Panevėžio socialinių paslaugų centras visada daliai savo klientų pagelbėdavo namuose. Įstaigos darbuotojai tvarko jų namus, skalbia drabužius, nuperka reikalingų prekių. Dabar socialiniams darbuotojams tenka žymiai dažniau apsipirkti už neįgaliuosius, senyvus ir vienišius.

„Kiekvieną dieną keturi mūsų darbuotojų ekipažai sėda į mašinas ir važiuoja pirkti maisto, higienos priemonių, gydytojo išrašytų medikamentų ne tik savo nuolatiniams klientams, bet ir dėl koronaviruso grėsmės parduotuvių nebepasiekiantiems panevėžiečiams“, – pasakoja Panevėžio socialinių paslaugų centro direktorė Lina Kazokienė.

Karantino metu ji paskelbta socialinės pagalbos koordinatore Panevėžyje. Jau beveik dvi savaites jos telefonas skamba net naktimis.

„Šiąnakt skambučio sulaukiau pusvalandis po vidurnakčio. Skambino emigrantas, neturintis kur apsigyventi. Tokiais reikalais padeda paskirti apgyvendinimo koordinatoriai, o mes rūpinamės maitinimu“, – sako L. Kazokienė.

Maisto kurjeriai

Socialinių paslaugų centro darbuotojai šiuo metu gelbėja maždaug 100-ui iš namų negalinčių išeiti panevėžiečių, daugiausia – silpni žmonės. Apipirkimas karantino metu – vienkartinė paslauga. Tai reiškia, kad namuose likę panevėžiečiai negali kelis kartus per dieną kviesti socialinius darbuotojus nupirkti pieno pakelio ar duonos kepaliuko. Pagalbininkai maisto ir kitų būtinų priemonių bei vaistų perka visai savaitei ar net ilgiau.

Gyventojai, pasak L. Kazokienės, tą supranta, nepiktnaudžiauja.

„Kam ko reikia, išsiklausinėjame telefonu, parengiame prekių sąrašą ir rytais susiruošiame į parduotuves. Prieš tai nuvykstame iki žmogaus namų paimti pinigų. Juos klientai palieka už durų mūsų atvežtuose specialiuose maišeliuose. Tada važiuojame į parduotuves – daugiausia renkamės toliau miesto centro, kur mažesni pirkėjų srautai. Paskui grįžtame su lauknešėliais ir grąža“, – pasakojo direktorė.

Akcijų nesivaiko

Socialiniams darbuotojams, pasak L. Kazokienės, tenka sparčiai suktis, todėl jiems tiesiog nelieka laiko ieškoti prekėms akcijų ar mažesnių kainų skirtingose parduotuvėse. Anot jos, o ir patys žmonės nedemonstruoja prabangos, socialinių padėjėjų prašo tik to, ko labai reikia.

Lina Kazokienė

Socialiniai darbuotojai dabar per dieną maisto atveža į 40–50 namų.

Sunkiai besiverčiančias šeimas, vienišus senolius nemokamais maisto produktais jie aprūpina ir su „Maisto banko“ pagalba. Tačiau šio resursai sparčiai senka – dėl karantino neįvyko tradicinė pavasarinė akcija.

„Tokiose akcijose paaukotą maistą išdalijame per pusmetį. Pavasarį pasitikome su likučiais ir tikėjomės aruodus vėl papildyti. Bet dėl koronaviruso planai pasikeitė“, – teigė „Maisto banko“ Panevėžio padalinio vadovė Justina Tubienė.

Įdėjo dviem savaitėms

Karantinas vargstantiesiems užtrenkė duris ir į Šv. Juozapo globos namų labdaros valgyklą „Betliejus“. Dar kovo 16-ąją, pirmąją izoliacijos dieną, virėjos 57-iems lankytojams davė šiltos sriubos ir dviem savaitėms įdėjo ilgai negendančių produktų: mėsos konservų, konservuotos sriubos, aliejaus, žirnelių.

Dabar globos namuose registruojami gyventojai, norintys gauti maisto paketus po kovo 30-osios.

„Prašome pagalbos visų, galinčių įvairiais būdais prisidėti prie pažeidžiamų asmenų maitinimo „Betliejaus“ valgykloje. Gal kas gali pagaminti ar suformuoti maisto davinius, paaukoti produktų sriubai virti, vienkartinių indelių jai dalyti ar prisidėti finansine parama“, – pagalbos prašo Šv. Juozapo globos namų direktorius Patrikas Skrudupis.

Badas jau rodo dantis

Darbas visiškai sustojo Panevėžio šeimos namuose. Anksčiau čia kas dieną nemokamus pietus gaudavo apie 60 galo su galu sudurti neišgalinčių panevėžiečių. Čia jie galėdavo pasisotinti ir šilta sriuba, suvalgyti antrą patiekalą.

Uždarius labdaros valgyklą, sunkiai besiverčiantys gyventojai vis skambina namuose dirbančiai I. Zabulionytei, susirūpinę, gali vėl tikėtis pagalbos. Anot jos, senkant socialinių pašalpų pinigams, situacija aštrėja.

„Mūsų pagalbos labiausiai reikia mėnesio gale, o jis ir ateina“, – dėl Panevėžio vargstančiųjų sunerimusi I. Zabulionytė.

Vaikų davinį atsiima tėvai

Dėl karantino veiklą nutraukus švietimo įstaigoms, sausi maisto daviniai dalijami socialiai remtinose šeimose augantiems darželinukams.

Panevėžio savivaldybės Švietimo skyriaus specialisto Vlado Taučiaus teigimu, nemokamą maitinimą gaunančių darželinukų tėvai pagal sudarytą grafiką ateina į darželius pasiimti sauso davinio.

„Jis atiduodamas už visą savaitę, kad nereikėtų dažnai vaikščioti ir kuo mažiau žmonių būriuotųsi“, – teigė V. Taučius.

Anot jo, tas pats laukia ir mokinių, nuo kitos savaitės pradėsiančių mokytis nuotoliniu būdu. Mažųjų tėvams pietus atiduos mokyklų valgyklų darbuotojai, o vyresnių klasių mokiniai patys galės atsiimti savo davinį. Jo kaina, pasak V. Taučiaus, liks tokia pat, kaip ir anksčiau buvusių nemokamų pietų. Juos Panevėžio švietimo įstaigose gauna 1460 vaikų.