„Yra sveikatos ministro siūlymas, kad būtų tęsiama dar dvi savaites. Vyriausybė apsispręs. Bet kokiu atveju, mes tikrai priimsime sprendimus dėl tolesnio gyvenimo suvaržymų švelninimo“, – sakė premjeras S. Skvernelis antradienį, prieš Seimo posėdį.

Vyriausybės vadovo teigimu, sprendimai galėtų būti susiję su judėjimu tarp kaimyninių valstybių, papildomu verslo sąlygų palengvinimu.

„Turime daug siūlymų dėl renginių organizavimo“, – sakė S. Skvernelis.

Premjero teigimu, taip pat reikia ieškoti sprendimų, kas bus daroma artimiausiu metu su darželiais ir mokyklomis.

„Darželiai – taip, dėl mokyklų irgi diskusija vyksta, galbūt dėl pradinių mokyklų, bet nebėkime į priekį, kol kas kalbamasi su mūsų su socialiniais partneriais, su profesinėmis sąjungomis, vakar turėjome susitikimą su švietimiečiais, nes yra ir tam tikrų grėsmių, ir baimių“, – teigė S. Skvernelis.

Sienų atvėrimas svarstomas ES lygiu

Europos Sąjunga (ES) slopstant koronaviruso pandemijai vidines sienas svarsto atverti nuo gegužės vidurio, sako vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė, ją citavo BNS.

„Kalbamės Europos Komisijoje, ministrų taryboje apie tai, kad gegužės 15 diena yra toks, sakykime, maksimalus terminas, kai Europos vidinių sienų suvaržymai galėtų būti atlaisvinti“, – Lietuvos radijui antradienį sakė R. Tamašunienė.

Anot jos, kartu būtų palikta galimybė pačioms valstybėms apsispręsti dėl galimų sanitarinių patikrinimų pasienyje.

Ministrė sako, kad ribojimai ties išorinėmis sienomis su Baltarusija ir Rusija išliks bent iki birželio.

Lietuvoje įvedus karantiną, netrukus apribotas judėjimas į šalį ir iš jos, draudimai išvykti iš Lietuvos piliečiams panaikinti nuo šio pirmadienio.

Trečiadienį jau tikisi sutarimo dėl sienų tarp Baltijos valstybių

Premjeras S. Skvernelis teigė matąs realią galimybę, kad atsivers Baltijos valstybių sienos. Vyriausybės vadovo teigimu, yra tikimybė, kad ir Lenkija galėtų prisijungti.

„Mūsų situacija trijose Baltijos valstybėse ir Lenkijoje yra panaši, taikomos panašios priemonės dėl krizės valdymo. O dėl viso kito – man tikrai būtų sudėtinga šiandien siūlyti Vyriausybei priimti sprendimus, kalbant apie laisvą judėjimą į tas šalis, kuriose tokios priemonės nebuvo taikomos, ir kur mirtingumas bei susirgimų kreivė kartais didesnė nei Lietuvoje“, – sakė S. Skvernelis.

Lietuvos Vyriausybės vadovas teigė, kad telekomunikacijų priemonėmis su savo Estijos ir Latvijos kolegomis planuoja bendrauti trečiadienį.

„Tada turbūt bus priimtas sprendimas dėl mūsų trijų valstybių. Lenkija irgi yra linkusi tą klausimą svarstyti. Tam tikras palengvinimo režimas jau atsirado nuo šeštadienio. Tikėtina, kad Vyriausybė į tai atlieps, kalbant, pirmiausia, apie dirbančiųjų palengvintą judėjimą tarp Lietuvos–Lenkijos ir Lietuvos–Latvijos bei privalomo 14 dienų karantino netaikymo“, – sakė S. Skvernelis.

Svarstys strategiją dvejiems metams

Pasak premjero, Vyriausybės vadovo, Vyriausybė trečiadienį svarstys ir naują koronaviruso krizės valdymo strategiją, kurioje bus atspindėtas dvejų metų laikotarpis, „kaip mes turėsime elgtis ir kaip mūsų populiaciją, pagal kokius kriterijus, suskirstysime pagal rizikos grupes“.

„Didžiausios rizikos grupės žmonėms reikės ypač saugotis, ir mes juos turėsime saugoti. Formų galime rasti įvairių – nuo apsaugos priemonių dėvėjimo iki kontaktų minimalizacijos“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Vyriausybė sprendimus dėl karantino sąlygų priims per posėdį trečiadienį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (599)