Šių metų Karalienės Mortos premijos paskirtos pianistėms Guostei Tamulynaitei (Kaunas) ir Valdonei Rakauskaitei (Vilnius), smuikininkei Ievai Daugirdaitei (Šiauliai), dainininkui Kšištofui Markevičiui (Vilnius). Paskatinamoji Karalienės Mortos premija atiteko smuikininkei Daliai Kuznecovaitei (Vilnius).

Grupei vaikų už pasiekimus muzikos, dailės bei literatūrinio skaitymo srityse paskirtos Karalienės Mortos vardo paskatinimo dovanos.

Karalienės Mortos premijos medalius įteikė šios premijos globėja ponia Laima Paksienė, pačias premijas bei kitus apdovanojimus - mecenatai arba jų įgalioti asmenys.

1993-iaisiais Lietuvos kultūros fondo Šiaulių krašto tarybos įsteigta Karalienės Mortos premija, primena ELTA, kasmet Mindaugo karūnavimo - Valstybės dieną iškilmingai buvo įteikiama talentingiems Šiaulių krašto vaikams iki 16 metų už pasiekimus muzikos, dailės, literatūros ir kitose meno srityse.

Premijos fundatoriai - kadenciją baigęs prezidentas J. E. Valdas Adamkus, JAV verslininkas ir kultūros mecenatas Antanas Mikalajūnas, knygų leidykla "Saulės delta" (vadovė Jadvyga Kauneckienė), Šiaulių miesto savivaldybė, kitos organizacijos ir garbūs asmenys. Per 10 metų Karalienės Mortos premijos laureato vardą jau pelnė 24 talentingi Šiaurės Lietuvos vaikai.

Įvertinant tai, jog Karaliaus Mindaugo žmona Morta buvo pirmoji ir vienintelė Lietuvos karalienė, Kultūros fondas nusprendė, kad ir premija turi būti ne vien Šiaulių krašto, o visos Lietuvos. Jau šiemet į ją galėjo pretenduoti visos šalies vaikai. Premijos globėjais tapo ponia Laima Paksienė ir Lietuvos kultūros fondas.

Šių metų Karalienės Mortos premijos paskirtos Lietuvos kultūros fondo prezidiumo, Šiaulių krašto kultūros fondo ir Karalienės Mortos premijos skyrimo komisijos nutarimu.