Pastaruoju metu kone ryškiausiai žiniasklaidoje matomos Artūro ir Agnės Zuokų skyrybos. Nors iš pradžių jie gandų apie byrančią santuoką nekomentavo teigdami, kad apie asmeniškumus kalbėti nenori, vėliau pripažino, kad santuoka braška.

Po prisipažinimo užvirė Zuokų namuose rastų dėžių skandalas, kuriame tašką padėjo Generalinė prokuratūra, pranešdama, kad nenagrinės A. Zuokienė skundo.

Visiškai kitokios buvo Seimo nario Mykolo Majausko skyrybos. Pora tik patvirtino skyrybų faktą, tačiau daugiau detalių nekomentavo.

Tačiau kitas Seimo narys, konservatorius Antanas Matulas dėl skyrybų garsiai nuskambėjo žiniasklaidoje. Į vyro pusę ėmė skrieti kritikos strėlės dėl santykių su jaunesne moterimi, kurią vėliau vedė.

Iki šiol teisme nagrinėjama buvusio Seimo nario Andriaus Šedžiaus ir Monikos Šedžiuvienės skyrybų byla. Partneriai žiniasklaidoje negaili vienas kitam kandžių replikų. Pastarosiomis dienomis A. Šedžius žiniasklaidai teigė, kad įtaria naują M. Šedžiuvienės mylimąjį neskaidria veikla ir sąsajomis su kriminaliniu pasauliu. Pastaroji neliko abejinga ir A. Šedžiaus veiksmus išvadino nevyriškais.

Santykių ekspertas Darius Ražauskas tokias viešas skyrybas vadina noru pasipelnyti. Jo teigimu, į tokius viešus santykių aiškinimusis įsivelia ryškių charakterių žmonės, aiškiai žinantys, ko tokiais veiksmais siekia. Vis dėlto, jo teigimu, lazda visada turi du galus ir pataria, kaip garsiems ir įtakingiems žmonėms reiktų elgtis tokiais atvejais.

Ir bloga reklama yra reklama

Santykių ekspertas Darius Ražauskas teigia, kad tai, ar poros pasirenka tylias, ar viešas skyrybas, priklauso nuo charakterių. Esą kai kurie net iš blogų dalykų siekia sau naudos.

„Čia žaidžia keli faktoriai. Pirmiausia, viskas priklauso nuo asmenybių charakterių. Kai kurie žmonės visada iš visko gyvenime nori pasidaryti sau naudos, pliusų, privalumų. Kai kurie žmonės supranta, jaučia ir mato, kad net iš skyrybų, iš skaudaus įvykio, gali išspausti sau naudos, dėmesio. Kaip sako, net bloga reklama yra reklama“, – teigė D. Ražauskas.

Jo teigimu, tiems, kurie siekia sau naudos iš bet kokių gyvenimo situacijų, yra normalu jos siekti net „iš savo gyvenimo katastrofų, nuotykių, nutikimų ar skyrybų“.

Darius Ražauskas

Vis dėlto, jo teigimu, kartais ta reklama tampa labai ryški, skaudi ir matoma. „Tada dažniausiai žaidžia ne savireklamos elementas, ne noras pritraukti papildomo dėmesio pasinaudojant susiklosčiusia bloga situacija, bet noras atkeršyti, įgelti, įkasti ir padaryti kuo skaudžiau kitam žmogui, išviešinant kuo daugiau visokių intymių, keistų, nematytų ir negirdėtų ar tiesiog bendro gyvenimo detalių“, – tvirtino santykių ekspertas. Jo nuomone, taip partneriai siekia kitam suteikti skausmo ir pažeminimo.

Ar tikrai įtakingiems ir viešiems žmonėms reikia reklamos?

Pastaruoju metu kone ryškiausiai matomos Zuokų skyrybos. Ar, santykių eksperto teigimu, taip pat galima teigti, kad viešai kalbama siekiant reklamos?

