Kaip posėdžio metu sakė A. Kubilienė, planuojami Seimui pateikti teisės aktų projektai nėra aiškūs, o partnerystės institutas, pasak jos, prieštaringai vertinamas visuomenėje.

„Mes siūlome išbraukti partnerystės institutą reglamentuojančius teisės aktus iš darbų programos, kadangi tai prieštaringai visuomenėje vertinamas klausimas. Mes, Seimo nariai, perkame katę maiše, nežinodami, kiek teisės aktų bus, nes patys rengėjai nežino nei tikslaus skaičiaus, nei pavadinimų – nėra įregistruoti šie projektai“, – sakė A. Kubilienė.

Jos teigimu, projektus bus galima svarstyti, kai jie bus faktiškai įregistruoti.

„Kai turėsime projektus, tada galėsime juos ir svarstyti“, – pridūrė parlamentarė.

Tokiam pasiūlymui komitete nebuvo pritarta – jį palaikė 5 Ateities komiteto nariai, 8 buvo prieš ir 3 parlamentarai minėtu klausimu susilaikė.

Laisvės frakcija į jau prasidėjusią Seimo pavasario sesiją planuoja siūlyti įtraukti Partnerystės įstatymo projektą, kuriuo būtų numatyta įteisinti lyčiai neutralų partnerystės institutą. Šis projektas dar nėra registruotas.

Lietuvoje partnerystė nėra įteisinta nei heteroseksualioms, nei homoseksualioms poroms.

Savo ruožtu Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariai – Paulius Saudargas, Laurynas Kasčiūnas, Vilija Aleknaitė-Abramikienė ir Audronius Ažubalis kiek anksčiau kreipėsi į Seimo Pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen ir Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetą, prašydami į komiteto darbotvarkę įtraukti dar 2017 m. užregistruotą projektą, kuriuo buvo siūloma įteisinti sutartį dėl bendro gyvenimo.

Apie tai galite skaityti čia.

„Naujojo Seimo kadencija pasižymi aktyviais politiniais debatais ir teisinėmis iniciatyvomis dėl (lyčiai neutralios) partnerystės įteisinimo. O projektu, kuriuo buvo siūloma įteisinti sutartį dėl bendro gyvenimo, siūlomas kompromisas partnerystei įteisinti, jis leistų efektyviai išspręsti kartu gyvenantiems asmenims kylančius nepatogumus ir problemas, tačiau kartu nesukeltų tokių kontroversiškų vertinimų ir pasekmių Lietuvos visuomenėje, kokias sukeltų partnerystės įteisinimas.

Atsižvelgiant į tai, prašome projektą neatidėliojant svarstyti Teisės ir teisėtvarkos komitete, o po to sudaryti galimybes dėl jo priėmimo spręsti Seimui“, – rašoma minėtame kreipimesi.

Keli ankstesni bandymai įteisinti civilinę partnerystę Seime nepasiekdavo priėmimo stadijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1373)