Rusijos ambasadoje Vilniuje patvirtino BNS, kad J. Jermalavičiui pilietybė suteikta prieš porą savaičių jo paties prašymu ir jam jau įteiktas Rusijos piliečio pasas.

Rusijos ambasados trečioji sekretorė Marija Urazova BNS korespondentui sakė, kad Rusijos pilietybė J. Jermalavičiui suteikta pagal įstatymą dėl santykių su užsienyje gyvenančiais tėvynainiais. Šis įstatymas numato, kad teisę į Rusijos pilietybę turi asmenys, turėję SSRS pilietybę ir nepareiškę pageidavimo tapti kitos šalies piliečiais.

Pasak M. Urazovos, J. Jermalavičiaus prašymas atitiko įstatymo reikalavimus, todėl buvo patenkinta s.

M. Urazova drauge pavirtino, kad Rusijos ambasada Vilniuje neketina imtis kokių nors veiksmų 61 metų J. Jermalavičiaus atžvilgiu, jam tapus Rusijos piliečiu.

Buvęs Lietuvos SSR kompartijos skyriaus vedėjas J. Jermalavičius, kaip ir drauge su juo kalintis kitas sausio sąmokslininkas, buvęs Lietuvos SSR kompartijos lyderis Mykolas Burokevičius, anksčiau teigė laiką save nebeegzistuojančios Sovietų Sąjungos piliečiais ir sakė neprašysią kitos pilietybės.

Tačiau interviu Rusijos naujienų agentūrai "Interfax" 73 metų M. Burokevičius sakė, kad paprašė Lietuvos pilietybės ir ketina gyventi Vilniuje, kai išeis į laisvę, o J. Jermalavičius - Rusijos pilietybės ir leidimo gyventi Lietuvoje.

J. Jermalavičiui liko kalėti mažiau nei metai - jo 8 metų bausmės laikas baigiasi 2002 metų sausio 15 dieną. 12 metų kalėti nuteistas M. Burokevičius jau atliko daugiau nei pusę bausmės, į laisvę jis turėtų išeiti apie 2006 metus.