Alytaus apylinkės teismo Alytaus rūmų teisėja Agnė Petkevičienė paskelbė, kad Alytaus pataisos namai medikams privalės sumokėti 90 tūkst. eurų priemokas – 15 darbuotojų priteista po 5,3 tūkst. Eur, o kitiems, dirbusiems trumpesnį laikotarpį, šiek tiek mažesnės sumos.

Teismo sprendimu, kurį dar galima skųsti apeliacine tvarka Kauno apygardos teismui, Alytaus pataisos namams taip pat nurodyta nustatyti tvarką, kaip medicinos darbuotojams bus mokamos priemokos už darbą pavojingomis sąlygomis.

Pasak teismo, esant nukrypimams nuo normalių darbo sąlygų medikams turi būti mokamas padidintas atlyginimas, tai aiškiai yra įtvirtinta teisės aktuose, tačiau Alytaus pataisos namai šių įpareigojimų nesilaikė.

Kad pataisos namuose dirbantiems medikams turi būti mokamos priemokos prie atlyginimo, buvo nutarusi Darbo inspekcija, tačiau su tokiu sprendimu nesutikusi įkalinimo įstaiga kreipėsi į teismą, prašydama panaikinti medikams palankias išvadas.

Pataisos namuose dirbantys medikai aiškino, kad saugią ir sveiką darbo aplinką garantuoja Konstitucija, tačiau dirbant įkalinimo įstaigoje to nėra – čia apie 300 nuteistųjų serga ŽIV, 200 įvairiois grybelinėmis ligomis, trofinėmis opomis, didelė dalis kalinių serga psichinėmis ligomis, tai lemia agresijos protrūkius, kaliniai pjaustosi venas, grasina medikams.

„Baudos izoliatoriuje dažniausiai būna įkalinta apie 100 kalinių, jie negali gauti narkotikų, todėl prasideda abstinensijos priepuoliai, – nurodė įkalinimo įstaigoje dirbantis medikas. – Tada jie reikalauja svaiginančių prepatarų, o kai negauna, puola medikus – ir pats esu užpultas, apstumdytas.“

Viena ilgametė pataisos namų medikė teismui nurodė, kad medicinos personalas įkalinimo įstaigoje nesijaučia saugus, nes dalis nuteistųjų elgiasi neadekvačiai – konfliktas kyla net tada, kai slaugė nepataiko adatos įdurti veną. Anot jos, dalinant vaistus kaliniai reikalauja ne savo medikamentų, ne kartą gydytojai buvo užpulti ir sužaloti.

„Nuteistieji pataisos namuose svaiginasi narkotinėmis medžiagomis ir būna agresyvūs, neprognozuojami, mes kasdien patiriame psichologinį smurtą, kaliniai demonstruoja agresiją, nepasitenkinimą, kolioja necenzūriniais žodžiais“, – teigė gydytoja.

Jos kolegių teigimu, šiuo metu medikams yra išduotas pagalbos iškvietimo pultelis, tačiau dažnai būna tokių atvejų, kai nėra prižiūrėtojų, galinčių atbėgti į pagalbą. O ir šie – ne visagaliai.

„Kartą pabandžiau paspausti pagalbos mygtuką, tačiau pagalbos taip ir nesulaukiau – niekas į mano pavojaus signalą net nesureagavo, – prisipažino nuo 2016 m. pataisos namuose dirbanti psichologė. – Visada viena prie stalo sėdžiu su labai pavojingais nusikaltėliais, mano gyvybei kyla grėsmė, neslėpsiu, jaučiu baimę, stresą, nes nuteistieji savo drabužiuose būna pasislėpę draudžiamų pavojingų daiktų ir įrankių, aš su jais bendraudama net nežinau, kokiomis jie pavojingomis ligomis serga.“

Kad pareigūnai nereaguoja į pavojaus signalus, patvirtino ir radiologė – kartą ją užpuolė vienas nuteistasis, moteris spaudė ir spaudė pagalbos mygtuką, o nuteistasis pasišalino tik tuomet, kai ši iš nevilties ėmė garsiai šauktis pagalbos. „Konfliktai su nuteistaisiais kyla kasdien, man kasmet tenka šviesti sergančiuosius tuberkulioze, todėl turiu juos liesti ir kraujuojančius, kad tinkamai pastatyčiau prie aparatūros“, – nurodė medicinos darbuotoja.

„Teko patirti įvairiausių situacijų – grasino ir akis išbadyti, ir supjaustyti, kartą medikas buvo užpultas ir sužalotas peiliu tik dėl to, kad norėjo būti perkeltas į kitus pataisos namus, – sakė medikė. – Nuteistiesiems net nereikia konflikto, jie mediką gali užpulti bet kada ir be jokios priežasties, tokios situacijos gali bet kada pasikartoti. Mes psichologinį smurtą patiriame kiekvieną darbo dieną.“

Priemokų už sudėtingas darbo sąlygas reikalavę medikai pažymėjo, kad statutiniams pareigūnams yra mokami priedai, tačiau skirtingai nei medikai, jie neliečia nuteistųjų, netvarsto jiems žaizdų ir turi gerokai mažesnę riziką užsikrėsti pavojingomis ligomis.

Į šią bylą buvo įtrauktas ir Kalėjimų departamentas. Jo atstovai teismui pateikė raštą, kad Sveikatos priežiūros tarnybos medikams papildomos priemokos prie atlyginimo nepriklauso, nes šiems suteikiamos ilgesnės atostogos, be to, jie yra apsaugoti nuo gresiančio pavojaus, nes yra gavę pultus pagalbai išsikviesti.