Deja, girtis ar džiaugtis nėra kuo. Panašu, kad valstybės sukurta vizų išdavimo tvarka ne tik sudaro sąlygas iš tolo lobti apsukriems verslininkams, bet ir sukelia grėsmę nacionaliniam saugumui“, – teigia LRT TELEVIZIJOS laidos „Specialus tyrimas“ žurnalistas Daumantas Butkus. Laidoje analizuota, kas ir kokias schemas sukūrė tiems, kurie lietuviškos vizos prašo legaliam įvažiavimui į Šengeno erdvę.

Balandžio 7-oji pažymėta teroristiniais įvykiais Švedijos sotinėje Stokholme. Teroristinio išpuolio metu Uzbekistano pilietybę turinčio 39-erių Rakhmato Akilovo vairuotas sunkvežimis rėžėsi į žmonių minią didžiausiame Stokholmo pėsčiųjų bulvare. Įtariamąjį teroristą Švedijos policija sulaikė jau kitos dienos rytą.

Pareigūnams pradėjus domėtis R. Akilovo biografija ir jo ryšiais, pėdsakai po kelių mėnesių atvedė į Lietuvą per vieną iš jo bičiulių ir sekėjų – Tadžikistano pilietybę turintį Ališerą Toševą. Šis žmogus yra tiesiogiai siejamas su Stokholmo įvykių kaltininku R. Akilovu. Tadžikas su pasibaigusia lietuviška viza pase, praėjus keliems mėnesiams po išpuolio Stokholme, buvo grąžintas į Lietuvą dėl grėsmės Švedijos valstybės saugumui.

Kaip Tadžikistano pilietybę turintis A. Toševas atsidūrė Lietuvoje ir pateko į Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnų žinią?

„Kiek atsimenu šitą istoriją, šis asmuo buvo grąžintas iš Stokholmo. Jis turėjo vizą, tačiau buvo grąžintas į šalį, kuri išdavė vizą. Vilniaus oro uoste šis asmuo iš karto pasiprašė prieglobsčio. Tokiais atvejais asmenys, pasiprašantys prieglobsčio, yra pristatomi į Užsieniečių registracijos centrą, į Pabradę“, – sako Valstybės sienos apsaugos tarnybos prie VRM vadas Renatas Požėla.

2017-ųjų rugpjūčio 31-oji, Vilniaus oro uoste nusileidžia keleivinis lėktuvas iš Stokholmo. Juo skridę keleiviai neįtaria, kad vienas iš bendrakeleivių – ypatingas ir labai pavojingas. Apie tai, kad lėktuvu iš Švedijos sostinės į Vilnių yra skraidinamas su „Islamo valstybe“ ir tiesiogiai su R. Akilovu susijęs A. Toševas, žinojo tik skrydžio personalas ir asmenį lydėję Švedijos saugumo tarnybų pareigūnai.

Kaip vėliau išsiaiškino „Specialaus tyrimo“ komanda, kelionės į Europą priežastimi tadžikas nurodė vienos Marijampolės mieste veikiančios turizmo firmos kvietimą verslo tikslais atvykti į Lietuvą. Į kamerą kalbėti nepanoręs šios firmos vadovas teigė, kad praktiką, kokia tvarka pateikti kvietimus atvykstantiems užsieniečiams, nustato konsulatas. A. Toševo atveju buvo nurodyta, kad asmuo kviečiamas verslo tikslais, t.y., į Marijampolės turgų pirkti automobilio.

Tačiau į Lietuvą tuo metu tadžikas neatvyko, užtat jau balandžio mėnesį buvo sulaikytas Švedijos sostinėje, kaip įtariama, turintis ryšių ne tik su teroristinio išpuolio Stokholme vykdytoju, bet ir prijaučiantis „Islamo valstybei“. Paaiškėjus, kad vizą atvykimui į Šengeno erdvę tadžikui išdavė Lietuva, pilietis išsiųstas į Vilnių.

Tadžikas jau yra savo kilmės šalyje. A. Toševas iš Lietuvos išskraidintas likus savaitei iki jo prašymo dėl prieglobsčio suteikimo nagrinėjimo Lietuvos teisme.

Plačiau apie tai, kaip sprendėsi A. Toševo istorija, – vaizdo įraše.