"Kadangi Didžiųjų kalbos klaidų sąrašas paskutinį kartą buvo keistas 1998 metais, reikia pripažinti, nuo to laiko į lietuvių kalbą atėjo gana daug svetimybių, kurios nebuvo ten įtrauktos. Šiuo metu jos yra surašytos Leksikos patarimų knygelėje", - teigia Valstybinės kalbos komisijos pirmininkė Daiva Vaišnienė.

Anot jos, žodžių vertinimas nesikeičia - žodžiai, kurie buvo Didžiųjų kalbos klaidų sąraše, ir toliau yra neteiktini viešajai kalbai. Leksikos patarimų knygelėje tokių nevartotinų svetimybių yra kur kas daugiau - per 800.

Vienos iš knygos sudarytojų, Valstybinė kalbos komisijos Bendrojo skyriaus vedėjos Aurelijos Dvilytės teigimu, naująją knygelę naudoti yra kur kas patogiau, kadangi skoliniai suskirstyti į du sąrašus: aktualiuosius, šiandieninėje vartosenoje dažniau pasitaikančius žodžius, bei senesnius skolinius, kuriuos atpažįstame geriau.

Sąrašas sudarytas nagrinėjant atskiras temines grupes - kulinarijos, informatikos, botanikos ir daugelį kitų sričių. Knygelė apima ne visą leksiką, bet tik skolinę leksikos dalį.

"Daug buvo diskutuojama dėl žodžio moderuoti - žodyno pakomisės narių nuomonės išsiskyrė, anksčiau jis buvo vertinamas kaip neteiktinas, dabar jis vertinamas kaip tarptautinis žodis. Buvo svarstoma dėl parkomato, parkometro - šie žodžiai taip pat anksčiau buvo vertinami kaip neteiktini, tačiau 8 metų praktika parodė, kad siūlyti atitikmenys yra per bendri ir neatitinka realijų. Šie žodžiai taip pat įvertinti kaip galimi vartoti žodžiai", - pasikeitimų pavyzdžius vardino A. Dvilytė.

Leksikos patarimų knygelę numatoma persvarstyti kas 5-8 metai.