Dėl vagysčių, viešosios tvarkos pažeidimo, plėšimo, svetimo turto sunaikinimo bei kitų nusikaltimų jau 10 kartus teistas P. Kašalynas naudojasi politikų sukurtomis spragomis įstatymuose – už jo įvykdytus nusikaltimus teismai jam skiria vienerių metų laisvės atėmimo neviršijančias bausmes, todėl nusikaltėlis yra įkalinamas ne pataisos namuose, o atvirojoje kolonijoje.

Atvirosiose kolonijose kalintys asmenys gali išeiti iš įkalinimo įstaigos teritorijos, daugelis jų savaitgaliais išleidžiami į namus – taip esą siekiama juos integruoti į visuomenę, iš kurios jie dėl įvykdytų nusikaltimų buvo pašalinti. Bet P. Kašalynas neturėjo teisės išeiti iš pataisos įstaigos – Alytaus pataisos namų pareigūnai jį priskyrė prie asmenų, linkusių pabėgti iš įkalinimo įstaigos.

Tokią „šlovę“ kalinys užsitarnavo dėl to, kad buvo pasišalinęs iš pataisos namų. Bet laisvės kvapas buvo toks stiprus, kad jis nutarė pabandyti ir dar kartą – ir iš anksto suplanavo, kaip tai padarys.

Kalėjimų departamentas buvo pranešęs: „Iš Alytaus poliklinikos pasišalino ir į atvirąją koloniją negrįžo čia bausmę atliekantis P. Kašalynas. Jis buvo išleistas pas šeimos gydytoją.“

„Pasišalinusio“ kalinio paiešką paskelbę pareigūnai nutylėjo, kad iš tikrųjų jis, panaudojęs apgaulę, paspruko nuo jį saugojusių pareigūnų – tokias aplinkybes patvirtino ne tik garsusis bėglys, bet ir šį į gydymo įstaigą atlydėjęs pareigūnas.

„Iš anksto pataisos namų administracijos raštu paprašiau leisti nuvykti pas šeimos gydytoją į polikliniką, – pasakojo P. Kašalynas. – Šis prašymas buvo patenkintas ir į gydymo įstaigą mane lydėjo pataisos įstaigos darbuotojas, nes aš esu įtrauktas į sąrašus asmenų, linkusių pabėgti.“

Kalinys teigė, kad gydytojos kabinete užtruko apie 30 minučių ir po to turėjo būti nugabentas atgal į pataisos namus.

„Bet tada pareigūno paprašiau leisti nueiti į tualetą, jis neprieštaravo, – prisiminė P. Kašalynas. – Užėjau į pirmo aukšto tualetą ir užsirakinau duris, o paskui iššokau per langą ir pabėgau.“

Kad nuteistasis į tualetą nuėjo atlikti ne gamtinių reikalų, šį prižiūrėjęs pareigūnas suprato labai greitai.

„Aš kartu su nuteistuoju įėjau į tualeto prieangį, o jis užėjo į kabiną, – sakė Dinaminės priežiūros specialistas. – Laukdamas nuteistojo išgirdau įtartinus garsus – lyg atidaromo lango garsą, kažkokį šurmulį, bildesį. Tada patraukiau tualeto kabinos duris, bet jos buvo užrakintos iš vidaus. Tada tas duris išstūmiau ir pamačiau, kad P. Kašalyno viduje nėra – supratau, kad šis pabėgo per langą.“

Pareigūnas reagavo žaibiškai – išbėgo į lauką, apibėgo pastatą iš to šono, kur išeina tualeto langas ir pamatė, kad jis atidarytas.

„Langas nuo žemės yra apie 2 metrų aukštyje, nuteistojo niekur nesimatė, todėl apie įvykį nedelsdamas telefonu informavau Alytaus pataisos namų budėtoją“, – sakė jis.

Asociatyvi nuotrauka
Iš poliklinikos pasprukęs P. Kašalynas dar tą patį vakarą nuvažiavo į gimtuosius Druskininkus.

„Žinojau, kad manęs ieškos, todėl slapsčiausi, miegojau lauke“, – sakė jis.

