Departamentas trečiadienį pranešė, kad viešasis konkursas paskelbtas dėl paslaugų, reikalingų užtikrinti prižiūrimų asmenų (nuteistųjų) buvimo vietą ir judėjimo kontrolę.

KD atstovė Simona Banėnienė BNS sakė, kad į šį paslaugų paketą įeina apykojės, programinė įranga, ryšio paslaugos, stacionarūs namų įrenginiai, nuėmimo ir uždėjimo įrankiai.

Paslauga bus finansuojama biudžeto ir 2014-2021 metų Norvegijos finansinio projekto „Lietuvos bausmių vykdymo sistemos kokybės gerinimas“ lėšomis.

Per ketverių metų sutarties laikotarpį paslaugai įsigyti reikalingų lėšų suma priklausys nuo stebimų asmenų skaičiaus, tačiau maksimali galima išlaidų suma negalės viršyti beveik 16,8 mln. eurų.

Planuojama, jog prižiūrimų asmenų skaičius per 12 mėnesių nuo sutarties įsigaliojimo išaugs iki 500 asmenų, o vėliau, per visą sutarties galiojimo laiką, prižiūrimų asmenų skaičius gali didėti iki 3 tūkst. asmenų.

Probacija – alternatyva paskirtai laisvės atėmimo bausmei, kurios metu vykdoma asmens priežiūra. Viena iš asmenų elgesio kontrolės priemonių yra intensyvi priežiūra: probuojamojo buvimo vietos pagal jam nustatytą dienotvarkę kontrolė apykojėmis.

„Taip pat svarbu, kad asmenys, dėvėdami apykoję, galės palaikyti socialinius ryšius su artimaisiais, būti pilnaverčiais visuomenės nariais. Elektroninis nuteistųjų stebėjimas – ne tik galimybė atlikti bausmę visuomenėje, neprarandant socialinių įgūdžių, bet taip pat ir priemonė, kuri moko žmogų būti atsakingu ir disciplinuotu“, – teigiam KD išplatintame pranešime.

Šiuo metu Lietuvos probacijos tarnybos priežiūroje yra virš 15 tūkst. prižiūrimų asmenų, iš jų intensyvi priežiūra (naudojant apykojes) yra taikoma daugiau nei 100 nuteistųjų. Daugiausia prižiūrimų asmenų yra Vilniaus ir Kauno regionuose.