Parodymų duoti nesutiko

Celofano pravarde žinomas 41 metų Kauno rajono gyventojas A. Kandrotas – vėl teisėsaugos akiratyje. Anksčiau dėl finansinių nusikaltimų kaltu pripažintas ir tebeteisiamas Celofanas įtariamas grasinęs susidoroti su LRT žurnaliste I. Makaraityte – nužudyti ar sunkiai sutrikdyti sveikatą. Pasak A. Kandroto, tai jau devintoji jam iškelta baudžiamoji byla.

Pranešimas apie įtarimą A. Kandrotui buvo įteiktas jį iškvietus į Kauno rajono policijos komisariatą, kur nuotoliniu būdu jis bendravo su Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos 3-iojo skyriaus tyrėja.

A. Kandrotas portalui „Delfi“ sakė, kad jį norėta apklausti įtariamuoju, tačiau jis nesutikęs duoti parodymų, nes nežinojo dėl ko kviečiamas į policiją ir atvyko be gynėjo.

Paklausus apie naujus kaltinimus grasinus žurnalistei, plačiau komentuoti pareikštų įtarimų pobūdžio A. Kandrotas nenorėjo bei jų nedetalizavo. Anot jo, viešai skelbtuose vaizdo įrašuose buvo kalbama apie LRT tyrimą bei išsakyta asmeninė jo nuomonė. Celofanas sakė esantis įsitikinęs, kad šis ikiteisminis tyrimas dėl grasinimo nužudyti ar sunkiai sutrikdyti sveikatą esą buvo pradėtas policijai gavus žurnalistės I. Makaraitytės pareiškimą.

Įkalčiais tapo dviprasmiškos Celofano frazės

„Delfi“ pavyko sužinoti, jog įtarimai A. Kandrotui remiasi jo viešai išsakytomis ne itin pagarbiomis frazėmis žurnalistės atžvilgiu, kuriose esama ir gana dviprasmiškų užuominų.

Pirmasis įkalčiu tapęs vaizdo įrašas socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje „Knygnešys“ buvo paskelbtas šių metų lapkričio 22 dieną.

Antanas Kandrotas Kauno prekybos ir pramogų centre „Akropolis" konfliktuoja su apsaugos darbuotoju

„Komentuodamas nacionalinio Lietuvos radijo ir televizijos, 2021 metų lapkričio 22 d. laidos „Laba diena, Lietuva“ turinį, kurios metu žurnalistė I. Makaraitytė buvo kalbinama laidos vedėjos apie sukurtą dokumentinį filmą „Riaušių anatomija“, esant realiam pagrindui, kad grasinimai nužudyti, ar sunkiai sutrikdyti sveikatą gali būti įvykdyti, viešai ragino su I. Makaraityte susidoroti, grasino ją nužudyti ar sunkiai sutrikdyti jos sveikatą“, – minima policijos dokumente.

Šis įtarimas grindžiamas paties A. Kandroto pasakytais žodžiais įkalčiu tapusiame vaizdo siužete. Celofanas žurnalistę vadino „propagandiste“ bei svarstė, jog galbūt atėjo laikas ją „dėti į vietą“.

Vadino „propagandiste“, žadėjo sumedžioti

Skaitytojams pateikiame policijos tyrėjų užfiksuotas, įtarimą A. Kandrotui grindžiančias frazes (kalbas netaisyta – red.):

„Na tai, aš tik tiek galiu pasakyti tai propagandistei, „do pory, do vremeni“ (vertimas iš rusų kalbos: „iki tam tikro laiko“).

„Tai vat, tikrai reikia padaryt, kad va šita Makaraitytė, jinai na, kaip mes dar su ja dar turėsim reikalų ir mes tikrai jos nepaliksim“.

