Į visas šias kalbas sureagavusi E. Dobrovolska teigė, kad džiaugiasi žiniasklaidos jai skiriamu dėmesiu, tačiau norėjo viešai atsakyti į dažniausiai pasikartojančius, visuomenei rūpimus klausimus, susijusius su jos kandidatūra į Teisingumo ministrės pareigas.

„Nesu konvencionali politikė. Tą žinau, to neslepiu, taip pat nematau to kaip savo trūkumo.
Išsilavinimas. Esu teisės mokslų bakalaurė. Esu pabaigusi teisės magistro studijas, bet nesu parengusi ir apgynusi magistrinio darbo. Derinant mokslus, darbą ir šeimos gyvenimą, prioritetą profesinėje srityje suteikiau atstovavimą socialiai pažeidžiamoms grupėms – nuo atstovavimo neapykantos nusikaltimų bylose nukentėjusių asmenų, originalios asmenvardžių rašybos bylų. Tikiu, kad mano įgūdžiai turi tarnauti žmonėms.

Manęs klausia, ar užteks kompetencijos?

Kompetencija apsprendžiama išsilavinimo ir patirčių santykio. Džiaugiuosi, kad per savo profesines patirtis aš tiesiogiai ir nedviprasmiškai susidūriau su teisingumo sistema jos veikimu ir iššūkiais. Darbas ministerijoje nėra vienasmenis. Esu pasirengusi suburti patyrusių profesionalų komandą, kuri tinkamai įgyvendins Vyriausybės programos uždavinius ir pasieks reikšmingų pokyčių teisingumo sistemoje. Mano profesinė patirtis, tai ne tik atstovavimas teismuose, tačiau ir susitikimai su ESBO, Europos Taryba, teikiant šešėlines ataskaitas, vadovavimas darbo grupėms – tiek rengiant tautinių mažumų įstatymo projektą, tiek romų integracijos programą“, – teigė ji.

Taip pat pridūrė, kad savo profesinę patirtį orientavo į pagalbą žmonėms ir žmogaus teisių situacijos užtikrinimui Lietuvoje, kuo didžiuojasi.

„Tatuiruotės. Nemažai diskusijų sukėlė mano Ch. Bukowskio (vokiečių kilmės JAV poetas –„Delfi“) tatuiruotė. Esu tikra, kad šių dienų kontekste, kai kalbame apie pagarbą žmogui ir jo kūnui bei teisę pačiam dėl jo spręsti, šios diskusijos nėra tinkamos. Mano Bukowskio, šachmatų figūros ir „Metallicos“ tatuiruotės charakterizuoja mano pomėgius, o ne mano kompetenciją.

Tikiu, kad mano nepriklausymas jokiai bendruomenei, neturėjimas institucinės atminties ir nuoširdus tikėjimas teisės viršenybės principu bei žmogaus teisėmis kaip vertybe, yra esminiai mano privalumai.“

Kandidatūra paskelbta trečiadienį

Viešai trečiadienį įvardinta kaip kandidatė į teisingumo ministres Evelina Dobrovolska sakė, kad norėtų tęsti teisės viršenybės principų įgyvendinimą, mažinti biurokratizmą bei siekti, jog bausmę atlikę žmonės į kalėjimus nebegrįžtų. Ji neslėpė, kad jau buvo susitikusi su šalies vadovo patarėjais ir pasidžiaugė, jog didelių požiūrio skirtumų į sistemoje esančius iššūkius neįžvelgė.

„Tikrai esu pasiryžusi, o kalbant apie prioritetus, tai šiomis dienomis aktualiausias yra teisės viršenybės principas. Aš manau, kad ši kryptis turėtų būti laikoma, mes turime tiek EŽTT (Europos žmogaus teisių teismo – ELTA) bylų, tiek ir Lietuvos teismų sprendimų, kurie aiškiai nurodo kelrodę, kokius santykius reikia sureguliuoti, kokie teisės aktai yra reikalingi“, – Eltai sakė E. Dobrovolska.

Laisvės partijos siūloma kandidatė vadovauti Teisingumo ministerijai taip pat pabrėžė, kad svarbu yra spręsti ir Kalėjimų departamento iššūkius.

„Manau, kad mes turėtume keisti patį požiūrį ir tikslą, nes problema yra ne tik kalinių skaičius, bet ir tai, kad daug asmenų, kurie jau atliko laisvės atėmimo bausmę, grįžta į tą sistemą. Vadinasi, mes nedirbame tinkama, kad koreguotume jų elgesį ir juos paruoštume gyvenimui, kuriame kaliniai galėtų savo tikslų siekti teisėtais būdais“, – paaiškino E. Dobrovolska.

Jos teigimu, reikėtų siekti, kad į kalėjimus nepatektų asmenys, nepadarę smurtinių nusikaltimų. Be viso to, E. Dobrovolska pabrėžė, kad teisingumo sistema turėtų būti peržiūrėta, o bausmės – adekvačios.

„Turėtume kalbėti ir apie teismų apkrovas. Mes matome, kad kai kuriose bylose iš jų netgi nėra ginčo, tad tikėtina, jog jos iš teismų funkcijų galėtų pereiti notarams, antstoliams ir advokatams“, – kalbėjo parlamentarė.

Pasak E. Dobrovolskos, teisingumo sistemai taip pat reikėtų racionaliai paskirstyti funkcijas, mažinti biurokratizmą. „Mano požiūris ir tikslas – kad teisė tarnautų žmonėms, o visa teisinė sistema jiems būtų aiški, skaidri ir viešai prieinama“, – pabrėžė kandidatė į teisingumo ministrės poziciją.

Kalėjimai patys savaime nėra tikslas

Kalbėdama apie kalėjimų pertvarkos viziją, E. Dobrovolska pabrėžė, kad „kalėjimai patys savaime nėra tikslas ir ne apie pastatus mes turime kalbėti“.

„Kalėjimų departamento klausimą reikėtų matyti sistemiškai, plečiant bausmių alternatyvas, probaciją ir kalbant apie tai, kaip užtikrinti, jog asmuo nebegrįžtų į kalėjimą“, – teigė E. Dobrovolska.

Buvo susitikusi su prezidento komanda

E. Dobrovolska neslėpė, kad jau buvo susitikusi su prezidento Gitano Nausėdos patarėjais.

„Aptarėme, kokius iššūkius ir galimus sprendimus matau teisingumo srityje. Kuo labai džiaugiuosi, tai nepamačiau jokių kardinalių neatitikimų požiūryje į problemas ir sprendimo būdus. Sutarėme dėl to, kad teisėkūra turėtų būti labai kokybiška ir visuomenė bei Prezidentūra į tai turi būti įtrauka ne paskutiniame etape“, – Eltai sakė kandidatė į ministres.