Trečiadienį A. Čaplikas pranešė, kad jo partija kreipėsi į Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetą, Vyriausiąją rinkimų komisiją, Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją ir Valstybės duomenų inspekciją prašydami ištirti, ar „Cambridge analytica” įmonės „SCL Elections” paslaugų sutartis su politine Liberalų sąjūdžio partija nepažeidžia nacionalinio saugumo ir gynybos interesų, Lietuvos Respublikos piliečių duomenų naudojimo teisėtumo reikalavimų.

Eltai atsiųstame pranešime teigiama, kad tokį žingsnį lėmė paaiškėjusi informacija, jog R. Šimašius dirbo su Jungtinėje Karalystėje registruotos kampanijos „Cambridge analytica” įmone „SCL Elections”, kuri neteisėtai rinko gyventojų duomenis rinkimų kampanijai ir nevengė tokių darbo metodų kaip siūlymai papirkti, neobjektyvios tikrovės imitavimas.

„Nors Vilniaus meras R. Šimašius nuolat stengėsi pabrėžti savo skaidrumą, akivaizdu, kad savo rinkimų kampanijai pasitelkė visas įmanomas priemones, netgi darbą su kompanija, dėl kurios nešvarių veiklos metodų kilo tarptautinis skandalas. Dar labiau stebina, kad tokį veikimą pasirinko žmogus su teisininko išsilavinimu.

Ir dabar dar yra likę neatsakytų klausimų: kur yra ir kam naudojami vilniečių asmeniniai duomenys, kaip jie buvo panaudoti rinkimų kampanijai? Ar šiandien vilniečiai, kurie pasitikėjo tokiu kandidatu ir už jį balsavo - nesijaučia apkvailinti? Iki šiol nežinoma, kiek melo, pritaikyto pagal iš jų asmens duomenų sukurtą rinkėjo profilį galimai gavo ir kaip jais buvo galimai manipuliuojama. Ar ir dabar meras, kaip įprastai, paaiškėjus jam nepalankiai informacijai sakys, kad nieko nežinojo?”, - sakė A. Čaplikas.

Pranešime teigiama, kad iš viešai skelbiamos informacijos matyti, kad „SCL Elections” įsipareigojo suteikti rinkėjų duomenų bazės sukūrimo paslaugas, programinės įrangos rinkėjams veikti sukūrimo paslaugas Vilniaus miesto mero rinkimų kampanijai, taip pat įsipareigojo sukurti rinkėjų duomenų bazę su unikaliais rinkėjų duomenimis Vilniuje. Rinkėjų duomenų bazėje turėjo būti nurodomi rinkėjų asmeniai duomenys, vardai, pavardės, o aptariama informacija turėjo būti renkama ir iš tokią informaciją turinčių valstybinių subjektų. „SCL Elections” įsipareigojo pateikti rinkėjų paveikimo paslaugą bei perduoti serverį rinkėjų duomenų bazei laikyti. Dar daugiau, „SCL Elections” įsipareigojo parduoti „Ripon“ programą skirtą rinkėjams paveikti balsuoti už kandidatą R. Šimašių.

„Tarptautinio tyrimo metu nustatyta, kad bendrovė „SCL Elections” neteisėtai naudojo milijonų vartotojų socialiniame tinkle „Facebook” esančius asmeninius duomenis be jų sutikimo: neteisėtai perduota apie 90 milijonų „Facebook“ vartotojų duomenų, kurie buvo neteisėtai naudojami jų klientų-užsakovų rinkimų kampanijose.

JK parlamento ataskaitoje skelbiama, kad aptariama bendrovė skirtingose pasaulio šalyse naudojo skirtingus metodus rinkimams laimėti: pasitelkdama neteisėtą konkurentų politikų kompromitavimą, neobjektyvios tikrovės imitavimą, tikslinių grupių parinkimą ir dezinformacijos skleidimą. Leidinio „Quartz“ duomenimis, „Cambridge analytica” yra dalyvavusi daugiau nei 100 rinkimų kampanijų 32 valstybėse, tarp jų ir Lietuvoje.

„Lietuvos ryto“ duomenimis sutartį su „SCL Elections” sudarė tuometinis partijos sekretorius Raimondas Imbrasas. Sudarytų paslaugų vertė - 30 000 eurų, kuriuos turėjo apmokėti paslaugos gavėjas. Paslaugos perkamos mero R. Šimašiaus naudai bei jo rinkimų kampanijai nuo sausio 12 d. iki kovo 3 d., 2015 m.“, - rašoma pranešime.

„Jeigu buvo galimai neteisėtai paveikta rinkėjų valia, naudojant tokio pobūdžio paslaugas, galbūt reiktų kelti klausimą ne tik dėl galimos baudžiamosios atsakomybės paslaugos gavėjui - šiuo atveju R. Šimašiui, bet ir 2015 metų Vilniaus mero rinkimų rezultatų teisėtumo”, - pabrėžė A. Čaplikas.

Lietuvos laisvės sąjungos pranešime teigiama, kad „SCL Elections” įmonė, teikdama paslaugas mero R. Šimašiaus 2015 m. savivaldos rinkimų kampanijai, galimai naudojo LR piliečių duomenis, juos sistemino ir pateikė savo saugomose duomenų bazėse.

„Meras R. Šimašius 2015 m. vykusiuose savivaldos rinkimuose buvo registruotas kaip savarankiškas rinkiminės kampanijos dalyvis. 2015-06-16 R. Šimašius pateikė politinės kampanijos dalyvio ataskaitą dėl politinės reklamos paskleidimo ir jos finansavimo šaltinių, taip pat yra nurodęs sutartis, sudarytas jo naudai. Tą patį atliko ir jo tuo metu atstovauta politinė partija Liberalų sąjūdis. Iš šių duomenų matyti, kad R. Šimašius ir Liberalų sąjūdis galimai nuslėpė informaciją apie sudarytas sutartis neteisėtai užsienio valstybėse duomenis rinkusia kompanija „SCL Elections”. Vadovaujantis tuo, R. Šimašius ir Liberalų sąjūdis galimai pažeidė rinkimų įstatymų reikalavimus, tarp jų ir LR politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės įstatymą.

Iš viešai prieinamų duomenų matyti, kad „SCL Elections” tarptautiniu mastu dirbo už ženkliai didesnius įkainius, todėl kyla klausimas, ar 30 00 eurų yra reali sutarties vertė ir kas galimai finansavo likusią dalį paslaugų kainos, kurios buvo teiktos kandidato į merus R. Šimašiaus rinkimų kampanijai.

Taip pat iš aukščiau pateiktų dokumentų matyti, kad R. Šimašius iš paslaugos teikėjo „SCL Elections” gavo intelektinio pobūdžio paslaugas, tarp jų ir sukurtas rinkėjų duomenų bazes, programą „Ripon“, D2D programą ir kitas paslaugas. Tai reiškia, kad R. Šimašius galimai gavo ir pasinaudojo materialią naudą turinčia paslauga, tačiau jos nedeklaravo“, - rašoma pranešime.