„o va šita vat tada jau veikėja, ją iškūrensim ir jai baudžiakas (baudžiamoji byla – red.) irgi už šitą vat propagandą tai yra garantuotas, aš pats asmeniškai pasistengsiu, kad va šitą veikėją reikia, kad ne Dulkys ją išdulkintų, bet liaudis reikia, kad ją normaliai išdulkintų, nu tai čia dar jai ateis valanda, kažkas tai dar atsitiks jai šimtu procentų, turi kažkas atsitikti „karma is a bitch“, va šitai „bitch“ reikia taip ir pasakyti“

„Tai jeigu tokią reikia užmušti, va tokią veikėją, aš kaip suprantu Konstituciją, tai praktiškai irgi tas pats, na jeigu jinai yra grėsmė Konstitucijai, tai gaunasi, ją kaip ir dėti į vietą gal ir laikas?“

Pagrindu policijai pareikšti įtariamus A. Kandrotui tapo ir šių metų lapkričio 28 dienos vaizdo įrašas, kuriame jis taip pat kalbėjo apie LRT žurnalistų sukurtą filmą „Riaušių anatomija“. Stabdydamas televizoriaus ekrane filmo kadrą, kuriame buvo matomas I. Makaraitytės veidas, anot pareigūnų, „grasino ją nužudyti ar sunkiai sutrikdyti sveikatą“.

„Makaraityte, patikėk, mes dar tave sumedžiosim“, – šis A. Kandroto sakinys tapo dar vienu pagrindu pareikšti jam įtarimus pagal Baudžiamojo kodekso 145 straipsnio pirmąją dalį.

Už grasinimą nužudyti žmogų ar sunkiai sutrikdyti sveikatą gresia viešieji darbai, laisvės apribojimas, areštas arba įkalinimas iki dvejų metų.

I. Makaraitytė tiki, jog teisėsauga atliks savo darbą

„Aš labai tikiuosi, kad visų mūsų, žurnalistų, labui, teisėsaugos institucijos padarys viską, kad ateityje niekam nekiltų noras apie grasinimus susidoroti su žurnalistais už jų tiesioginį darbą net pagalvoti”, – portalui „Delfi“ sakė žurnalistė I. Makaraitytė.

Ji minėjo, kad šie grasinimai rodo, jog LRT tyrėjų komandos sukurtas filmas „Riaušių anatomija" tiksliai apibrėžė riaušių organizatorius, kaip jie koordinavo veiklą, kaip kurstė žmones.

„Tarp jų yra ir Antanas Kandrotas - Celofanas, kurio indėlis į neramumus prie Seimo, mūsų manymu, buvo svarus“, – teigė I. Makaraitytė.

Celofanas už grotų gali keliauti jau netrukus

Viešais, neretai ekscentriškais pasisakymais ir dalyvavimu protesto akcijose garsėjantis Kauno rajono gyventojas A. Kandrotas jau netrukus gali keliauti už grotų. Vieną jam iškeltų bylų nagrinėti baigęs Kauno apygardos teismas pripažino kaltu dėl padėjimo iššvaistyti svetimą turtą ir skyrė 10 mėnesių laisvės atėmimo bausmę.

Šį teismo nuosprendį A. Kandrotas apskundė. Kol skundas nagrinėjamas Lietuvos apeliaciniame teisme, apkaltinamasis nuosprendis nėra įsiteisėjęs ir A. Kandrotas gyvena laisvėje.

Šiuo metu teismuose nagrinėjama ne viena baudžiamoji byla, kuriose A. Kandrotas kaltinamas finansiniais nusikaltimais. Jam taip pat pareikšti įtarimai su keliomis dešimtimis kitų asmenų organizavus prie Seimo vykusias riaušes ir dalyvavus jose. Teismo sprendimu A. Kandrotui skirta kardomoji priemonė – įpareigojimas vakarus ir naktis leisti namuose bei nebendrauti kitais įtariamaisiais, nedalyvauti protesto akcijose.

Seimo apgultis. Protestuotojai nesitraukia

Teismą taip pat neseniai pasiekė byla, kurioje A. Kandrotas kaltinamas apšmeižęs buvusį FNTT Kauno apygardos valdybos viršininko pavaduotoją, advokatu tapusį Šarūną Mickevičių, kuris kartu su keliais prokurorais buvo sulaikytas didelį rezonansą sukėlusioje galimos korupcijos byloje.

Nors įvyko jau du teismo posėdžiai, nei viename jų A. Kandrotas nedalyvavo. Pirmąkart jis nurodė privalantis namo parvežti susirgusius vaikus, antrąkart – vyko pas šeimos gydytoją. Trečiasis teismo posėdis turėtų vykti jau kitais metais, o bylą nagrinėjanti teisėja kreipėsi pagalbos į policiją prašydama A. Kandrotą atvesdinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (233)