad šiuo metu perkat likusias akcijas? To paskutinio Lietuvos elevatoriaus? Gal neperkat, atsakykit? Gal čia tik sutapimas, kad patekęs į valdžią gerai apsiperkat?“, – klausė jis.

Pasak H. Mackevičiaus, nori jis paklausti R. Karbauskio ir to, ar tiesa, kad sėkmingiems įmonės ūkininkams jis organizuoja keliones po svečius kraštus.

„Nu, kaip farmacininkai medikams. Savaime tai sveikintinas dalykas, akiratį plėsti. Toks klausimėlis, ar vaišinat keliauninkus alkoholiniais gėrimais savo sąskaita, ar pastatot buteluką ant stalo tose kelionėse? Čia toks apie blaivybę labiau, apie tautos girdymą ir dvigubus standartus. Pasakysit: „Ne“, patikėsiu žodžiu. Prisiuntė žmonės visokių nuotraukų, visokių istorijų pripasakojo, gal kada plačiau parašysiu“, – žadėjo kūrėjas.

Problemų jis tikino nematantis ir dėl R. Karbauskio užsispyrimo peržiūrėti LRT biudžetą.

„Dėl LRT biudžeto – tai mes su Vytu be jokių problemų leidžiam savo skaičiukus peržiūrėt įgaliotiems Seimo nariams. Kiti LRT prodiuseriai irgi nieko prieš, kiek sutikau ir kalbėjau. Juokiasi tik. Vienas sakė: „Seimo nariai lai žiūri, žmonai tik nerodykit“. Sėkmės Jums linkim tiriant LRT, skaidrumo per mažai nebūna.

Geriau darykite tai įstatymų numatyta tvarka, kaip pridera, bo prižiūri LRT ne Karbauskis asmeniškai, ne Seimas, ne politikai, ne Prezidentūra ir ne Prokūratūra, o LRT taryba. Tokia tvarka. Nu, aš ir toliau laukiu laiškų į PM. Labai ačiū tiems, kurie jau kalba. Nebijokim, sakė popiežius Jonas Paulius antrasis ir blogio imperija sugriuvo. Pasidalijusiems kiti metai bus laimingi ir turtingi, gadinančių nuotaiką durnių sumažės. Karmos taškai iš vidinės Mongolijos“, – rašė jis.

Feisbuke susirašinėja kelias savaites

Praėjusį penktadienį H. Mackevičius atkreipė dėmesį į feisbuke pateiktus žurnalisto E. Jakilaičio klausimus R. Karbauskiui ir pastarojo atsakymus.

LVŽS lyderio paaiškinimai H. Mackevičiui tuo metu iškėlė naujų klausimų, todėl jis nutarė juos išdėstyti taip, kad būtų suprantama „net gerbiamai Ramūno karvei“.

Prieš kelias savaites E. Jakilaitis feisbuke išdėstė klausimus R. Karbauskiui apie jo valdomas įmones, nes teigė negalintis prisikviesti politiko į savo laidą, kur galėtų pasiteirauti reikiamos informacijos. Po šių klausimų paviešinimo Agrokoncerno“ įmonės įspėjo žurnalistą, kad jam nepaneigs savo viešų teiginių, kreipsis į teismą.

„Tai yra priešteisminis įspėjimas, kiek aš suprantu, tai yra trys įmonės, kurios buvo minimos tuose vadinamuose klausimuose, kurie yra iš tikrųjų teiginiai. Kiek mačiau, tai yra siūlymas privačios įmonės UAB „Media 3“ direktoriui E. Jakilaičiui paneigti tuos teiginius, arba bus kreiptasi į teismą“, – antradienį DELFI konferencijoje sakė R. Karbauskis.

Diskusija feisbuke užvirė, kai R. Karbauskis, remiantis Seime kilusią iniciatyvą gauti duomenis apie LRT finansavimą, paskelbė įrašą, esą su E. Jakilaičiu siejamos trys įmonės pernai gavo daugiau kaip 2,5 mln pajamų ir tesumokėjo tik 0,3 proc. mokesčių. Reaguodamas E. Jakilaitis pareiškė, kad politikas susipainiojo ir tepaminėjo sumokėtą pelno mokesčio dalį.Gavau atsakymą be atsakymų į klausimus. Siūlau susitikti, siūlau viešai transliuoti pokalbį tiesiogiai. Ten komentaruose paskaitykit, siūlau patogius laikus“, – į politiko įrašą sureagavo humoristas.