„Svarbiausia, kad Vakarų žvalgybos tarnybos žino apie tai viską“, - teigia M. Laurinavičius.

Nuo terorizmo iki narkotikų kartelio

Savo žodžius jis argumentuoja ispanų prokuroro José Grindos Gonzálezo teiginiais. Šis valstybės kaltintojas dešimt metų tyrė nusikaltimus, susijusius su rusų mafija, ir buvo atsakingas už tyrimą prieš Zacharą Kalaškovą, patį žinomiausią Rusijos mafijos bosą, įkalintą už Rusijos ribų.

Ispanija atliko dvi dideles operacijas prieš mafijines struktūras savo teritorijoje: „Vapsva“ (2005-2007 m.) ir „Troika“ (2008-2009 m.). Jų metu suimta apie 60 įtariamųjų. J. Grinda 2010 m. savo įžvalgomis neviešai pasidalijo su JAV ambasada, vėliau jos buvo nutekintos per „Wikileaks“ skandalą.

J. Grinda tame pokalbyje konstatavo, kad Rusija tapo mafijos tipo valstybe, kurioje slaptosios tarnybos naudojasi mafijos struktūromis atlikti nešvariems darbams, pavyzdžiui, ginklų tiekimui. Pasak jo teiginių, Maskvos strategija yra pasinaudoti organizuoto nusikalstamumo grupėmis tose srityse, kurioje Rusijos vyriausybė veikti negali. Pavyzdžiui, taip buvo tiekiami ginklai kurdams siekiant destabilizuoti Turkiją.

„Rusijos specialiosios tarnybos kontroliuoja kriminalines grupes ir naudoja jas tiems veiksmams, kurių negali atlikti vyriausybė“, - J. Grindą citavo M. Laurinavičius.

„Tai pagrindinis būdas, kaip veikia kleptokratijos. Ir mums nereikėtų būti naiviems. Jeigu jie taip elgiasi prieš Turkiją ir tiekia ginklus kurdams, norėdami ją destabilizuoti, vadinasi, jie tą patį daro Europoje, JAV ir visame pasaulyje“, - pridūrė CEPA analitikas.
Marius Laurinavičius

Pasak M. Laurinavičiaus, antrasis Rusijos veikimo būdas – prekyba narkotikais. Nikita Chruščiovas 1963 m. yra sakęs, kad apgaulė ir narkotikai yra du strateginiai kovos būdai su kapitalistų pasauliu.

„Taip pat yra dabar. Jie pasitelkia narkotikų kontrabandą norėdami pasiekti savo tikslus“, - teigia analitikas.

Jis priminė Aleksandro Litvinenkos byloje liudijusį buvusį KGB majorą Jurijų Švetsą, kuris tiesiai yra pasakęs, kad Vladimiras Putinas ir jo artimiausias sąjungininkas Viktoras Ivanovas, kuris yra Rusijos narkotikų kontrolės agentūros vadovas, buvo įsitraukę į didelio masto narkotikų kontrabandą Sankt Peterburge.

„Tačiau svarbiausia net ne šie kaltinimai. Svarbiausia, kad Vakarų žvalgybos tarnybos žino apie tai viską“, - teigia M. Laurinavičius.

„JAV žvalgybos tarnybos taip pat aptiko partnerystę tarp „Arellano-Felix organizacijos“ (tai narkotikų kartelis, dar žinomas kaip Tijuana kartelis – DELFI) ir Rusijos mafijos grupuočių. Viena iš tų grupių yra susijusi su buvusia KGB“, - tęsė analitikas.

M. Laurinavičius teigia, kad apskritai V. Putino režimo šaknys – teroro aktai Maskvoje 1999 m., kurie tapo pretekstu pradėti antrąjį Čečėnijos karą ir niekam nežinomą V. Putiną pavertė praktiškai šalies gelbėtoju.

Analitikas pažymi, kad komunistinės Rumunijos žvalgybos generolas Ionas Pacepa taip pat yra teigęs, jog tarptautinis terorizmas gimė Lubiankoje. Lubianka yra buvusios KGB, dabar FSB pastatas. Maža to, esama tvirtinimų, kad pasaulinio terorizmo centras yra ne Irakas, Iranas, Afganistanas ar Čečėnija – tai Rusija, kuri siunčia džihadistus prisijungti prie ISIS. Taip savo straipsnyje „The Daily Beast“ tvirtina analitikas Michaelis Weissas.

M. Laurinavičius, be kita ko, tvirtina, kad Rusija eksportuoja dar vieną bėdą – korupciją, ir daro tai specialiai tam, kad prasiskverbtų į Vakarus. „Tai jų pagrindinis tikslas“, - sako analitikas.

