Gyventojai – pasimetę

Lina pasakojo gyvenanti maždaug 15 km iki Milano, o paklausta apie šiuo metu šalyje esančią situaciją dėl koronaviruso sakė, kad ji šalies gyventojų tikrai nedžiugina, mat žmonės pasimetę ir piktinasi.

„Nebeaišku kaip čia elgtis. Šiandien paskelbta, kad Lombardijos regionas ir dar kitos 14 centrinės šiaurės Italjos provincijų tampa raudonąją zona ir niekas negali atvykti ir išvykti, o keliauti galima tik ypač svarbiais darbo ar kitais reikalais. Nepaisant nurodymų bus taikomos baudos ar net areštas.

Vakar šia tema buvo svarstomas klausimas, tai žurnalistai pradėjo rašyti, skelbti, kad patvirtinama jog uždaroma, paskui jog neuždaroma.

Žmonės pradėjo panikuoti ir jau vakar pradėjo važiuoti lauk iš Lombardijos, tie, kas turi šeimas kituose regionuose, kurie nepaveikti“, – apie situaciją pasakojo ji, tačiau pridūrė, kad viskas daroma tik siekiant apsaugoti visuomenę ir nenorint, kad virusas išplistų į kitas šalis.

Bendrai kalbant, moteris pasakojo pastebėjusi, kad jau dvi savaites metro Milane važinėja pustuščiai, žmonės, kurie turi tokias galimybes, dirba iš namų.

„Mokyklos, universitetai uždaryti jau nuo vasario 26 d. Nuo šiandien uždaromos diskotekos, barai, teatrai, kino teatrai, didesnio susibūrimo vietos. Milane lieka atidaryta katedra, bet lankytojų skaičius ten ribojamas.

Žinoma nuo šiandienos vėl daug kas keisis, o vietiniai piktinasi, kad nebesupranta: jei dirbi kokiame prekybos centre, tai gali dirbti, o kai grįžti namo, tai nebegali į lauką išeiti. Tarp žmonių yra visokių perdėtų baimių“, – kalbėjo ji.

Šiandien Italijos vyriausybė, anot jos, rekomenduoja gyventojams likti namuose, ypač vyresniems žmonėms. Tiesa, moteris sakė vakar ėjusi pavaikštinėti į parką, o jame sutikusi išties nemažai žmonių su vaikais.

Anot jos, visgi apribojimas geriau likti namuose yra susijęs su valdžios atstovų, ligoninių vadovų nerimu, kad virusui išplitus regione paprasčiausiai gali nepakakti lovų bei specialios įrangos ligoninėse. Žmonių prašoma būti sąmoningais, reikia išlaukti tą kritinį periodą.


Smūgis turizmui

Lina pasakojo Milane dirbanti gide ir vedanti ekskursijas, tad tik išgirdusi apie pirmąjį mirties nuo koronaviruso atvejį Italijoje pastebėjusi, jog mieste žmonių buvo mažiau nei įprastai.

„Dabar Milano katedros aikštė faktiškai tuščia. Ten, kur anksčiau būdavo sunku praeiti dėl žmonių minios, šiandien galima laisvai vaikščioti ir gėrėtis architektūra. Milaniečiai juokauja, kad neatsimena, kada paskutinį kartą galėjo laisvai praeiti Viktoro Emanuelio II galerija (it. Galleria Vittorio Emanuele II, esančia prie pat katedros“, – sakė ji.

Pasak pašnekovės, turizmo atstovai labai sunerimę, nes naujienos ne kokios – iki birželio mėnesio jau yra atšaukti apie 98 proc. kelionių ir viešbučių užsakymų Italijoje. Skaičiuojami milijardiniai nuostoliai šaliai.

„Dabar iki balandžio 3 d. nerekomenduojama vykti į visą Lombardiją, kai kurias Pjemonte, Emilija- Romanija, Veneto regiono provincijas. Tad labiausiai lankomi miestai kaip Milanas, Venecija, Parma, taip pat Rimini patenka į raudonąją zoną “, – sakė ji ir apgailestavo, kad keliautojams teks keisti planus.

Tiesa, pasiteiravus apie ilgesnio galiojimo prekių šlavimą iš parduotuvių lentynų, kurį galėjome stebėti ir Lietuvoje, moteris aiškino, kad šiuo metu italai jau nurimę ir prekių vežimais nebeperka.

„Tai vyko pirmą dieną, kai paskelbė viruso atvejus, vasario 25 d.-26 d., bet paskui viskas susinormalizavo“, – sakė ji.

Ištuštėjęs Milanas

Kol kas dėl regione paskelbto karantino oficialiame Milano Malpensos oro uosto puslapyje teigiama, kad Linatės ir Malpensos oro uostuose skydžiai vyksta įprasta tvarka, o detalesnės informacijos rekomenduojama ieškoti Italijos užsienio reikalų ministerijos puslapyje arba kreiptis į avialinijų atstovus.

Popiet Užsienio reikalų ministerija išplatino pranešimą, kuriame buvo teigiama, kad atsižvelgiant į naujausią informaciją, gautą iš Italijos institucijų dėl koronaviruso (COVID-19) plitimo, Užsienio reikalų ministerija nerekomenduoja vykti į šią šalį.

Draudžia įvažiuoti ar išvažiuoti be rimtos priežasties

„Delfi“ primena, kad Italijoje sekmadienį paskirtas karantinas ketvirtadaliui visų gyventojų, vyriausybei imantis drastiškų priemonių siekiant sustabdyti pasaulyje plintantį mirtinai pavojingą koronavirusą, skelbė BNS.

Italijoje užfiksuota daugiausiai mirčių nuo viruso sukeliamos ligos COVID-19 po Kinijos, kur gruodį prasidėjo protrūkis, per kurį jau užsikrėtė daugiau kaip 100 tūkst. žmonių visame pasaulyje.

Remiantis italų premjero naktį pasirašytu ir internete paskelbtu įsaku, žmonėms iki balandžio 3 dienos bus draudžiama be rimtos priežasties įvažiuoti į didžiules šiaurės Italijos teritorijas ar išvykti iš jų.
Šiose karantino zonose, apimančiose regionus aplink Veneciją ir Italijos finansinę sostinę Milaną, gyvena per 15 milijonų žmonių.

Vyriausybė taip pat liepė uždaryti teatrus, kino teatrus ir muziejus visoje šalyje.


Iki šiol virusas pasiglemžė daugiausiai gyvybių Kinijoje, tačiau COVID-19 paveikė žmones dar mažiausiai 95 šalyse ir teritorijose.

Argentina šeštadienį tapo pirmąja Lotynų Amerikos šalimi, pranešusia apie mirties atvejį.

Nerimaujantys prie San Fransisko įstrigusio JAV kruizinio laivo keleiviai buvo karantinuoti savo kajutėse ir laukia tyrimų rezultatų po protrūkio tarp įgulos narių.

Greitai plintantis virusas jau išplito 30-yje Amerikos valstijų ir pareikalavo mažiausiai 19 žmonių gyvybių, o Niujorke buvo paskelbta nepaprastoji padėtis.