Didelio susidomėjimo sulaukė buvusio Vilniaus vicemero Romo Adomavičiaus santuoka su 30 metų jaunesne išrinktąja Laura Čyžiute. Pora oficialiai šeimą sukūrė tik dabar, nors susižadėjo dar 2008-aisiais, kartu augina dukrą.

30 metų – ne didžiausias amžiaus skirtumas, skiriantis garsius sutuoktinius. Prieš ketverius metus Nepriklausomybės akto signataras Aloyzas Sakalas vedė savo išrinktąją Daivą Norkienę. Juos skiria 37 metai.

„Amžiaus skirtumas santykiuose yra kliūtis. Ir labai didelė kliūtis. Aš buvau labai naivi ir galvojau, kad svarbu yra gilūs jausmai“, – po skyrybų su dainininku Arvydu Vilčinsku kalbėjo Rūta Gajauskaitė. Jų santuoka truko vos kelerius metus, nors dar tada, kai jie žengė prie altoriaus, sutartinai kalbėjo, kad amžiaus skirtumo nė nejaučia. Juos skyrė 29-eri metai.

Ir TV ekrane, ir TV užkulisiuose dirbanti Rūta Lukoševičiūtė prieš dvejus metus susituokė su 15 metų jaunesniu mylimuoju. „Galbūt atrodys juokingai, bet aš nejaučiu amžiaus skirtumo. Ne vien amžius žmones jungia“, – apie santykius su gerokai jaunesniu sutuoktiniu yra kalbėjusi Rūta, po vestuvių su Mariumi Dauda tapusi Lukoševičiūte-Daudiene.

Seimo narys Arvydas Anušauskas prie altoriaus prieš trejus metus žengė kartu su 27-eriais metais jaunesne mylimąja. Santuokos dieną jo išrinktoji Lina dar buvo studentė.

Muzikos apžvalgininko Dariaus Užkuraičio išrinktoji – dešimtmečiu vyresnė Nijolė Statkutė. Dešimt metų skyrė ir Ingą Norkutę bei Aurimą Žvinį. Deja, jų santuoka nutrūko, o Inga vėliau kalbėjo, kad antrą kartą nesirinktų jaunesnio.

DELFI kalbinti ekspertai tikino, kad nėra ko stebėtis tokiu amžiaus skirtumu ir įvardijo, kodėl moterys ieško vyresnių ir atvirkščiai. Tačiau, jų teigimu, amžiaus skirtumas gali pakišti koją – poroje gali kilti nesutarimų dėl požiūrių ir pasaulio matymo skirtumų.

Š. Mažuolis: moterys užsimerkia ir nemato vyrų amžiaus

„Santykių ABC“ projekto konsultantas Šarūnas Mažuolis DELFI kalbėjo, kad statistiškai dažniau skiriasi tos poros, kurių amžiaus skirtumas didesnis, tačiau pridūrė, kad remtis statistika nebūtų teisinga. Anot jo, dažnai skiriasi ir jaunos poros, kurios klysta dėl brandos trūkumo.

„Statistiškai galima kažką išvedžioti, žmonės irgi sako, kad tai nieko gero, bet iš tikrųjų neverta į tai atsižvelgti, tai labai individualu. Kiekviena pora, net ir su tam tikru amžiaus skirtumu, yra labai individuali“, – kalbėjo santykių konsultantas Š. Mažuolis.

Anot jo, jei žmonės yra suaugę ir „psichologiškai švarūs“, tai amžiaus skirtumas neturi jokios įtakos. „Mano su žmona amžiaus skirtumas yra dvylika metų ir nėra jokių problemų“, – teigė Š. Mažuolis.

O kokios problemos gali kilti? „Gali maišyti kartų ir požiūrio skirtumas. Jei žmones skiria 20-30 metų, požiūriai gali nesutapti, skirtingas pasaulio matymas gali pradėti kišti koją“, – įvardijo santykių ekspertas.

Šarūnas Mažuolis
Jaunai moteriai kartais svarbūs pinigai, bet dažniau jos žiūri ne į pinigus, o į asmenybę, kuri žavi brandumu. Tai ir traukia moterį.