„Tai jeigu tai atrodo kaip kriminalinis režimas, elgiasi kaip kriminalinis režimas ir samdo kriminalinius nusikaltėlius siekti savų tikslų, vadinasi, tai kriminalinis režimas“, - teigia M. Laurinavičius, perfrazuodamas žinomą posakį apie žąsis.

Istorija apie V. Putiną ir kiaušinius

Knygos „Putin‘s Kleptocracy. Who Owns Russia?“ autorė Karen Dawisha, kalbėdama apie Rusiją, teigė esanti patenkinta tuo, kad visi jau paprastai sutaria, kas sudaro V. Putino režimo šerdį. Dėl to Vakarai ryžosi reaguoti į Rusijos agresiją Ukrainoje ir pritaikė sankcijas. Tačiau mokslininkė sako, kad, deja, bet dėl Vakarų sankcijų V. Putino aplinkos žmonės nelabai nukentės, nes labiausiai nukentės eiliniai žmonės – bėda tik ta, kad režimui į tai nusispjaut.
Karen Dawisha

„Kai praėjusiais metais kai kurie į sankcijų sąrašus patekę asmenys grįžo namo ir V. Putinas pareikalavo deofšorizuoti savo turtą, kai kurie tai padarė iš dalies, bet tikrai ne visiškai. Kaip dažnai nutinka tokioje keistoje Stalino laikų politinėje sistemoje, V. Putinas Naujųjų metų vakarą saviems pasakojo istoriją, kuri atrodė štai taip. Tai apie silpnas nuosavybės teises Rusijoje ir valstybės galią. Jis sakė: žiūrėkit, visi žinom, kad vištos gali tupėti ant kiaušinių ir net yra maitinamos, kai tupi. Bet mes visi žinome, kad iš tiesų joms tie kiaušiniai nepriklauso. Ir jis taip sako savo artimiems žmonėms“, - stebėjosi K. Dawisha.

Ši istorija skambėjo kaip tik tuo metu, kai iš valstybinių įmonių visą laiką pelnęsi oligarchai Rusijoje vienas po kito kreipėsi į viešumą sakydami, kad galų galiausiai viskas priklauso motinai Rusijai.

K. Dawisha sako, kad Rusijoje apskritai buvo sukurtas demokratijos simuliakras. Mokslininkė sako, kad sunku patikėti, bet V. Putino režimas anksčiau sugebėjo apkvailinti beveik visus.

Švedija suprato, kur pavojus

Švedijos Tarptautinių santykių instituto tyrimų bendradarbė Anke Schmidt-Felzmann savo ruožtu nupasakojo savo šalies visuomenės nuostabą susidūrus su V. Putino režimu.

Švedija nėra NATO narė, tačiau viena aktyviausių Aljanso partnerių. Tačiau paaštrėjus saugumo aplinkai susilaukė tiesioginių Rusijos grasinimų nestoti į NATO.

„Švedijai buvo tiesiogiai grasinta per oficialius Rusijos Užsienio reikalų ministerijos kanalus, viešoje spaudos konferencijoje, kad jeigu tik Švedija išdrįs prisijungti prie NATO, Rusija iškart smogs atsakomąjį smūgį“, - sakė analitikė.
Anke Schmidt-Felzmann

A. Schmidt-Felzmann teigimu, Maskva pastaruosius keletą metų stengiasi sukompromituoti Švediją visomis įmanomomis kryptimis, pavyzdžiui, dėl homoseksualų teisių gynimo.

„2013 m. švedų atletė, norėdama atkreipti dėmesį į homoseksualų teises, nusilakavo nagus vaivorykštės spalvomis. Tačiau buvo išjuokta Rusijos atletės, kuri pareiškė, kad tai bjauru ir provokatyvu. Rusė pareiškė, kad Rusijoje vyrai gyvena su moterimis, o merginos draugauja su vaikinais. Taigi viskas, kas vyksta Švedijoje, yra ištvirkimas ir baisybė“, - pasakojo nustebusi Švedijos Tarptautinių santykių instituto atstovė.

A. Schmidt-Felzmann taip pat prisiminė, kaip Maskva išjuokė švedų užsienio reikalų ministrą Carlą Bildtą, kai jis su lenkų kolega Radoslawu Sikorskiu ėmėsi Rytų partnerystės projekto.

„Jis buvo išjuoktas Rusijos nacionalinėje televizijoje. Ir ne tik jis“, - baisėjosi analitikė.

„Tai tik dalis būdo, kaip stiprėja tokios kleptokratijos: pati svarbiausia mintis – pateikti alternatyvius požiūrius kaip blogus ir juokingus“, - sakė A. Schmidt-Felzmann.