Antradienį Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės posėdyje Lietuvos parlamente Seimo narė Dalia Teišerskytė sakė: „Kai skridau iš pasaulio parlamentarų kongreso ir kitų šalių parlamentarai skrido kaip priklauso, kaip žmonės, o man teko sėdėti tarp negro ir klozeto, tai yra afroamerikiečio, ir abu jie kvepėjo vienodai. Kitų šalių parlamentarai praeidami klausė manęs, kodėl aš čia sėdžiu, gal man bloga, man buvo gėda už mūsų valstybę“.

Vis dėlto, jau tą patį antradienio vakarą parlamentarė atsiprašė savo feisbuko paskyroje: „Šiandien kalbėdama apie vieną nemalonų įvykį savo gyvenime, apie nutikimą keliaujant lėktuvu, panaudojau netinkamus žodžius. Dėl to nuoširdžiai gailiuosi ir visų atsiprašau“.

Komentuodama D. Teišerskytės pasisakymą, B. Sabatauskaitė teigė, jog parlamentarei reikėjo griežčiau pasverti savo žodžius.

„Vis dėlto nežinau ar čia ganėtinai tokia buka išraiška rasizmo buvo šiuo atveju. Tai yra, nesitikėtum iš žmogaus, kuris turi galimybę ir kuris daug keliauja, kad išsakytų tokias mintis. Jos nuogąstavimai apskritai, jeigu ji skųstųsi dėl kokio nors žmogaus elgesio lėktuve, tai visiškai normalūs yra, kitiems atpažįstami. Vis dėlto taip, kaip ji pasakė, atrodo, kad ji norėjo palyginti tam tikrą asmenį dėl jo odos spalvos su tualetu. Ir tai yra labai žeminantis pasisakymas“, - laidoje „Žvilgsnis“ sakė B. Sabatauskaitė.

Tuo tarpu parlamentarė profesorė Marija Aušrinė Pavilionienė nelinkusi kaltinti D. Teišerskytės rasizmu.

„Man atrodo, Dalia ten apsakė skrydį lėktuvu. Tiesiog ji komentavo, kad parlamento nariai kartais dėl lėšų taupymo pasijunta labai nejaukiai. Perkami bilietai ekonominės klasės ir galbūt pasodinamas žmogus nepatogiai. Tai ji galbūt komentavo šitą situaciją. Bet gal, be abejo, pavartojo žodį „negras“ galbūt nežinodama. Tik ji pasakė, kad iš kaimyno sklido nemalonu kvapas. Žinot, kartais ta kvapas sklinda iš morališkai sužlugdyto žmogaus ir Seimo narių, kurie skleidžia tą nemalonų kvapą dėl savo ribotų pažiūrų. Tai aš tikrai nekaltinčiau Dalios rasizmu. Tiesiog ji nežinojo šitų detalių“, - laidoje kalbėjo pašnekovė.

Visą laidos „Žvilgsnis“ įrašą galite išgirsti ČIA.