Trečiadienį įvykęs prezidento G. Nausėdos vizitas Ukrainoje buvo slaptas ir darbotvarkėje neatsirado iki paskutinės akimirkos. Lietuvos prezidentas Ukrainoje lankosi jau trečią kartą, tačiau Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio jis sutinkamas šiltai ir dėkingai, lyg būtų pirmas vizitas.

Lietuvos ir Lenkijos vadovų gyvas atvykimas į Lvivą veikiausiai svarbus kaip niekada. Artėja karo metinės, o karas gali keisti savo veidą.

„Tikrai karas įžengė į lemiamą stadiją, ukrainiečiai laukia didelio Rusijos puolimo vasario mėnesį“, – kalbėjo G. Nausėda.

Nors Rusija mėgins perimti iniciatyvą, anot G. Nausėdos, jos kariams gali pritrūkti ūpo ir prasmės, dėl ko kariauti.

„Nėra tos motyvacijos, nes iš esmės tai yra kova už Vladimiro Putino imperines ambicijas“, – teigė prezidentas G. Nausėda.

Tačiau tai ženklas ir ukrainiečiams – nelaukti, kol rusai susimaus.

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas sako, kad nieko nedaryti negali ir partneriai.

„Reikia ypatingai daug ginkluotės, amunicijos siųsti jau dabar. Nes paskui, nesakau, kad gali būti vėlu, bet tiesiog amunicijos poreikis yra didžiulis“, – kalbėjo krašto apsaugos ministras.

Anot prezidento G. Nausėdos, jau netrukus Ukrainą pasieks dar viena ginkluotės siunta iš Lietuvos – amunicija ir artimojo nuotolio zenitinės patrankos.

„Lietuva ne pirmą kartą siunčia ginklus ir amuniciją Ukrainai, tačiau L70 pabūklus siunčia pirmą kartą. Ji patranka yra skirta numušinėti oro taikinius. Ir tai būtų labai gerai pagalba ukrainiečiams, kovojant su iranietiškais dronais“, – LNK sakė karybos ekspertas Darius Antanaitis.

Netrukus iš Lietuvos iškeliaus ir 100 elektros generatorių. Rusija nuolat kėsinasi į Ukrainos elektros infrastruktūrą, taip pat dar šiemet ukrainiečius pasieks antidronai. Karinei paramai Lietuva šiemet planuoja išleisti 40 milijonų eurų. Jei reikės, suma bus padidinta.

„Ko gero, problema yra ta, kad reikėtų dar labiau padidinti mūsų pajėgumus gaminti antidronus, kurie iki šiol dar yra pakankamai riboti. Bet tam reikalingi tam tikri organizaciniai sprendimai, investicijos. Tikiuosi, kad tai vis dėl to mums pavyks padaryti“, – kalbėjo G. Nausėda.

Į Ukrainą juda rimta technika ir iš kitų NATO šalių. Lenkija perduos 14 kovinių tankų „Leopard“. Apie tai pranešusį Lenkijos prezidentą Andrzejų Dudą Lvivo gatvėse minia trečiadienio vakarą minia pasitiko plojimais.

„Nusprendėme Ukrainai perduoti tankų „Leopard“ kuopą. Ji bus perduota per buriamą tarptautinę koaliciją“, – sakė Lenkijos prezidentas.

Lenkų perduoti tankai yra pagaminti Vokietijoje, Vokietijos vicekancleris teigia, kad Berlynas neturėtų trukdyti kitoms šalims teikti paramą ukrainiečiams.

„Čia leidimai jau dabar nėra problema“, – savo ruožtu sakė krašto apsaugos ministras A. Anušauskas.

Britai taip pat diskutuoja, kaip Ukrainai perduoti viską pakeisiančius tankus. Prancūzai pažadėjo savaeiges patrankas, amerikiečiai – pėstininkų kovos mašinas „Bradley“.

„Kol kas tie skaičiai nėra tokie, kurie mūšio lauke kažką nulemtų. Tačiau tai yra pradžia“, – teigė A. Anušauskas.

Nors tankams ledai yra pralaužti ir jie lėtai, bet juda į Ukrainą, vis dar neaišku, ar ukrainiečiai sulauks NATO naikintuvų.

„Tartum ir turime politinę valią tokią paramą teikti, bet kartais šiek tiek nuvilia sprendimų priėmimo greitis“, – kalbėjo G. Nausėda.

„Vakarietiški naikintuvai, kad jie būtų perduoti Ukrainai, reikia atlikti labai didelį ir milžinišką darbą. Nes naikintuvas nėra tik lėktuvas, tai yra ir aptarnavimas, techniniai žinynai, o tai reiškia pilotų rengimas ir amunicija“, – aiškino karybos ekspertas D. Antanaitis.

Tuo metu aktyviai Ukrainą remiančios Lenkija ir Lietuva pačios netrukus sulauks amerikiečių gamybos tankų ir šarvuočių. Technika jau yra atplukdyta laivais į Nyderlandus.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: