„Ji (M. A. Pavilionienė – aut. past.) privalo dalyvauti posėdyje, nes nuo jos viskas ir prasidėjo“, – lyg susitarę ketvirtadienį Vilniaus miesto apylinkės teisme pareiškė baudžiamojon atsakomybėn patraukti penki vyrai.

Konvojaus pareigūnai į teismą iš pataisos namų atvežė tris kalinius – Ruslanas Kasperiūnas, kuris, įtariama ir skambino parlamentarei, bausmę atlieka Kybartų pataisos namuose, Andrius Čikas kali Alytuje, o Mindaugas Brandišauskas – Vilniuje.

Dar du kaltinamieji – Mantas Zagurskas ir Leonas Drazdauskas – teismo laukia laisvėje. Tiesa, M. Zagurskas neslėpė, kad šiuo metu yra teisiamas ir Alytuje, o Švenčionių areštinėje ką tik atliko bausmę ir netrukus vėl bus uždarytas 25 paroms.

Baudžiamojon atsakomybėn prokuratūra yra patraukusi ir dar vieną vyrą – Rolandas Nausėdas teisme jau antrą kartą iš eilės nepasirodė. Paaiškėjo, kad policija buvo paskelbusi jo paiešką, o šiuo metu R. Nausėdas yra sulaikytas Vokietijoje.

Bylą dėl sukčiavimo nagrinėjanti teisėja Nida Vigelienė nutarė, kad R. Nausėdai pateikti kaltinimai bus nagrinėjami atskirai – taip nebus vilkinamas procesas. Be to, teismas nutarė taip pat paskelbti kaltinamojo paiešką ir jį suimti. Toks teisėjos sprendimas papiktino kaltinamuosius – esą be R. Nausėdos objektyviai nebus galima išnagrinėti bylos.

Lyg susitarę jie aiškino, kad R. Nausėdas ikiteisminio tyrimo metu esą davė policijos pareigūnams naudingus parodymus ir dėl to iš pataisos namų buvo perkeltas į ligoninę, kur ir atliko dar nebaigtą bausmę.

„Jis prišnekėjo tokių dalykų, kokių nėra“, – aiškino R. Kasperiūnas. „Jo parodymai buvo nupirkti už pervežimą iš pataisos namų“, – antrino A. Čikas.

Nors po R. Nausėdos bylos išskyrimo nebuvo likę jokių kliūčių tęsti procesą, kaltinamieji pareiškė, kad tam dar nepasiruošę – esą iš anksto buvo susitelkę uždavinėti klausimus R. Nausėdai, o kai jo nėra, net nežino kaip elgtis. O štai M. Zagurskas užsigeidė perskaityti visą baudžiamąją bylą.

Be to, kaltinamieji ir jiems atstovaujantys advokatai ėmė piktintis, kad procese nedalyvauja nukentėjusiąja pripažinta M. A. Pavilionienė. Ir net pareikalavo ją įpareigoti dalyvauti teisme.. Teismas to negalėjo padaryti, todėl Seimo narei nutarė pranešti raštu, kad ji į posėdį bus kviečiama sausio pradžioje. Anksčiau politikė buvo žadėjusi atvykti į visus posėdžius, jeigu tik reikės.

Tikimasi, kad jau sausį pavyks pradėti bylą nagrinėti iš esmės – ji teisme buvo gauta dar rugpjūčio mėnesį . Tada valstybinį kaltinimą palaikanti prokurorė Lilija Ambrulevičienė turėtų paskelbti kaltinamąjį aktą, taip pat planuojama apklausti M. A. Pavilionienę.

Ikiteisminio tyrimo metu pareigūnai nustatė, kad dar 2012 m. organizuotai veikę kaltinamieji sugebėjo ne tik iš Seimo narės sąskaitos nugvelbti 6 tūkst. 457,97 Eur, bet ir jos vardu iš greitųjų kreditų bendrovės „Moment Credit“ paėmė 869,57 Eur kreditą.

Įtariama, kad sukčiavimo schemai vadovavo R. Kasperiūnas, kuris yra pagarsėjęs telefoninis sukčius – vyras jau teistas net šešiolika kartų.

Būtent jis paskambino politikei į laidinį telefoną ir prisistatė Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnu – pareiškė, kad nusikaltėliai nusitaikė į jos sąskaitą banke ir pasisiūlė skubiai pagelbėti, moteriai tereikėjo tik padiktuoti elektroninės bankininystės kodus.

Kad pateko į sukčių pinkles, socialdemokratė suprato tik tada, kai atvyko pas tariamą pareigūną pasikalbėti į FNTT. Vėliau paaiškėjo, kad pinigai iš politikės sąskaitos pateko į kitas, o galop buvo išgryninti Jurbarke. Dalis pinigų atiteko sukčiavimo schemos organizatoriui, o kiti – jo nurodymus vykdžiusiems bendrams.

Nors M. A. Pavilionienė ir nukentėjo nuo nusikaltėlių, tačiau jai vis tiek jų gaila.

„Aišku, labai yra nemalonu, padaryta didelė moralinė skriauda, bet man labiausiai skaudu dėl jauno žmogaus, – po lapkritį vykusio teismo posėdžio DELFI sakė politikė. – Gaila dėl jo atlikto nusikaltimo, jo gyvenimo būdo, gaila, kad žūsta asmenybė, kuri galėjo visuomenei ką nors gero padaryti. Man gaila jaunų žmonių, kurie nesupranta gyvenimo prasmės, gyvenimo grožio apskritai. Aišku, jie manęs galbūt ir negaili, bet aš visada galvoju apie žmogaus gyvenimo prasmę, man gaila, kad jie ateina į gyvenimą ir nesuvokia, kodėl jie čia yra. Tam kad kažką pavogti, pravalgyti, pragerti? Tai yra taip primityvu.”