Krašto apsaugos ministerijai finansavus visuomeninės iniciatyvą sukurti Lietuvos karių skulptūrėlių projektą, 9 skulptūrėlės buvo padovanotos Vytauto Didžiojo karo muziejui. Pagrindinis eksponatų tikslas – edukacinis, skirtas geriau susipažinti su to laikmečio Lietuvos karių ekipuote, apranga ir ginkluote, o pačioms skulptūrėlėms sukurti prireikė net kelerių metų.

Idėjos autorius Deivydas Rimkevičius pasakojo, kad viskas prasidėjo nuo Lietuvos kariuomenės dailininko Šarūno Miškinio sukurtų piešinių.

„Vėliau tuos piešinius perėmėme ir bandėme kurti 3D formatu. Atkūrėme detales, kurių nesimatė piešiniuose. Išbandėme įvarius metodus: spausdinome 3D spausdintuvu ir iš keramikos, ir iš metalo, ir visokius kitokius būdus išbandėme, tačiau grįžome prie seno gero išliejimo iš metalo t. y. bronzos“, – pasakojo D. Rimkevičius.

Laikotarpiai pasirinkti neatsitiktinai

Lietuvos kariuomenės pilietiškumo ugdymo skyriaus vedėjas Karolis Zikaras pasakojo, kad laikotarpių pasirinkimą lėmė tai, jog tais laikais Lietuva buvo iš tiesų labai stipri.

„Mums tie laikai buvo labai aktualūs, nes Lietuvos kariuomenė buvo auganti, stiprėjanti ir labai galinga, o ir medžiagos apie ano meto karius turėjome pakankamai daug“, – sakė K. Zikaras.

Dabar muziejuje yra eksponuojami XIV a. Gedimino ir Algirdo kariai, XV a. Žalgirio mūšio dalyviai ir XVIII a. ATR kariškiai, nes tuo metu buvo skiriamas labai didelis dėmesys kariuomenės modernizavimui ir stiprinimui.

K. Zikaras sako, kai visai tai buvo atkurta pagal archeologinę medžiagą, kuri yra randama Lietuvoje, taip pat pagal regiono analogijas, nes nėra turima unikalių piešinių, kaip tiksliai atrodė to meto kariai.

„Visa tai mokslininkų pagalba buvo atkurta ir iš tų detalių sukonstruotas bendras vaizdas kaip gi atrodė mūsų Lietuvos kariai“, – sakė istorikas.

Ateityje planuoja dar daugiau skulptūrėlių

Kalbėdamas apie ateitį K. Zikaras sako, jog nesiruošiama apsistoti tik ties šiais laikotarpiais.

„Norime atkurti ir vizualizuoti visų laikų Lietuvos karius. Dabar planuojame rekonstruoti XVI ir XVII a. karių atvaizdus, o vėliau žadame atkurti 1863 m. sukilimo dėl nepriklausomybės kovų dalyvių figūrėles. Pats projektas bus pabaigtas šių dienų specialiųjų Lietuvos karių skulptūrėlėmis“, – apie ateities planus pasakojo K. Zikaras.