Specialistas teigia, statistiškai galime įžvelgti, kad dažniau skiriasi tos poros, kurių amžiaus skirtumas yra didesnis, tačiau vėl pasikartoja, kad kiekviena pora yra individuali ir visokių atvejų pasitaiko visokiose porose. „Esu sutikęs porų, kuriose vyras yra daug jaunesnis ir viskas yra gerai“, – teigė jis ir pridūrė, kad dažniau skiriasi tos poros, kurių požiūris nesutampa, o ne amžius.

Viešumoje į tokias poras dažnai paleidžiamos kritikos strėlės, anot specialisto, yra visuomenės bėda: „Pasmerkimas nėra skanus dalykas, jis maišo gyventi patiems teisėjams, tiems, kurie teisia.“

Daug jaunesnę moterį sužavintis vyras, pasak Š. Mažuolio, turi būti pakankamai stipri asmenybė. „Paprastai tai yra vyrai, kurie sau gali leisti ne tik labai šaunią, bet ir labai gražią, jauną moterį. Jaunai moteriai kartais svarbūs pinigai, bet dažniau jos žiūri ne į pinigus, o į asmenybę, kuri žavi brandumu. Tai ir traukia moterį, – teigia Š. Mažuolis. – Tada ji užmerkia akis prieš vyro amžių.“

Santykių ekspertas teigia, kad amžiaus skirtumą ištirpdo meilė.

Kiek metų jau yra ta riba, kai gali pradėti skirtis požiūriai? „Liaudies išmintyje yra įvardijama, mokslininkai yra išvedę šias teorijas, kada jau yra lūžis, bet mes kalbame apie statistiką, kuri yra nuteisianti. Ji neapima visumos, visų atvejų, – įsitikinęs Š. Mažuolis. – Galima ištraukti tą statistiką, bet aš statistikos netaikau, nes tai būtų nesigilinimas į individualios poros santykį, todėl tai ir nėra aktualu.“

A. Kaluginas: amžiaus skirtumas lytiniame gyvenime turi tam tikros įtakos

Psichoterapeutas Andrius Kaluginas teigia, kad tokių porų santykiams koją gali pakišti ir fiziologiniai skirtumai.

„Amžiaus skirtumas lytiniame gyvenime turi tam tikros įtakos. Kai vienas iš partnerių pagal savo sveikatos būklės ypatumus dėl amžiaus patiria psichoseksualinius pokyčius, – kalbėjo ekspertas. – Tai neturi įtakos, jei vienam partneriui yra 25, o kitam – 35, bet jei vienam 40, o kitam – 60, tai tas, kuris vyresnis, natūralu, kad patiria pokyčius ir tada poros lytinis gyvenimas labai keičiasi. Dažniausiai į blogąją pusę.“

A. Kaluginas vardijo, kad brandžiame amžiuje mažėja seksualinis potraukis, pajėgumas, „seksualinis apetitas“, silpnėja libido ir prasideda lytinių funkcijų sutrikimai. „Vyrams dažniausiai būna erekcijos ar ejakuliacijos sutrikimai, moterims – menopauziniai pokyčiai ir panašiai“, – teigė A. Kaluginas.

Andrius Kaluginas
Jei santykiuose yra bendrystė ir jei santykiai yra sąžiningi – tai lemiamas faktorius yra visai ne amžius.

Anot psichoterapeuto, kai kurie pokyčiai trunka tik kurį laiką ir vėliau viskas grįžta į savas vėžes.

„Moters lytinis gyvenimas nenutrunka po menopauzės, nebent jos metu visi procesai vargina ir moteriai yra sunku su seksu. Tačiau po visko viskas vyksta taip pat, – kalbėjo A. Kaluginas. – Vyrams yra kitaip, vyrų impotencija yra negrįžtama.“

O ar galima teigti, kad brandžių vyrų potraukis jaunesnėms moterims – vidurio amžiaus krizės apraiška? „Jei vyras palieka šeimą ir žmoną, su kuria nugyveno daug metų vien dėl jaunesnės merginos, niekada nėra vienareikšmiško atsakymo į klausimą „kodėl?“. Vieni tai daro dėl seksualinių dalykų, kiti dėl moralinių, treti dėl emocinių, įpročių, rutinos ir panašiai. Nėra vienareikšmio atsakymo, kad visi vyrai, paliekantys savo žmonas ir ieškantys jaunesnių, ieško tik seksualinių dalykų. Nebūtinai. Nors tai svarbus faktorius. Jei vyras jaučiasi seksualiai pajėgus, o su žmona nepavyksta išspręsti šių problemų, tada jis to ieško tokiu būdu“, – pasakojo A. Kaluginas.

