Renka po 20 litų

„Vadinamąjį tryliktąjį atlyginimą paskutinį kartą gavome 2008 m. ir nuo tada apie jokias premijas nėra net kalbų“, – teigė Klaipėdos savivaldybės Viešųjų ryšių skyriaus vedėja Rima Beinoravičienė.

Tačiau valdininkai patys bandys susikurti šventinę nuotaiką – organizuojamas kalėdinis vakarėlis. Jis gruodžio 28 d. vyks P.Domšaičio galerijoje, kuri priklauso savivaldybei, tad nereikės mokėti nuomos.

Iš savivaldybės darbuotojų renkama po 20 litų, už kuriuos bus perkamos vaišės. „Programos akcentus dar dėliojame, bet, matyt, tradiciškai savivaldybės darbuotojai bus teikiami įvairioms nominacijoms, apžiūrėsime parodą“, – planais dalijosi R.Beinoravičienė.

Paklausta, kiek valdininkų iš daugiau nei 300, dirbančių savivaldybėje, dalyvauja tokiuose vakarėliuose, Viešųjų ryšių skyriaus vadovė pabrėžė, jog susidomėjimas tikrai nėra didelis – pasilinksminti norą pareiškia mažiau nei trečdalis valdininkų.

„Esame susvetimėję. Kai kurie specialistai, kurie neišeina iš savo kabinetų, net nepažįsta kitų darbuotojų“, – pripažino R.Beinoravičienė.

Įteiks po kalakutą

Kur kas skalsesnės šventės laukia Klaipėdos savivaldybės įmonių darbuotojų. Kone visi jie sulauks dovanų, kai kurie – ir piniginių premijų.

„Praėjusiais metais per kalėdinę šventę darbuotojams pažadėjau, kad jei šiemet viskas bus gerai, tikrai pasirūpinsime dovanomis. Šį pažadą ištesėsime“, – tvirtino bendrovės „Klaipėdos vanduo“ generalinis direktorius Leonas Makūnas.

Todėl visi šios įmonės darbuotojai prieš šventes gaus po kalakutą. Tokia dovana bus įteikta ir kai kuriems specialistams, kurie neseniai išėjo į pensiją.

Be to, įmonėje yra paskelbtas darbo tobulinimo tikslų konkursas, kurio prizinis fondas – 50 tūkst. litų. „Pinigai bus paskirstyti departamentams, kurie per metus įdiegė kokių nors priemonių išlaidų taupymui. Nugalėtojus turiu išrinkti aš, o laimėtus pinigus departamentų vadovai galės paskirstyti savo nuožiūra“, – apie darbuotojų skatinimo būdą pasakojo L.Makūnas.

„Klaipėdos vandens“ darbuotojai šėls ir trankiame šventiniame vakarėlyje – žmonės už jį turi susimokėti po 50 litų, o kiek trūks renginiui suorganizuoti, pridės įmonė.

„Šventės turi būti linksmos. Vandentiekininkai mėgsta paūžti, nes mes dirbame išsibarstę, pamainomis, todėl toks renginys bus proga kartu pabūti“, – teigė L.Makūnas.

Dovanos kvietimus į areną

Dovanų, tinkančių Kalėdų stalui, sulauks ir bendrovės „Klaipėdos autobusų parkas“ darbuotojai.

„Manau, kad dovanos jiems taps staigmena, nes jau porą metų dėl krizės švenčių niekaip nepaminėdavome. Todėl galbūt ir dabar žmonės mano, kad jos praeis tyliai, o dovanas mes jau ruošiame“, – džiaugėsi „Klaipėdos autobusų parko“ generalinė direktorė Jelizaveta Daugininkienė.

Įmonė darbuotojams parengė ir dar vieną staigmeną – pasamdė kalėdinės šventės organizatorius, kurie pasirūpins vakarėlio programa. Tačiau už vaišes turės susimokėti patys žmonės. Kiek?

„Nežinau, nes manęs neprašo prisidėti, todėl ir nežinau, po kiek renka“, – juokėsi J.Daugininkienė.

Įmonė darbuotojų vaikams taip pat padovanos naujametį žiburėlį.

„Labai norisi mūsų darbuotojus pamaloninti, juk jie ir uždirba įmonei pinigus, o atlyginimai neauga“, – priežastį, kodėl nuspręsta šventėms iš bendrovės biudžeto skirti apie 20 tūkst. litų, įvardijo Klaipėdos autobusų parko direktorė.

