Vilniaus apygardos teismas šioje didelio rezonanso sulaukusioje byloje penktadienį planavo skelbti nuosprendį, tačiau dėl didelės medžiagos apimties ir teisėjų užimtumo kitose bylose baigiamojo teismo akto paskelbimas atidėtas iki pirmadienio 13 val.

Dar 2009 m. iškeltoje byloje kaltinimai yra pateikti ir Seimo nario V. Kamblevičiaus sūnui – prokurorai teigia, kad jis kartu su kitais kaltinamaisiais nusikalstamas veikas padarė ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų. Už tai politiko sūnui valstybinį kaltinimą palaikantys prokurorai teismui yra pasiūlę skirti 300 MGL baudą – daugiau kaip 11 tūkst. eurų.

Tuo metu pats A. Kamblevičius, kurio pavardė buvo siejama ir su garsiąja „Agurkinių“ grupuote, teisme laikėsi pozicijos, kad yra nekaltas, jam antrina ir Seimo frakcijos „Lietuvos gerovei“ seniūnas V. Kamblevičius. Jis tikino, kad nesikiša į sūnaus reikalus ir negali už jį prisiimti atsakomybės, nes šis – jau seniai yra pilnametis ir gyvena atskirą gyvenimą.

„Aš – ne pranašas, kaip bus, taip bus, aš nesikišu į tuos reikalus, – paklaustas, kokio teismo nuosprendžio tikisi sūnui, sakė V. Kamblevičius. – Su sūnumi ta tema nekalbame, jis yra suaugęs vyras, čia – jo problemos. Aš nežinau, jis sako, kad yra nekaltas, o čia bus matyt, nežinau.“

Paklaustas, ar iš kolegų politikų ir rinkėjų nesulaukia klausimų ar pašaipų dėl kontrabandos byloje teisiamo sūnaus, politikas sakė: „Jam yra 43 metai, žmonės supranta, kad tėvas atsako už sūnų iki 18 metų.“

Ir iš karto V. Kamblevičius pyko, kad sūnui klijuojama kontrabandininko etiketė – juk galioja nekaltumo prezumpcija, A. Kamblevičius, kaip ir kiti 26 kartu su juo teisiami asmenys, yra nenuteisti.

„Tai palauk, (teismas) dar turi išsiaiškinti, dar (jis) nekaltas, čia nereikia sureikšminti, teismai dar vyksta, niekas nieko nežino“, – sakė Seimo narys.

„Jis yra suaugęs žmogus ir nesikišu į tuos dalykus“, – pridūrė jis.

Paklaustas, ar vis dėlto su sūnumi kaip tėvas nepasikalbėjo rimtai dėl šį užgriuvusių kaltinimų, politikas net supyko.

„Kai užauginsi savo vaikus, galėsi mane kritikuoti – kai jie suaugs, padarys, tada pažiūrėsi – niekas nežino (kaip bus), – sakė V. Kamblevičius. – Kai augo, sūnus buvo tvarkingas iki aštuoniolikos metų, o kas buvo toliau... Tėvai nesikiša į vaikų klausimus.“

Daugiau kalbėti apie teisiamą savo sūnų V. Kamblevičius nenorėjo – pareiškė, kad klausimus, kuriuos šiam užduoda žurnalistas, esą pateikė buvęs bendražygis, partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas Remigijus Žemaitaitis.

„Matau pagal klausimus, kad čia Žemaitaičio įtaka, aš jus perpratau, jūs Žemaitaičiui talkinate“, – kalbėjo V. Kamblevičius. Ir iš karto pasiūlė baigti pokalbį telefonu. „Ant sūnaus užšoko“, – baigęs pokalbį, bet dar neatjungęs telefono kartu buvusiems bendražygiams žurnalisto klausimais piktinosi Seimo narys. Tuo metu su A. Kamblevičiumi DELFI taip ir nepavyko susisiekti.

Baudžiamoji byla Vilniaus apygardos teisme buvo nagrinėjama nuo 2012 m., per šiuos metus ne kartą keitėsi teisėjų kolegijos. Byloje kaltinimai pateikti 27 asmenims. Pagrindiniu nusikaltimų iniciatoriumi laikomas buvęs poilicijos pareigūnas V. Karalius – prokurorai teigia nustatę, kad jis su kitais asmenimis sukūrė Rusijoje, Baltarusijoje, Lenkijoje ir Vokietijoje veikusį nusikalstamą susivienijimą ir organizavo milijoninės vertės cigarečių kontrabandą.