Darius Ražauskas
Kai kurie žmonės visada iš visko gyvenime nori pasidaryti sau naudos, pliusų, privalumų. Kai kurie žmonės supranta, jaučia ir mato, kad net iš skyrybų, iš skaudaus įvykio, gali išspausti sau naudos, dėmesio.

„Čia tikriausiai žaidžia ego. Zuokas daugelį kartų gyvenime, daugelyje situacijų galėjo patylėti, nedaryti, bet jis žmogus, turintis ryškią asmenybę ir mėgstantis visaip reklamuoti save ar savo idėjas“, – tvirtino D. Ražauskas.

Santykių eksperto teigimu, tiek Agnė, tiek Artūras Zuokai yra stiprios asmenybės. „Abu yra ryškios asmenybės, abu su nelengvu charakteriu. Tai matosi. Nestebina toks viešas pešimasis ir viešos skyrybos, nes panašu, kad abu yra įskaudinti, bet abu tuo pačiu siekia iš tos situacijos dar papildomai pasirodyti ir pasireklamuoti, – kalbėjo D. Ražauskas. – Marketingo specialistai sako, kad nėra blogos reklamos, nes, kad ir kaip besirodai, tu „maliesi“ žmonėms akyse, tave mato, įkrenti į sąmonę, apie tave kalba. Ir nesvarbu, kaip kalba, bet užsidirbi taškų žmonių pasąmonėje ir kažkada, kai reikia eiti kažkur į politiką ar kitur į viešumą, kadangi esi daug matytas ir girdėtas, net jeigu negatyviai, jau turi tarsi geresnę startinę poziciją.“

D. Ražauskas tvirtina, kad Zuokai detales viešina sąmoningai, nors, jo teigimu, priežasčių gali būti daugiau. „Bet jie ir šiaip buvo ryškios asmenybės, o čia dar ego užgautas“, – kalbėjo santykių ekspertas.

Lazda turi du galus

„Dažniausiai taip ir nutinka“, – į klausimą, ar tokiais atvejais nepasitvirtina lietuvių liaudies patarlė, kad lazda turi du galus.

„Dažniausiai tokiose viešose skyrybose labiausiai nukentėję lieka ne tie du žmonės, kurie skiriasi, o jų artima aplinka: vaikai, tėvai ir panašiai. Nes jiems dažniausiai tenka atremti visuomenės ugnies dalį, kuri dažnai nebūna pozityvi: pašaipos, pajuokos ir panašiai“, – kalbėjo D. Ražauskas.

Darius Ražauskas
Marketingo specialistai sako, kad nėra blogos reklamos, nes, kad ir kaip besirodai, tu „maliesi“ žmonėms akyse, tave mato, įkrenti į sąmonę, apie tave kalba. Ir nesvarbu, kaip kalba, bet užsidirbi taškų žmonių pasąmonėje ir kažkada, kai reikia eiti kažkur į politiką ar kitur į viešumą, kadangi esi daug matytas ir girdėtas, net jeigu negatyviai, jau turi tarsi geresnę startinę poziciją.

Jis vardijo, kad atgarsiai pasiekia ir bendradarbius, ir bendramokslius. „Tada gauni porciją neapykantos, porciją pašaipos ir pajuokos. Porciją žvilgsnių. Ir tai nepadeda, – tvirtino D. Ražauskas. – Todėl labiausiai šioje situacijoje nukenčia treti žmonės.“

O ar yra liekamųjų reiškinių? „Vienareikšmiškai, nes kerštas ar noras įskaudinti kitą anksčiau ar vėliau praeina. Dažnai praeina ir tada, kai du žmonės supranta padarę klaidą ir ateina noras taikytis ir vėl gyventi kartu. Tada, kadangi buvo tokios superviešos skyrybos, būna daug sunkiau tai įgyvendinti“, – kalbėjo D. Ražauskas ir pridūrė, kad yra daugybė tokių atvejų, kai žmonės nuslūgus emocijoms supranta, kad pasikarščiavo ir nori vėl suartėti.

