Daugelio mūsų įsivaizdavimas apie duonos gamybą apsiriboja matyta viena-dviem nuotraukomis ar trumpu TV siužetu. Vyresnė karta dar prisimena piešinuką iš sovietmečiu milijoniniais tiražais leistos kulinarinės enciklopedijos „Knyga apie skanų ir sveiką maistą“ – ten batonai sukosi spiraliniu kalneliu iš nežinia kur į nežinia kur.
© A.Didžgalvio nuotr.
Lietuvos sostinėje duona, batonai ir bandelės kepami tolimoje V.A.Graičiūno gatvėje, esančioje Aukštuosiuose Paneriuose – ten stovi nauja ir tik pernai pastatyta kepykla, įrengta pagal paskutinį technikos žodį.

Duoną gamina iš tešlos. Ir receptas visai nesudėtingas – miltai, mielės, druska, cukrus, aliejus. Ir tuomet tešla užmaišoma milžiniškame puode, kur pakilusi būna minkoma metalinės „rankos“ ir galiausiai patenka ant kompiuterizuotos kepimo linijos, savotiško konvejerio. Išoriškai jis primena spaustuvę.

Išminkyta tešla aplyginama iš kraštų ir tuomet joje atsiranda skylutės – jas išbado ne ranka, o mašina. Tuomet tešla supjaustoma, dozuojama ir galiausiai tuo pačiu konvejeriu patenka į aukštos temperatūros krosnį ir tenai kepa.

Galų gale iškepusi duona atvėsinama. Kitaip sakant, iš jos atimama, atrodytų, pati geidžiamiausia savybė. Duona sukama tol, kol atvėsta visiškai ir apie krosnį pamiršta galutinai. O tuomet ateina raikymo valanda – keli išgaląsti besisukantys pjūklai akimirksniu duoną paverčia riekelių rinkiniu. Konvejerio „maršruto“ finiše – kiekvieno kepalo pakavimas į maišelius. Vyresni skaitytojai, ko gero, nesunkiai prisimins laikus, kai duonos niekas nepakavo, o tiesiog sugrūsdavo į metalines lentynas transportavimui.

Nūnai laikai pasikeitė – supakuotos duonos tvarkingai sudedamos į tam skirtas raudonas plastmasines dėžutes ir keliauja į sandėlį. O iš jo, sunkvežimiais į parduotuves ir, galiausiai, ant mūsų stalo.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Kinijoje pramogavusi mergina atsidūrė tragikomiškoje situacijoje: galiu būti pirma lietuvė, kuriai taip nutiko (287)

Lietuvė Ieva Koncevičiūtė patyrė neeilinį nuotykį Kinijos regione Makao - tragikomiška...

Rusijos priglaustas perversmo Lietuvoje veikėjas nerimsta: žada sukilimą ir teismą Grybauskaitei (741)

Sausio 13-ąją savi šaudė į savus. Tankai žmonių netraiškė, tai tebuvo provokacija, kurią...

Orai: žiema baigsis netikėtai (9)

Savaitei įpusėjus ramūs orai baigsis ir į šalį atkeliaus kritulių banga, žiemiškas šaltis...

Nušalusias kojas pastebėjo tik pavasarį: galūnės amputavosi pačios kokia odos spalva - pavojingiausia (31)

Šiemet į kai kurias Lietuvos gydymo įstaigas žmonės dėl nušalusių kūno dalių nesikreipė –...

Šeškų pavadavęs LaVaras nesusimovė: mače be gynybos „Vytautas“ pranoko „Dzūkiją“ (148)

Ketvirtas „Big Baller Brand Challenge“ draugiškų rungtynių ciklo mačas Virginijui Šeškui...

Antrąkart įkliuvo Aurimas Didžbalis: šįkart teigiamas dopingo testas – pasaulio čempionato metu (329)

Tarptautinė Sunkiosios atletikos federacija pranešė, kad praėjusių metų pasaulio vicečempionas...

Nuolatiniai teismai atlyginti žalą dėl duobėtų kelių padiktavo sprendimą (28)

Panevėžio miesto savivaldybė patvirtino tvarką, pagal kurią gyventojams, juridiniams asmenims...

Įvertino situaciją Jasaičių šeimoje: problema gali būti kur kas didesnė (168)

Savaitgalį šalyje nuvilnijo Jasaičių šeimos drama. Nors Lygių galimybių plėtros centro...

Po skandalo Vokietijoje dėl chemikalų iš alaus – Lietuvos ūkininkų sprendimas (148)

Lietuvos ūkininkų sąjungai (LŪS) priklausantys grūdininkai po ilgų diskusijų sutiko prieš...

Nesaugūs maisto produktai, kurie vos nepasiekė Lietuvos parduotuvių lentynų (10)

Pernai Lietuvoje uždrausta prekiauti daugiau kaip 1 900 t nesaugių ar nekokybiškų maisto...