Savivaldybei priklausančioje įmonėje „Naujasis turgus“ darbuotojams prieš šventes ketinama sumokėti pusės atlyginimo dydžio premijas.

Bendrovėse „Klaipėdos energija“ ir „Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras“ šventės bus kiek kuklesnės.

„Klaipėdos energija“ kol kas planuoja tik tradiciškai padovanoti renginį-spektaklį darbuotojų vaikams ir simbolines dovanėles įteikti darbuotojams, kurie įmonėje dirba daugiau nei 20 metų.

„Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras“ pasirūpino, jog kiekvienas darbuotojas galėtų apsilankyti viename kalėdiniame renginyje, vyksiančiame Klaipėdos arenoje. Kol kas dar nenuspręsta, ar darbuotojus pamaloninti ir kitomis dovanomis ar piniginėmis premijomis.

Premijoms – 570 tūkst. litų

Dosniausiai savo darbuotojus prieš šventes tradiciškai apdovanos Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija.

Jos generalinis direktorius Eugenijus Gentvilas jau pasirašė įsakymą, kuriuo leidžiama darbuotojams prieš šventes išmokėti vienkartines išmokas, kurių dydis negali viršyti dviejų trečdalių atlyginimo.

„Mes jau metų pradžioje suplanuojame, kokios bus išlaidos. Sausio 6 d. buvo patvirtintas direkcijos pajamų ir išlaidų planas. Jame buvo numatytas ir premijų fondas – 600 tūkst. litų. Dabartiniais skaičiavimais, premijoms bus skirta 570 tūkst. litų. Aišku, jei direkcijos rezultatai būtų prasti, jokių išmokų tikrai nebūtų“, – teigė E.Gentvilas.

Premijas gaus kone visi Uosto direkcijos darbuotojai. Jų nesulauks tik aštuoni žmonės, kurie per metus gavo drausminę nuobaudą.

Vidutinis premijos dydis – 2,7 tūkst. litų popieriuje.

„Aš esu už tai, kad žmones reikia motyvuoti“, – pabrėžė E.Gentvilas.

Pakaks apsikabinti

„Jokių vienkartinių išmokų prieš šventes nebus“, – garantavo „Sodros“ Klaipėdos skyriaus direktoriaus pavaduotoja Gita Kvedarienė.

Paklausta, kaip darbuotojai paminės šventes, valstybės tarnautoja buvo lakoniška: „Linkėsime vieni kitiems linksmų Kalėdų“.

Klaipėdos teritorinės darbo biržos direktoriaus pavaduotojas Andrius Adomaitis taip pat patikino, jog darbuotojai apie šventines vienkartines išmokas gali tik pasvajoti.

„Mes jau ir pamiršome, kas yra tas vadinamasis tryliktas atlyginimas. O šiemet dar sulaukėme Socialinės apsaugos ir darbo ministro Donato Jankausko įsakymo, kad šiukštu jokie priedai negali būti mokami“, – neslėpė A.Adomaitis.

Tačiau jis patvirtino, jog Darbo biržos klaipėdiečiai darbuotojai sau rengia šventę – renka po keliasdešimt litų.

„Reikia juk kartu pabūti, apkabinti, pasakyti gerą žodį ir iškart geriau tampa. Net be premijų“, – šventinę dvasią sau ir kitiems bandė įkvėpti A.Adomaitis.

Deividas Matulionis,ministro pirmininko kancleris

Yra Vyriausybės pasitarimo protokolas, kuriame rekomenduojama visoms valstybės institucijoms nemokėti vienkartinių išmokų – vadinamųjų kalėdinių premijų. Mes rekomenduojame tokios pozicijos laikytis ir savivaldybėse. Jei institucijos išsimokės premijas, tai tada kitąmet sudarydami biudžetą galvosime ir mąstysime, ar ne per daug pinigų joms skiriame, kad lėšų liko ir premijoms, ypač kai valstybė, savivaldybės, kurios nėra autonomiškos, yra gana sunkioje finansinėje padėtyje. Savivaldybių ar valstybės įmonės dirba konkurencijos pagrindais, jos yra rinkos dalyvės, pinigus užsidirba ir nėra išlaikomos iš biudžeto. Tačiau, manome, kad jos taip pat turėtų susilaikyti ir neišsimokėti premijų – toks būtų palinkėjimas. Manyčiau, jog geriau tuos pinigus skirti investicijoms, kurios padėtų sumažinti gyventojams teikiamų paslaugų kainą.