Apsigyveno prie buvusio buto

Spaudžiant šalčiams vieno sostinės Dariaus ir Girėno gatvės daugiabučio gyventojas buvo iškeldintas iš buto. Eiti vyras neturėjo kur, taip ir apsigyveno laiptinėje. Dalis namo gyventojų sunerimo – esą laiptinės įnamis sukelia labai daug problemų ir pavojų. Vilniaus miesto savivaldybės problemų registre jie įrašė skundą.

„Šiuo metu Vytautas (vardas pakeistas, vardas ir pavardė redakcijai žinomi – red. past.) yra valkataujantis žmogus, o miegoti ateina į laiptinę. Nuo jo sklinda labai stiprus nemalonus kvapas, todėl visa laiptinė jau tiesiog dvokia. Jis pastoviai kasosi ir kosti. Įtariame, jog dėl higienos stokos jis turi utėlių, ir baiminamės, kad jis gali būti labai pavojingos ligos – tuberkuliozės – nešiotojas ir platintojas. Jaučiamės labai nesaugūs kiekvieną kartą praeidami pro laiptinę“, – skunde rašė vilniečiai.

Rūko, geria, siurbia elektrą?

Namo gyventojai teigė, jog kviečiami policijos patruliai Vytautą išveždavo arba išvesdavo, bet nakčiai jis vėl grįždavo. Taip pat buvusieji vyro kaimynai tikino pastebėję, kad jis esą įvynioja į popierių kažkokių birių medžagų ir jas rūko, geria mažuose stikliniuose buteliukuose parduodamus kosmetinius spiritinius losjonus, o šiukšles palieka laiptinėje.

„Rūkyti ir gerti jis gali tiesiog atsigulęs ant laiptų, dėl ko mums yra ypač baugu, nes prieš kelerius metus jų šeima dėl girtuokliavimo ir neatsargaus rūkymo jau buvo padegę mūsų namą du kartus. Nenorėtume, kad tai atsitiktų vėl“, – baiminosi Dariaus ir Girėno gatvės gyventojai.

Nepatiko jiems ir tai, kad Vytautas prie bendrojo laiptinės elektros skaitliuko prijungdavo savo mobilųjį telefoną, kad šis įsikrautų. „Dar norėčiau pabrėžti, jog jam būnant ir judant laiptinėje, į jį sureaguoja judesio davikliai, kurie įžiebia lemputę, tad ji pastoviai dega ir sunaudoja daug elektros energijos, už kurią privalome mokėti mes – namo gyventojai, nors elektra naudojasi žmogus, kuris iš viso už nieką niekada nemokėjo ir nemoka, – rašė skundo autorius. – Šis žmogus pažeidžia mūsų, kaip sąžiningų ir padorių Lietuvos Respublikos piliečių, teisę į sveiką, ramų ir saugų gyvenimą. Reikalaujame, kad būtų padaryta viskas, jog Vytautas laiptinėje negyventų ir nekeltų mums rūpesčių“.

Neranda savo mamos

Portalui LRT.lt pasidomėjus šio bedalio situacija, problema dar nebuvo išspręsta – skundas nebuvo nukeliavęs iki reikiamų asmenų. Tačiau gavę klausimus, specialistai ėmėsi daryti, ką gali.

Vilniaus miesto Socialinės paramos centro socialiniai darbuotojai balandžio 3 d. kartu su Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Saugaus miesto departamento Viešosios tvarkos skyriaus vyriausiaisiais specialistais apsilankė nurodytu adresu Vilniuje.

Apsilankymo metu darbuotojai šalia namo sandėliuke rado namų netekusį Vytautą. Vyras, socialinių darbuotojų teigimu, buvo blaivus, tvarkingai apsirengęs, turėjo atsinešęs maisto. Jis geranoriškai bendravo su atvykusiais darbuotojais. „Labiausiai Vytautas išgyvena dėl mamos, nes nežino, kur ji šiuo metu yra po iškeldinimo iš būsto. Jis teigė, kad važinėjo ir po gydymo įstaigas, ir pas pažįstamus, tačiau kol kas motinos nesurado“, – pateiktuose atsakymuose pasakojo Socialinės paramos centro darbuotojai.

Namų neteko dėl skolų

Be namų, be artimųjų, tiesiog – be visko likusiam vyrui Socialiniai darbuotojai pasiūlė apsigyventi nakvynės namuose. Jis sutiko, tik teigė, kad pats ten nenuvyks. Tuomet socialiniai darbuotojai paskambino į Nakvynės namų Socialinę tarnybą ir paprašė pagalbos nuvežti vyrą į nakvynės namus. Socialiniai darbuotojai ir Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai palaukė, kol atvyko Socialinė tarnyba.

Bedalis vyras pasiguodė socialiniams darbuotojams, kad kažkur pametė asmens tapatybės kortelę, niekur neranda, ir prašė pagalbos apmokėti asmens tapatybės kortelės įsigijimo išlaidas. Prašymas asmens tapatybės kortelės pagaminimo išlaidoms apmokėti priimtas. Vyras teigė artimųjų, kurie galėtų padėti materialiai, neturįs. Jis pažadėjo socialiniams darbuotojams lankytis pas juos ir toliau spręsti susidariusias problemas.

Iki netekdamas pastogės Vytautas su motina gyveno socialiniame būste. Šeima socialiniams darbuotojams buvo žinoma, ne kartą lankytasi jų namuose. Socialinių darbuotojų tikinimu, Vytautas su mama buvo motyvuoti mažinti įsiskolinimus.

Aiškinantis situaciją, socialiniai darbuotojai bendravo su savivaldybės įmonės „Vilniaus miesto būstas“ darbuotojais. Pasak šios įmonės Teisės ir skolų administravimo skyriaus teisininko Raimondo Lapės, šių metų sausio 31 d. už įsiskolinimus „Vilniaus miesto būstui“ bei kitiems komunalinių paslaugų teikėjams, Vytautas ir jo motina buvo iškeldinti iš socialinio būsto. Socialiniai darbuotojai apie Vytauto ir jo motinos iškeldinimą nebuvo informuoti.

Nuo šių metų vasario 17 d. vyras nėra niekur deklaravęs gyvenamosios vietos.