Galimai neskaidri ir neteisėta DBA banko ir su juo susijusių vietinių įmonių veikla buvo pastebėta praėjusių metų pabaigoje. Banką ir įmones atlikti darbus Lietuvos vadovaujamai Goro provincijos atkūrimo grupei buvo atrinkusi Lietuvos kariuomenės Logistikos valdyba. Su DBA banku buvo dirbama nuo 2007 metų rudens.

Siekiant apsaugoti Lietuvos vadovaujamos Goro provincijos atkūrimo grupės misijai Afganistane skiriamas lėšas, nuspręsta naujų sandorių su pasitikėjimą praradusiomis Afganistane veikiančiomis įmonėmis nesudarinėti ir nepratęsti 2008 metais sudarytų sutarčių. Tolesni veiksmai bus priimti, kai Lietuvos kariuomenės Vidaus audito departamentas baigs auditą ir pateiks patikrinimo išvadas.

Tęsdama misijos Afganistane vykdymą Lietuvos kariuomenė šiuo metu naudojasi kito Afganistano banko paslaugomis, rašoma KAM pranešime spaudai.

Lietuvos tarptautinis įsipareigojimas kartu su kitomis NATO šalimis dalyvauti misijoje Afganistane ir Goro provincijos atkūrimo darbe yra ne tik viena iš svarbiausių užsienio politikos krypčių, bet ir didelių finansinių išteklių reikalaujantis projektas, todėl krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė įsitikinusi, kad šioje srityje itin svarbus skaidrumas ir profesionalumas siekiant vykdomos veiklos efektyvumo.

Lietuvos vadovaujama Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupė (PAG) pradėjo veikti 2005 metų birželio mėnesį. Pagrindinės grupės užduotys – padėti Afganistano valdžiai plėsti įtaką provincijoje, užtikrinti saugumą ir sudaryti tinkamas sąlygas provincijai atkurti. PAG – NATO tarptautinėms saugumo paramos pajėgoms (angl. NATO International Security Assistance Force, ISAF) priklausanti bendra civilinė ir karinė misija.