Po dviejų parų, kaip nurodė kalinys, jis nuėjo į savo tėvų namus pavalgyti.

„Tuomet ir buvau sulaikytas“, – jau vėliau pasakojo jis.

Kad bėglys gali atvykti į savo gyvenamąją vietą, pareigūnai jau žinojo – prieš tai jie slapta klausėsi P. Kalašyno sugyventinės ir tėvo pokalbių telefonu, būtent jiems tarpusavy kalbantis ir išgirdo, kad nuteistasis jau sugrįžo į namus.

Apie tai, kur slepiasi kalėjimo bėglys, Kalėjimų departamento pareigūnai pranešė kolegoms iš Druskininkų policijos – šie nuvykę į P. Kalašyno tėvo namus ir sulaikė nusikaltėlį. Jis slėpėsi rūsyje, sulaikymo metu nesipriešino, bet vis tiek jam buvo uždėti antrankiai.

Po kelių valandų P. Kalašynas buvo pristatytas atgal į Alytaus pataisos namus.

Tyrimą dėl kalinio pabėgimo atlikusiems Kriminalinės žvalgybos skyriaus pareigūnams nuteistasis teisinosi, kad buvo priverstas pasišalinti iš įkalinimo įstaigos.

„Čia nuolat patiriu kitų nuteistųjų spaudimą, patyčias, smurtą – dėl to skundžiausi pataisos namų administracijai, tačiau į mano skundus nebuvo reaguojama“, – P. Kalašynas nurodė, jog tuo metu jam atrodė, kad pabėgimas yra geriausia išeitis.

Jis taip pat pridūrė, kad dėl savo veiksmų nuoširdžiai gailisi. Tai jis kalbėjo ir tuomet, kai jam buvo iškelta kita baudžiamoji byla dėl pasišalinimo iš įkalinimo įstaigos – praėjusių metų gruodžio 15 d. jis buvo išleistas į polikliniką, tačiau joje nepasirodė, o slapstėsi prie Druskininkų. Kalėjimo bėglys buvo sulaikytas tik vasario 8 d. – jį sulaikė ne darbo metu žvejojęs policijos pareigūnas, kuriam apie kalinį pranešė P. Kašalyno ieškojęs jo kolega.

Beveik du mėnesius slapstęsis nuteistasis tada teigė, kad gyveno atokioje vietoje esančioje negyvenamojoje sodyboje, o į pataisos namus nenorėjo grįžti dėl ten vyraujančios blogos atmosferos ir nuteistųjų subkultūros.

„Prieš mane buvo naudojamas tiek fizinis, tiek psichologinis smurtas, tačiau net ir parašius pranešimą apie tai, pareigūnai nesprendė esamų problemų, priešingai, jas tik pagilino, pasidalindami mano teikiama informacija su kitais nuteistaisiais bei patalpindami mane į baudos izoliatorių su šiais asmenimis“, – P. Kašalynas sakė, kad dėl tokių sudėtingų išlikimo sąlygų negrįžo į pataisos namus.

Alytaus pataisos namų administracija nurodė, kad P. Kašalyno valios savybės išugdytos silpnai, jo elgesyje vyrauja spontaniški, neapgalvoti veiksmai, jam trūksta pasitikėjimo savimi. Tuo metu baudžiamąją bylą dėl pasišalinimo iš pataisos namų išnagrinėjęs teismas nurodė, kad taip ir nebuvo paneigti nuteistojo žodžiai apie nepalankias kalinimo sąlygas įkalinimo įstaigoje.

Už tai, kad pasišalino iš pataisos namų, P. Kašalynui buvo skirta 1 metų 2 mėnesių laisvės atėmimo bausmė, bet šis nuosprendis dar neįsiteisėjo, jis yra apskųstas apeliacine tvarka. Tuo metu už tai, kad pabėgo nuo jį poliklinikoje prižiūrėjusio įkalinimo įstaigos darbuotojo, P. Kašalynui buvo skirta 10 mėnesių laisvės atėmimo bausmė. Ji dar turės būti subendrinta su kitomis anksčiau jam skirtais nuosprendžiais paskirtomis bausmėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją