Jos teigimu, A. Anušauskui Vokietijos kolegė Annegret Kramp-Karrenbauer (Anegret Kramp-Karenbauer) dar kartą patvirtino, kad tai yra iššūkis ne tik Baltijos šalių regionui, bet ir visai Europos Sąjungai, todėl problema bus sprendžiama kartu.

Jų susitikimo metu Liublianoje buvo aptarti aktualūs gynybos klausimai, daugiausia dėmesio skirta saugumo padėčiai NATO rytiniame flange. Susitikime A. Anušauskas taip pat padėkojo Vokietijos kolegei už paramą sprendžiant neteisėtų migrantų krizę ir skirtą lėktuvą afganistaniečių vertėjų evakuacinės komandos nusiuntimui į Afganistaną.

Lietuvos ir Vokietijos gynybos ministrai taip pat diskutavo apie glaudų šalių karinį bendradarbiavimą bei pabrėžė strateginę partnerystės gynybos srityje svarbą, išryškinant NATO vaidmenį Europos gynybai ir tvirtą bei ilgalaikį transatlantiniu ryšiu paremtą kolektyvinės gynybos įsipareigojimą.

Anot KAM, A. Kramp-Karrenbauer patvirtino, kad Vokietija toliau išliks pagrindine NATO priešakinių pajėgų lydere Lietuvoje, o to atspindys yra ir planuojamos abipusės investicijos į Lietuvos karinę infrastruktūrą.

Kalbėdami apie bendrą ES saugumo ir gynybos politiką, A. Anušauskas ir A. Kramp-Karrenbauer pareiškė ketinantys glaudžiai koordinuoti savo pozicijas. Abi šalys dar kartą patvirtino savo įsipareigojimą stiprinti ES bendradarbiavimą su NATO, JAV ir kitais NATO sąjungininkais. Taip pat aptarta galima bendra ES parama Ukrainos gynybos reformoms.

Vokietija yra viena pagrindinių Lietuvos sąjungininkių saugumo ir gynybos srityje – ši šalis ypač prisideda prie Lietuvos gynybinių pajėgumų vystymo, ji yra ilgametė glaudi Lietuvos partnerė modernizuojant Lietuvos kariuomenę, ginkluotę, karinę techniką.

Vokietija ne tik vadovauja, bet ir skiria didžiausią karių skaičių Rukloje dislokuotai NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinei grupei, o taip pat aktyviai dalyvauja ir NATO oro policijos misijoje Baltijos šalyse.

Pastaruoju metu Vokietija tapo ir pagrindine Lietuvos partnere tarptautinėse operacijose Malyje, Viduržemio jūroje.

A. Anušauskus rugsėjo 1-3 dienomis Liublianoje dalyvauja neformaliame ES gynybos ministrų susitikime.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)