Atsakydami į BNS klausimus, Kalėjimų departamento atstovai teigė, kad iš užsienio Lietuvai perduoti asmenys galėtų būti laikomi Kauno tardymo izoliatoriuje, o ne Lukiškėse.

„Pastaruoju metu, mažėjant įkalintų asmenų skaičiui, padėtis visuose tardymo izoliatoriuose gerėja“, - rašoma atstovės spaudai perduotame atsakyme.

Rugsėjo 3 dienos duomenimis, Kauno tardymo izoliatoriuje, kur yra 336 vietos, laikomi 325 asmenys. Lukiškių tardymo izoliatoriuje kalėjime buvo 1007 asmenys, nors jame tėra 954 vietos. Daugiau nei numatyta žmonių yra ir Šiaulių tardymo izoliatoriuje - 483, nors vietų yra 452.

„Kaip matyti iš pateiktų duomenų, Kauno tardymo izoliatoriuje yra laisvų vietų ir jame galėtų būti laikomi perduoti asmenys“, - teigia Kalėjimų departamentas.

Departamentas taip pat pabrėžė, kad įgyvendinamos priemonės dėl Lukiškių kalėjimo iškėlimo į Pravieniškes. Šis projektas turėtų būti įgyvendintas iki 2017 metų.

Airija ir Didžioji Britanija šiemet atsisakė Lietuvai perduoti asmenis, kurie kaltinami parama sukarintai grupuotei „Tikroji Airijos respublikonų armija“. Teismai nusprendė, kad jų kalinimas Lietuvoje pažeistų Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvenciją.

Vienintelis šioje byloje yra teisiamas Lietuvoje 2008 metais sulaikytas Airijos pilietis Michaelas Campbellas. Jo apeliacinį skundą dėl 12 metų laisvės atėmimo bausmės ginklų kontrabandos byloje nagrinėja Lietuvos apeliacinis teismas. Praeitą mėnesį stebėti teismo procesą atvyko keturi Airijos parlamentarai, kurie sakė nuogąstaujantys dėl jo kalinimo sąlygų.

Anksčiau žiniasklaida pranešė, kad prastas kalinimo sąlygas kaip motyvą neišduoti Lietuvai pasitelkė ir buvusių „Snoro“ vadovų Vladimiro Antonovo ir Raimondo Baranausko gynyba.