„Problema pagrindinė turbūt yra ta, kad prokuratūroje viskas vyko neskaidriai: tai yra karjeros darymo galimybės, skatinimo galimybės, faktiškai prokurorai yra susiskaldę ir dėl krūvių skaičiavimo metodikos, skaičiuoja vieni kitų padarytą darbą. Aišku, kyla problemos ir dėl specializacijų nustatymo prokurorams“, - prisistatydama Seimui sakė 46 metų E.Dambrauskienė, paklausta, kokias mato dabartines prokuratūros bėdas.

Vėliau žurnalistų paklausta, ar ne per griežtai įvertino buvusios Generalinės prokuratūros vadovybės darbą, kandidatė patikslino, kad tikrai ne viskas vyko neskaidriai.

„Tačiau yra tokių dalykų, kurie galimai vyko neskaidriai, tokius dalykus reikia išsiaiškinti ir juos šalinti, kad nebūtų nepasitenkinimo tarp prokurorų, visi galėtų dirbti ramiai“, - sakė E.Dambrauskienė.

Ji žadėjo kalbėti su prokurorais, aiškintis problemas ir bandyti jas spręsti. Anot kandidatės, būtina sukurti skaidrią, atvirą pareigūnų atrankos, skatinimo, jų darbo vertinimo sistemą, sudaryti galimybę prokurorams kvalifikaciją kelti sistemiškai.

„Generalinio prokuroro priimami teisingi, sąžiningi, apgalvoti, siekiant numatyti kelis žingsnius į priekį, sprendimai, manau, padėtų suvienyti prokurorų bendruomenę“, - tvirtino kandidatė.

„Akivaizdu, kad mažinant atskirtį, siekiant išspręsti iškilusias problemas, būtinas glaudesnis bendravimas su visų grandžių ir visoje valstybės teritorijoje dirbančiais prokurorais. Juk prokuratūros sistema prasideda ir baigiasi ne Vilniuje, didžioji prokurorų dalis dirba provincijoje, mažose miesteliuose, todėl, mano nuomone, jų idėjos, mintys dėl sistemos ir prokurorų darbo tobulinimo ne visuomet pasiekia prokuratūros vadovybę“, - sakė E.Dambrauskienė.

Kalbėdama apie savo veiklos prioritetus, kandidatė į generalines prokurores teigė, kad reikia ypatingą dėmesį skirti byloms, kuriose priimami išteisinamieji nuosprendžiai, kurios nutraukiamos dėl senaties. Ji taip pat sakė, kad būtina visuomenei aiškinti, kodėl nutraukiami svarbūs ikiteisminiai tyrimai.

Vienu iš prioritetų ji nurodė viešojo intereso gynimą valstybės teisių ir teisėtų interesų, energetikos, vaiko teisių gynimo srityse.

E.Dambrauskienė taip pat pabrėžė būtinybę atlikti ikiteisminį tyrimą kokybiškai per galimą trumpiausią laiką.

„Niekam ne paslaptis, kad ikiteisminio tyrimo terminai dar išlieka ilgi, bylos į teismą atiduodamos nekokybiškos, netinkamai ir netiksliai suformuluotais kaltinimais, nesurinktais bylai tinkamai išnagrinėti reikalingais įrodymais“, - tvirtino kandidatė.

Ji taip pat atkreipė dėmesį, jog vienas iš būtinų darbų - kriminalinės žvalgybos veiksmų teisėtumo, kontrolės, koordinavimo stiprinimas. E.Dambrauskienė pabrėžė, kad slaptomis sekimo priemonėmis surinkti bylai nereikšmingi duomenys privalo būti sunaikinti nedelsiant.

Pristatydama kandidatę parlamentui prezidentės patarėja Rasa Svetikaitė akcentavo jos veiklą skaidrinant Kaišiadorių apylinkės teismo, kuriam dabar vadovauja, veiklą.

Patarėja atkreipė dėmesį, kad kandidatė yra dirbusi ir prokurore, ir advokate, ir teisėja, tad yra susipažinusi su visų teisėsaugos institucijų darbu.

„Tai yra profesionalas, žinantis prokuratūros sistemą ir tuo pačiu gebantis į ją pažiūrėti iš šalies“, - tvirtino R.Svetikaitė.

Atsakydama į Seimo narių nuogąstavimus, kad gali būti „kišenine“ prokurore, E.Dambrauskienė tvirtino esanti tikra, jog taip nenutiks,

„(...) jeigu nebūčiau tikra, kad tokia negalėsiu būti, šio pasiūlymo tiesiog nebūčiau priėmusi“, - sakė ji.

Teisėja teigė, kad jos negąsdina ir ankstesnio prezidentės teikto kandidato, Kauno apygardos teismo pirmininko Nerijau Meilučio likimas, kai Seimas nepritarė jo kandidatūrai.

„Priimdama šį sprendimą, tikrai negalvojau apie ankstesnio kandidato likimą ir kas gali ištikti. Jeigu būčiau paskirta į šitas pareigas, siekčiau, kad prokuratūros sistema tinkamai vykdytų savo funkcijas“, - kalbėjo E.Dambrauskienė.

Generalinį prokurorą penkerių metų kadencijai skiria prezidentas Seimo pritarimu.

E.Dambrauskienė teisės magistro laipsnį yra įgijusi Vilniaus universiteto Teisės fakultete, ji yra dirbusi ikiteisminio tyrimo pareigūne, Šiaulių miesto apylinkės prokuratūros prokurore, advokate. 2008 metais E.Dambrauskienė buvo paskirta Šiaulių miesto apylinkės teismo teisėja. Nuo 2011–ųjų vadovauja Kaišiadorių rajono apylinkės teismui.

Generalinė prokuratūra be nuolatinio vadovo liko birželio viduryje, kai baigėsi Dariaus Valio kadencija. Šalies vadovė į generalinius prokurorus pasiūlė Kauno apygardos teismo pirmininką N.Meilutį, bet Seimas kandidatūrai nepritarė. Prokuratūrai dabar laikinai vadovauja generalinio prokuroro pavaduotojas Darius Raulušaitis.