23-ejų moteris augina tris vaikus: dviejų metų, metukų ir vos pusantro mėnesio kūdikį. Radviliškio policijos pareigūnai, patikrinę anoniminį iškvietimą, rado neblaivią motiną ir dvimetį vaiką, ant kurio buvo matyti akivaizdžios smurto žymės.

„Aš pati esu mačius. Ir ne kartą. Ne kartą aš esu ją sudrausminus dėl to, bet jai buvo visiškai nė motais“, – kalbėjo kaimynai.

Visi trys vaikai dabar medikų priežiūroje. Ir nors vaiko teisių specialistai DELFI neįvardijo, kodėl du mažesnieji taip pat perduoti medikams, nors smurto žymės pastebėtos tik ant vyriausiojo, kaimynės „Šiaulių televizijai“ atskleidė daugiau detalių. „Kiti vaikai buvo taip apleisti, liaudiškai tariant, iššutę. Sauskelnės buvo nekeičiamos po porą dienų, kol aš negrįždavau iš mokyklos, – teigė kalbinta moteris. – Vakar prisigėrė, vaiką metė į sieną.“

„Dvidešimt kelių metų, o vienas vaikas jau atimtas, – teigė kita moteris ir pridūrė, kad situacija baisi. – Viena dukra jau atimta, sakė, pas tėvą auga. O jai tik dvidešimt trys metai.“

„Aš ją priėmiau tik iš gailesčio, dėl vaikų, – tvirtino moteris. – Atnešdavau valgyti jiems.“

Viena iš moterų pasakojo, kad padėdavo jaunai mamai tuomet, kai ji turėdavo reikalų, pasaugodavo vaikus: „Padėdavau su vaikais, namus aptvarkydavau, bet ji to nevertino“.

Kaimynės teigė, kad gyveno ramiai, kol neatsikraustė dabar areštinėje valandas skaičiuojanti trijų vaikų motina. „Pradėjo su buvusiu kivirčytis, nesąmones daryti, kariauti, bet nieko nesigavo, pati labai nudegė ir dar vaikus prarado“, – pasakojo kaimynė.

Jų teigimu, sekmadienį nuo ryto, prieš atvykstant pareigūnams, moteris su jos aplankyti atvykusiu vyru gėrė degtinę. „Sijoną apsimovė, išėjo abudu į miestą dar gert nusipirkti. Tada kažkas pamatė, kad girti eina. O vaikai buvo palikti“, – pasakojo kaimynė.

DELFI primena, kad sekmadienio, lapkričio 10 dienos, popietę Radviliškio policijos pareigūnai gavo anoniminį iškvietimą dėl galimo smurto prieš mažamečius. Iškvietimas pasitvirtino, galimai prieš dvimetį smurtavusi trijų vaikų motina (gimusi 1996 metais) uždaryta į areštinę dviem paroms, jai gresia laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Šiaulių apskrities VPK Komunikacijos poskyrio vyr. specialistė Gailutė Smagriūnienė DELFI patvirtino, kad trijų vaikų motina galimai smurtavo tik prieš vieną iš jų – vyriausią, dviejų metukų vaiką. Motina taip pat augina metukų vaiką ir pusantro mėnesio kūdikį.

Specialistė teigė, kad moteris policijai žinoma, tačiau, anot jos, ne dėl vaikų nepriežiūros ir net ne dėl nusikaltimų. Aplinkybių, kodėl žinoma, policijos atstovė nedetalizavo teigdama, kad tai nesusiję su įvykiu.

Policijos pareigūnus iškvietė anonimas, teigdamas, kad jauna moteris neprižiūri savo mažamečių vaikų, girtauja. Ant dvimečio vaiko buvo matyti sužalojimai: mėlynės, nubrozdinimai. Pasitvirtino ir įtarimas girtavimu: moteriai nustatytas 0,95 prom. girtumas.

Policijos atstovė pabrėžė, kad metukų vaikas ir pusantro mėnesio kūdikis nebuvo sužaloti, tačiau visi trys vaikai buvo perduoti vaiko teisių specialistams.

G. Smagriūnienė patikino, kad pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso 140 str. – „Fizinio skausmo sukėlimas ar nežymus sveikatos sutrikdymas“. Remiantis šiuo straipsniu, moteriai gresia viešieji darbai arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Valstybinės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos (VVTAĮT) Šiaulių apskrities Viešųjų ryšių ir komunikacijos skyriaus vadovė Silva Šimkevičienė DELFI teigė, kad šeima vaiko teisių apsaugos specialistams buvo žinoma.

„Šeimai jau kurį laiką yra teikiamos socialinės paslaugos dėl socialinių įgūdžių stokos. Socialines paslaugas teikia Radviliškio parapijos bendruomenės socialinių paslaugų centras“, – teigė S. Šimkevičienė.

Jos teigimu, bus vertinamas grėsmės lygis ir tik tada bus priimtas sprendimas, ar vaikams šeimoje saugu, ar motina gali juos saugiau auginti.

Dvimetis, patyręs sužalojimų, šiuo metu yra medikų priežiūroje.

Kiti vaikai taip pat perduoti medikams tikslesnei apžiūrai.