Psichoterapeuto teigimu, santuokos gali būti ilgalaikės nepriklausomai nuo amžiaus. „Jei santykiuose yra bendrystė ir jei santykiai yra sąžiningi, tai lemiamas faktorius yra visai ne amžius“, – teigė pašnekovas.

Urologas: kodėl atsiranda impotencija?

Urologas prof. B. Dainys anksčiau DELFI pasakojo, kad vyriškas lytinis hormonas testosteronas nuo 30 metų pradeda mažėti 1-2 proc. per metus.

„Jei testosterono kiekis piką pasiekia 20-25 vyro amžiaus metais, tai 70-mečio testosterono kiekis krenta per pusę. Jis reikalingas geram potraukiui ir gerai erekcijai, – teigia gydytojas. – Dar viena priežastis – psichogeninis fakorius. 20-mečių kraujotaka puiki, bet tokio amžiaus vaikinams prisideda psichogeninis faktorius. Jaunas vaikinas pasakojo, kaip susitiko su mergina ir pirmą kartą jam nepavyko susijaudinti, nepavyko ir antrą kartą, o trečią kartą jis jau bijojo. Tokiais atvejais atsiranda sekso, moterų baimė, tuomet prasideda ir depresijos, emocinės problemos. Tokius vaikinus reikia rimtai gydyti.“

Gydytojas įvardijo ir kitas lytinės potencijos susilpnėjimo priežastis: rūkymas, alkoholis, narkotikai, nesveikas gyvenimo būdas, nesveika mityba, įvairios ligos ir kitos įvairios priežastys.

Prof. B. Dainys sako, jei pradėjo silpnėti lytinė potencija, ypač vidutinio amžiaus vyrams, tai reikėtų įtarti kraujotakos nepakankamumą. „Jeigu vidutinio amžiaus vyrams pradėjo silpnėti lytinė potencija, tai po 5 metų lauk širdies kraujotakos sutrikimų. Dar po 5 metų – galvos smegenų kraujotakos. Kaip ir bet kurią ligą, erekcijos nepakankamumą reikia gydyti“, – įspėja gydytojas.

Ginekologė: šiandien sudarytos visos sąlygos kokybiškam gyvenimui

Medicinos diagnostikos ir gydymo centro gydytoja akušerė ginekologė Violeta Poškienė „Benu“ vaistinės leidiniui „Laikas sau“ yra kalbėjusi, kad menopauzės laukiančioms moterims neverta nerimauti. Jos pastebėjimu, net ir sunkesnius menopauzės simptomus išgyvenančios moterys gali gyventi visavertį gyvenimą.

„Šiandien sudarytos visos sąlygos kokybiškam gyvenimui, todėl rizikuoti savo sveikata ir kažko laukti tikrai neverta“, – įsitikinusi gydytoja V. Poškienė. Kiekvienai moteriai, prasidėjus menopauzei, būtina reguliariai lankytis pas gydytoją ginekologą ir stebėti sveikatą.

Medikės teigimu, tik apie trisdešimčiai procentų moterų pasireiškia patologinė menopauzė, kai artėjant arba prasidėjus šiam periodui, atsiranda vienas ar keli somatiniai simptomai, lemiantys gyvenimo kokybę.

Pasireiškiantys simptomai gali būti organizmo siunčiamas pagalbos signalas apie moteriškų hormonų, pirmiausia, estrogeno trūkumą.

„Dabartinė pakaitinė hormonų terapija su gydytojų priežiūra gerokai palengvina moters gyvenimą – hormonų dozės yra nedidelės, gydytojas nustato reikiamą ir skiria tik tuomet, kai iš tiesų būtina. Be to, preparatai vartojami tol, kol pastebimi klinikiniai požymiai“, – teigia gydytoja V. Poškienė.