Pirmoji į VRK atvyko Ingrida Šimonytė, kiek vėliau Mindaugas Puidokas, Gitanas Nausėda. VRK dokumentų pateikimo lauks iki šeštadienio pietų.

Pusę vienuolikos į VRK atvykęs G. Nausėda teigė, kad dokumentų paruošimas vyko sklandžiai, problemų nekilo, o parašus ketina rinkti visą skirtą laiką.

„Vasario 16 diena. Nuotaika puiki. Greitai susitvarkėme dokumentus, padedant VRK. Dabar tiesiog reikia dirbti tuos darbus, kuriuos esame nusimatę, – teigė G. Nausėda. – Bet nereiškia, kad pasišvęsime tik parašų rinkimams. Darbas tęsiasi, toliau važiuosiu per Lietuvą.“

Paklausus, ar G. Nausėda pats prisijungs prie parašų rinkimo, tikino, kad „būtų įdomu“. Tiesa, kiek savanorių jam padės rinkti parašus, neatskleidė, jo teigimu, skaičius nuolat kinta.

Laura Matjošaitytė

LVŽS kandidatas į prezidentus S. Skvernelis į VRK atvyko kartu su Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininku Vytautu Baku, tačiau teigė, kad komanda dar tik formuojama, ją pristatys kovo pradžioje.

V. Bakas DELFI teigė, kad prisijungė prie komandos ir „padės, kiek galės“, nors tikslaus savo vaidmens komandoje neįvardijo.

Dokumentus VRK pateikęs premjeras S. Skvernelis neslėpė geros nuotaikos. „Viskas labai gerai, gera nuotaika, šventė, jokio nerimo nėra, – žiniasklaidai kalbėjo S. Skvernelis. – Tie žmonės, kurie yra šalia, tikrai talkins būstinėje įvairia forma, o konkrečias pavardes įvardinsime šiek tiek vėliau.“

Kartu su S. Skverneliu į VRK atvyko ir Zenonas Vaigauskas, ir Virginijus Sinkevičius bei Ieva Gervinskaitė. Kokios pareigos jiems bus skirtos štabe, S. Skvernelis taip pat neatskleidė, tik patikino, kad tai – jo komanda. I. Gervinskaitė 2011 metais pasipuošė „Mis Lietuva“ karūna.

VRK

S. Skvernelio teigimu, kandidatai šįmet yra labai įvairūs. „Manau, kad šie rinkimai bus unikalūs tuo, kad žmonės turės plačią galimybę pasirinkti, – kalbėjo S. Skvernelis. – Galiu pasveikinti visus, kurie apsisprendė dalyvauti ir norėčiau palinkėti, kad žmonės pasirinktų patį geriausią.“

Dokumentus pateikęs S. Skvernelis bendravo su žiniasklaida, tačiau teigė, kad yra nusiteikęs šventiškai, todėl į klausimą apie Ramūno Karbauskio užsiminimą apie S. Skvernelio turimus įrodymus, jis neatsakinėjo. „Šiandien yra Vasario 16, šiandien yra mūsų valstybės šventė. Nenoriu komentuoti to, kas vyksta mūsų kasdienėje politikoje. Klauskite pono Karbauskio, jei jis kažką pasakė, tegul savo žodžius ir komentuoja“, – teigė S. Skvernelis.

Į VRK atvykę kandidatai su žiniasklaida bendravo šventiškai nusiteikę, tačiau dokumentus pateikęs Kazimieras Juraitis buvo nusiteikęs itin kovingai. „Jokio nerimo nėra, jeigu kartais blokuos mano parašų rinkimus, nes Seimas įžūliai ignoruoja mano klausimus, įžūliai JTO sprendimų nevykdo, jei kartais nesurinkčiau parašų dėl to, kad jie blokuoja ir neleidžia to dalyko padaryti, sprendžiu galbūt reikės valstybėje perversmą daryti“, – kalbėjo K. Juraitis.

Pasidomėjus, ar kalbos apie perversmą – juokas? Jis teigė, kad „kiekviename juokelyje yra dalis tiesos“.

Po trijų dienų pradės rinkti parašus

Teisės aktai numato, kad pretendentų būti kandidatais į Respublikos Prezidentus iškėlimas pradedamas ne anksčiau kaip likus 85 dienoms ir baigiamas ne vėliau kaip likus 65 dienoms iki rinkimų dienos, t. y. nuo 2019 m. vasario 16 d. iki 2019 m. kovo 8 d.

Per tris dienas nuo pareiškinių dokumentų gavimo, VRK pretendentui turi išduoti parašų rinkimo lapus. Lietuvos Respublikos Konstitucija numato, kad kandidatas į Respublikos Prezidentus turi surinkti ne mažiau kaip 20 tūkstančių jo kandidatūrą palaikančių rinkėjų parašų.

Tiesa, laikas kelti kandidatūrą į Prezidentus dar nesibaigė. Paskutinė diena, kai pretendentai galės paskelbti apie kandidatavimą – pirmadienis, vasario 18 diena.

Dokumentus šeštadienį teikia Ingrida Šimonytė, Mindaugas Puidokas, Gitanas Nausėda, Saulius Skvernelis, Kazimieras Juraitis, Alfonsas Butė ir Petras Auštrevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1449)