Kristaus Karaliaus, Marijos Taikos Karalienės, Šv. Juozapo Darbininko ir Šv. Kazimiero bažnyčiose kalėdaičiai jau nekepami.

Prieš kurį laiką pranciškonų vienuolių keptų kalėdaičių buvo galima įsigyti Kretingos vienuolyne. Tačiau mirus vienuoliui, atsakingam už šį darbą, kalėdaičių kepimo tradicijos pranciškonų vienuolyne taip pat nebetęsiamos.

Pasak Šv. Kazimiero bažnyčios kunigo Sauliaus Stumbros, kaip kepami kalėdaičiai šiandien galima pamatyti nebent provincijos bažnytėlėse.

„Yra tekę stebėti, kaip Skuodo zakristijonas kepa kalėdaičius. Labai skrupulingas darbas: reikia turėti ne tik specialią keptuvę, bet ir tiksliai žinoti, kaip tinkamai paruošti tešlą, kad ji nebūtų nei per skysta, nei per tiršta. Iš miltų ir vandens ruošiami kalėdaičiai labai greitai iškepa, jų negalima sudeginti“, – svarbiausio Kūčių patiekalo kepimo technologiją aiškino pašnekovas.

Nustatytos kainos, už kurią bažnyčiose galima įsigyti kalėdaičių, nėra, tačiau žmonės aukoja kiek gali.

Kunigas S. Stumbra taip pat paragino žmones nepirkti kalėdaičių turguje ar, jei pasitaikytų, parduotuvėse.

„Pirmiausia, neaiški tokių kalėdaičių kilmė. Be to, jie tikrai bus nepašventinti“, – sakė dvasiškis. Anot jo, svarbiausias Kūčių patiekalas bažnyčiose šventinamas pirmąjį advento sekmadienį.