Pirmadienio naktį VSAT Varėnos pasienio rinktinės Kalvarijos pasienio užkardos pareigūnai patruliavo ties Kalvarijos savivaldybės Žiogaičių kaimu. Čia einantis kelias nuo šio kaimo veda tiesiai į Lenkijos teritoriją. Tamsoje pasieniečiai pastebėjo Lenkijos link važiavusį automobilį „Volkswagen Tiguan“ švediškais numeriais. Iki sienos linijos su kaimynine valstybe nuo čia buvo mažiau kaip šimtas metrų.

Sustabdytą „Volkswagen Tiguan“ vairavo 32-ejų Ukrainos pilietis. Jis turėjo tvarkingus asmens ir automobilio dokumentus. Ukrainietis po sustabdymo buvo akivaizdžiai sutrikęs ir painiojosi pasieniečių klausinėjamas apie kelionės tikslus bei aplinkybes, kaip naktį atsidūrė tokioje nuošalioje vietoje.

Netrukus netoliese pasieniečiai sustabdė mikroautobusą “Mersedes-Benz Vito” lenkiškais numeriais. Jį vairavo 34-erių Ukrainos pilietis, turėjęs tvarkingus asmens ir transporto priemonės dokumentus. Mikroautobusu dar važiavo 32-ejų vairuotojo tautietis bei trys Irako piliečiai.

Įtariama, kad „Volkswagen Tiguan“ vairavęs ukrainietis žvalgė kelią tautiečiams ir jų gabentiems užsieniečiams.
Kalvarijos pasieniečiai išsiaiškino, kad ši irakiečių sutuoktinių pora su nepilnamečiu Lietuvoje yra pasiprašę prieglobsčio. Jie buvo apgyvendinti Naujininkų pabėgėlių stovykloje.

Ukrainos piliečiams dėl neteisėto žmonių gabenimo per valstybės sieną VSAT Varėnos pasienio rinktinėje pradėtas ikiteisminis tyrimas. Už tai gresia bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki 6 metų.
Ukrainiečius pasieniečiai uždarė į areštinę, o irakiečių šeima laikinai patalpinta Kalvarijos pasienio užkardoje.
„Volkswagen Tiguan” ir „Mercedes-Benz Vito” saugomi Kalvarijos pasienio užkardoje.

Dėl neteisėto asmenų gabenimo per valstybės sieną pasieniečiai šiemet pradėjo 55 ikiteisminius tyrimus. VSAT pareigūnai sulaikė 81 asmenį, neteisėtai gabenusį migrantus. Daugiausiai tarp jų buvo Irako ir Ukrainos piliečių – po 10, taip pat 9 Sakartvelo, 7 Lenkijos, 6 Sirijos, 5 Vokietijos bei kitų šalių piliečiai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)