Santykių eksperto teigimu, net nesvarbu, ar skyrybos yra viešos, ar slaptos, labiausiai nukenčia vaikai. „Vaiko psichika ar jam keturiolika, ar dvylika, ar aštuoni, ar du – nukenčia. Yra labai daug mokslinių tyrimų – vaikui skyrybos nėra tai, kas jam neštų kažkokią naudą, – kalbėjo D. Ražauskas. – Naudingos gali būti tik tuo atveju, jei tėvai vienas kitą jau kaip bokso kriaušę naudojo, buvo smurto, alkoholio ir visko kito.“

Darius Ražauskas
Vaikui skyrybos nėra tai, kas jam neštų kažkokią naudą (...). Naudingos gali būti tik tuo atveju, jei tėvai vienas kitą jau kaip bokso kriaušę naudojo, buvo smurto, alkoholio ir visko kito.

D. Ražauskas vardijo, kad iškilus problemoms vertėtų ne viską pasakoti viešai, o ieškoti psichologų, knygų, seminarų ar stovyklų. „Daugelį porų, rimtai padirbėjus, galima sulipinti, – tikino santykių ekspertas. – Viešas aiškinimasis niekaip nepadeda sulipinti poros.“

Kaip rasti aukso viduriuką?

Gyvenant žiniasklaidos dėmesio centre, skyrybas nuslėpti kone neįmanoma. Bet ar įmanoma rasti tą aukso viduriuką?

„Reikia ramiai reaguoti, – patarė D. Ražauskas. – Jeigu skiriatės, žiniasklaida sužinojo, tu pripažįsti ir pasakai: „Taip, skiriamės“. Kas, kodėl, kaip? Reiktų pasakyti, kad tai vidinis reikalas, kurio nenori viešinti. Ir viskas. Jei pradėsi viešinti detales, nemokėsi bendrauti su žiniasklaida ir įsivelsi į visokius klausimus, gali artimą žmogų užgauti ir įžeisti.“

Įsivėlimas į atsakus vienas kitam, D. Ražausko teigimu, gali tapti pasaka be galo.

Skyrybų viešumas gali padėti naujiems santykiams

D. Ražauskas kelis kartus pakartojo, kad viešos skyrybos nėra geras sprendimas, nes esą daugelis porų po metų ar kelerių nori vėl lipdyti sudužusius santykius. Vis dėlto, į klausimą, o kokią įtaką viešos skyrybos daro naujiems santykiams, vienareikšmiškai atsakyti negalėjo.

Darius Ražauskas
Daugelį porų, rimtai padirbėjus, galima sulipinti (...). Viešas aiškinimasis niekaip nepadeda sulipinti poros.

„Ir taip, ir ne. Kai viešas žmogus taip viešai skiriasi, tai pritraukia kitų, ieškančių ir besižvalgančių žmonių dėmesį. Dažniausiai jaučiame, kad tas asmuo, kuris skiriasi, yra labiau pažeidžiamas, labiau nori asmeninio palaikymo, dėmesio ir panašiai, – kalbėjo D. Ražauskas. – Kitaip kalbant, atsiranda žmonių, kurie tokiomis viešomis skyrybomis ir pasinaudoja. Ateina, guodžia. Kai žmogus yra sunkesnėje situacijoje, labai lengva įjungti įsimylėjimo mechanizmą.“

Santykių eksperto teigimu, besiskiriant reikia būti atsargiems, nes blogo linkintys gali tuo pasinaudoti.

„Lengva susieiti, lengva kartu pradėti tą pasaką, bet vėliau tai laidoja santykius. Jei viešai draskeisi ir skyreisi, tai palieka pasąmonėje tam tikrą santykių modelį. Kitaip sakant – jei vieną kartą viešai skyreisi, su laiku gali atsirasti noras tai kartoti“, – tvirtino D. Ražauskas ir pridūrė, kad niekam nepatartų skirtis viešai, nes, anot jo, dar niekam nieko gero tai nedavė.