Nuotrauka iš bylos
V. Karaliui siūloma skirti 16 metų laisvės atėmimo bausmę, šiek tiek švelnesnių bausmių prokurorai reikalauja ir kitiems nusikalstamo susivienijimo nariams – Svajūnui Čebatoriui – 15 metų, Broniui Kažukauskui – 11, jo sūnėnui Mariui Kažukauskui – 5, Česlavui Kondratovičiui – 7 metų laisvės atėmimo bausmė. 6 metams siūloma įkalinti ir buvusį muitininką Andrejų Skalivenką, o jo kolegas Vidą Balšaitį, Žymantą Rudį, Antaną Survilą, Algirdą Vitą ir Zitą Derenčienę siūloma įkalinti 4 metams. Dar kitiems dviem buvusiems muitininkams Sauliui Verbickui ir Stanislovui Rusinskiui prokuroras pasiūlė skirti pustrečių metų nelaisvės. Švelniausia bausmė iš buvusių muitininkų siūloma Gražvydui Pieškui – pusantrų metų.

Tarpininkui Ivanui Jurgelevičiui siūloma skirti ketverius metus laisvės atėmimo. Vairuotojui Rimgaudui Klimui taip pat gresia 4 metų laisvės atėmimo bausmė, kitam vairuotojui Giedriui Biliui taip pat gresia 4 metų laisvės atėmimo bausmė. Tuo metu cigaretes padėjusiems krauti kaltinamiesiems siūloma skirti pinigines baudas.

Be to, prokuratūra iš kaltinamųjų prašo priteisti daugiau nei 4,8 mln. eurų nesumokėtų mokesčių. Dar daugiau kaip milijoną eurų prašoma priteisti iš kontrabandos organizatorių.

Bylos duomenimis, kartą jau teistas V. Karalius su savo bičiuliu S. Čebatoriumi yra kaltinami sukūrę Rusijoje, Baltarusijoje, Lenkijos ir Vokietijos veikusį nusikalstamą susivienijimą ir organizavę daugiau nei 2 mln. Eur vertės cigarečių kontrabandą. Cigaretės 2009-2010 m. buvo atvežamos į Lietuvą iš Baltarusijos ir gabenamos iš Lietuvos į Vokietiją per Lenkiją.

Prokurorai nustatė, kad kyšiams muitinės pareigūnams buvo skirta 80 tūkst. eurų.

Vilius Karalius
Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad per dvejus metus į Lietuvą ir kitas Europos Sąjungos šalis vilkikais neteisėtai įvežta ir išvežta cigarečių, kurių muitinė vertė viršija 10 mln. Eur. Nelegaliai per sieną gabenta arba bandyta pergabenti daugiau nei 84,6 mln. vienetų kontrabandinių rūkalų.

Nustatyta, kad neteisėtai pergabenti rūkalus padėjo muitinės pareigūnai – bendra kyšių, kurie buvo perduoti Baltarusijos ir Lietuvos muitinės pareigūnams, praleidusiems be muitinio tikrinimo cigaretes vežusius vilkikus, suma viršija 300 tūkst. Eur.

Ikiteisminis tyrimas dėl stambios cigarečių kontrabandos buvo pradėtas dar 2009-aisiais – kontrabandininkų gauja buvo sekama beveik dvejus metus. Grupuotės narius Muitinės kriminalinės tarnybai ir prokuratūrai padėjo sulaikyti antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnai.

Nusikalstamo susivienijimo lyderiu laikomas V. Karalius, kuris iš valstybės gauna valstybinę pensiją, jau teistas 4 kartus, paskutinį kartą – dėl ketinimo papirkti Lietuvos apeliacinio teismo teisėją. Už tai jam, skirta 21,6 tūkst. eurų bauda.

V. Karalius prieš keliolika metų kalėdamas Lukiškių kalėjime buvo vedęs tuomečio Lazdijų rajono apylinkės teismo pirmininko Arvydo Gudo dukrą. O dar 2003 m. Lietuvoje buvo kilęs skandalas, kurio metu paaiškėjo, kad V. Karalius, pasinaudodamas savo draugyste su teisėjo dukra, per šį darė įtaką sprendimams dėl kontrabandininkų paleidimo į laisvę: teismui vadovavęs V. Karaliaus uošvis skambindavo savo kolegoms į Biržus ir Panevėžį dėl sulaikytų įtariamųjų paleidimo į laisvę. Vėliau šie teisėjai neteko darbo.