Pats A. Butkevičius kategoriškai paneigė knygoje aprašomus ryšius su agentūra „Far West Ltd.“, kurią autorius pavadino pasaulinio prekeivių narkotikais tinklo „verslo fasadu“.

Eksministras – kriminalinės grupuotės žmogus Gruzijoje?

Buvusio Kanados diplomato, poeto, rašytojo ir tyrinėtojo Peterio Dale‘o Scotto knygoje „Narkotikai, nafta ir karas: Jungtinės Valstijos Afganistane, Kolumbijoje ir Indokinijoje“ (Drugs, Oil, and War: The United States in Afghanistan, Colombia, and Indochina) analizuojami faktai, nulėmę JAV intervenciją į Trečiojo pasaulio šalis per narkotikų prekeivių tinklus. Šioje knygoje ne kartą minima ir Lietuvos politiko pavardė.

Pasak autoriaus, „A. Butkevičius, buvęs Lietuvos krašto apsaugos ministras, dabartinis Badrio Patarkacišvilio patarėjas, yra OPS žmogus Gruzijoje“. Čia pat paaiškinama, kas Rusijoje vadinama OPS – „organizuota kriminalinė grupuotė, atsakinga už masinę prekybą narkotikais“. Nemažai OPS metamų kaltinimų buvo paremta buvusio Ukrainos žvalgybos pareigūno Sergejaus Petrovo (taip pat žinomo kaip Serge'as Rodinas), Prancūzijos piliečio, liudijimais.

„OPS buvo įtraukta į prekybą narkotikais nuo praėjusio amžiaus 10-ojo dešimtmečio pradžios, - tvirtino S. Rodinas. - Nuo 1995 metų OPS transportuodavo Afganistane pagamintą heroiną iš Tadžikistano per Rusiją į Europos šalis, padedant Rusijos gynybos ministerijai“.

Anot S. Rodino, nuo 2000 metų OPS įsitraukė į Kolumbijos kokaino kontrabandą į Rusiją per Novorosijsko ir Sankt Peterburgo uostus, prisidengiant krovinių gabenimu iš Lotynų Amerikos.

2003 metų lapkritį buvęs žvalgybininkas susisiekė su Vokietijos ir Prancūzijos teisėsaugininkais, tačiau jų tyrimai svarių rezultatų nedavė. 2004 metų sausį S. Rodinas buvo susprogdintas savo mašinoje Pietų Afrikoje.

Minimi ryšiai ir su G. W. Bushu

Knygoje rašoma, kad A. Butkevičius esą yra dalyvavęs Dubajaus viešbutyje „Hotel Ritz Carlton“ 2005 metų gegužės 2 dieną vykusiame „Far West Ltd.“ akcininkų susirinkime. Čia buvo patvirtintas agentūros prezidento Leonido Kosiakovo, perėjusio į valstybės tarnybą Ukrainoje, pasitraukimas.

Nauju prezidentu buvo išrinktas Vladimiras Filinas, Rusijos leidinio „Pravda info“ redaktorių tarybos narys ir agentūros vykdantysis direktorius. Kartu esą buvo suformuota „Far West“ direktorių taryba. Vienu iš devynių jos narių tapo buvęs Lietuvos ministras, rašo buvęs Kanados diplomatas.

Su „Far West“ siejamas Antonas Surikovas (taip pat žinomas Mansouro Natkhoevo vardu) tuo pačiu metu, kaip ir A. Butkevičius, studijavo Londone.

Kaip teigiama knygoje, „Far West“ atstovai V. Filinas ir Aleksejus Lichvincevas 2003-2004 metais dirbo su „Gruzijos projektu“, kurį finansavo JAV kompanija „KBR Halliburton“, greičiausiai su CŽV pritarimu. Šio projekto tikslas buvo susilpninti minėtos JAV kompanijos konkurentus naftos versle ir įgyvendinti JAV geopolitinius interesus Kaukaze.

P. D. Scottas taip pat užsiminė apie galimus ryšius tarp narkotikų prekeivių ir korporacijų, artimų JAV prezidentui George‘ui W. Bushui. Teigiama, esą „Far West“ turi CŽV palaimintų sutarčių su „Halliburton“, kurios vadovybėje yra dirbęs JAV viceprezidentas Dickas Cheney. Be to, knygoje kalbama apie „Far West“ ir JAV prezidento jaunesniojo brolio Neilo Busho sąsajas.

