Lietuvos mokslų akademijos skiriama premija už darbus lietuvių kalbos istorijos ir leksikos srityje laureatui įteikta antradienį Vilniuje vykusioje mokslinėje konferencijoje, skirtoje kalbininko Kazimiero Būgos 125-osioms gimimo metinėms. A. Sabaliauskas konferencijos dalyviams skaitė pranešimą "Lietuviškosios baltistikos pradžia. Kazimieras Būga - žodynininkas".

75 metų profesorius A. Sabaliauskas savo mokslinį darbą daugiausia skiria baltų kalbų, tarp jų ir lietuvių, leksikos ir jos raidos tyrinėjimams. Profesorius yra daugelio knygų autorius: "Žodžiai keliauja", "Žodžiai pasakoja", "Žodžiai atgyja", "Šimtas kalbos mįslių", "Žymūs lituanistai", "Lietuvių kalbos tyrinėjimo istorija", "Kaip tyrinėta lietuvių kalba", "Baltų kalbų tyrinėjimai", "Mes baltai", "Lietuvių kalbos leksika", "Rytų slavų kalbininkai lituanistikos baruose" (kartu su Jonu Palioniu), "Iš kur jie? Pasakojimas apie žodžių kilmę" ir kt. A. Sabaliauskas yra nusipelnęs mokslo veikėjas, Lietuvos valstybinės premijos laureatas.

Nuo 1994-ųjų kas penkerius metus teikiamą K. Būgos premiją taip pat yra pelnę akademikas profesorius Zigmas Zinkevičius ir hab. dr. Giedrius Subačius.

Mokslinėje konferencijoje, skirtoje K. Būgos 125-osioms gimimo metinėms, pranešimus apie vieno garsiausių lietuvių kalbos tyrinėtojų raštų leidybą, etimologijos, dialektologijos ir akcentologijos darbus skaitė akademikai Z. Zinkevičius, Vytautas Mažiulis, profesoriai Viktorija Daujotytė, Aleksas Girdenis ir dr. Danguolė Mikulėnienė, buvo rodomas dokumentinis filmas apie K. Būgą "Tėvų kalbą pamilęs, save užmiršau".