Konsultavo Rusijos leidinį

Kaip teigiama knygoje, „Far West“ konsultuoja saugumo klausimais imantis verslo nestabiliuose regionuose ir įdarbinant žmones privačiose užsienio karinėse kompanijose. Jos būstinė įsikūrusi Šveicarijoje. Agentūra turi atstovų tinklą Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Afganistane, Kolumbijoje, Kosove, Kryme, Gruzijoje, Volgos regione Rusijoje.

„Far West“ partneriai laikomi komercine paslaptimi. Pasak agentūros vadovo V. Filino, tai yra keturios privačios firmos iš Turkijos, Rusijos ir JAV, kurios, be kita, užsiima krovinių gabenimu. Viena iš šių kompanijų esą yra puikiai žinomos Amerikos korporacijos padalinys. V. Filinas paminėjo, kad kompanijos gabena krovinius iš Afganistano į Juodosios jūros uostus, iš Baramo į JAV oro pajėgų bazę Magase (Kirgistanas).

Vidiniu informacijos šaltiniu apie „Far West“ knygoje nurodytas „Pravda info. Agentūros ir leidinio vadovybėje yra nemažai tų pačių asmenų.

DELFI dar pernai sausį rašė, kad buvęs krašto apsaugos ministras ir parlamentaras A. Butkevičius tapo periodinio leidinio „Pravda info“ konsultantu. Leidinio, kuris turi ir tradicinę popierinę, ir internetinę versiją, tinklalapyje nurodyta, kad A. Butkevičius yra tarybos narys. Be jo, tarybai priklauso dar keletas Rusijos politiniuose, akademiniuose ir kultūriniuose sluoksniuose žinomų žmonių.

„Esu politinis konsultantas. Konsultuoju nemažai asmenų, tarp mano klientų yra ir šis leidinys“, - tuomet DELFI pasakojo pats eksparlamentaras, tačiau atsisakė tiksliau apibrėžti savo veiklos pobūdį. Pasak A.Butkevičiaus, jo darbas čia esąs strategijos – „kaip išvesti leidinį į viešumą ir patraukti masių dėmesį“ – kūrimas.

Nei kaip pateko į „Pravda info“ tarybą, nei kitos informacijos A.Butkevičius neatskleidė, pareiškęs, kad tai yra jo „verslo dalykai“, apie kuriuos nedera kalbėti viešai.

Nors „Pravda info“ nenurodo, kuriai ideologinei krypčiai atstovauja, iš kai kurių čia pateiktų tekstų akivaizdu, kad leidinys remia radikalius kairiuosius.

Pagrasino autorių paduoti į teismą

A. Butkevičius DELFI trečiadienį kategoriškai neigė esąs „Far West“ direktorių tarybos narys. „Niekaip nesu susijęs su šia kompanija, vienintelis dalykas – aš konsultuoju „Pravda info“ portalą, kuris lyg kažkaip yra susijęs ir su šia kompanija („Far West“ - DELFI)“, - aiškino eksministras.

Kiek vėliau kalbėdamas A.Butkevičius patikslino „Pravda info“ konsultavęs prieš dvejus metus.

Beje, būtent „Pravda info“ tinklalapyje nurodoma „Far West“ direktorių tarybos sudėtis, tarp devynių jos narių minimas ir A. Butkevičius.

Paklaustas, kodėl tuomet jo pavardė minima interneto svetainėje, A. Butkevičius paaiškino: „Maža kas gali būti padaryta – nesu šios kampanijos („Far West“ - DELFI) tarybos ar direktorių tarybos narys, tai – juridinis faktas, juridinės atsakomybės klausimas, jei kas nors teigia, kad priklausau, juk turi būti konkretūs parašai.

Tai akivaizdi nesąmonė, ją paskleidė tarpusavyje kariaujantys rusai, jei kam toliau įdomu, tai yra tarptautinės kriminalinę veiklą tiriančios organizacijos, galima pasikelti ir pasiaiškinti, ar aš esu ten tos direktorių tarybos narys, ar ne“.

Paklaustas apie P. D. Scotto knygoje minimus teiginius, esą A. Butkevičius yra vadinamosios OPS atstovas Gruzijoje, jis pareiškė teigė jos neskaitęs. „Nesu skaitęs šitos knygos, jeigu duosite man pasižiūrėti, jei ten tikrai taip parašyta, man teks paduoti šitą autorių į teismą. Be to, kodėl aš dar nesu areštuotas, jei jau apie mano tariamus nusikalstamus ryšius rašomos knygos“, - sakė A. Butkevičius.

Kokia jūsų nuomonė? Ar tikite minimomis A.Butkevičiaus sąsąjomis? Išreiškite savo nuomonę atsakydami į klausimą dešinėje