Nori mirti kare, kad mirtų ir jo vaikai

„Kviečiu visus musulmonus, visus kaukaziečius, čečėnus. Ko jūs sėdite, burkitės, formuokite pulkus, batalionus, aš jus aprūpinsiu, aprengsiu, apginkluosiu. Jūs turite kovoti, ginti mūsų mylimo pranašo interesus, Koraną, valstybę, suverenitetą.

Kuo jūs tapsite, jeigu šiandien nepakilsite prieš šiuos šakalus, prieš šaitanus (šėtonus – red.), prieš satanizmą, fašizmą. Kiekviena motina, kiekvienas tėvas turi duoti savo sūnų, kad gintų musulmonų, krikščionių interesus. Kad gintų tradicijas, papročius, religiją“, – paviešintame vaizdo įraše kalbėjo Čečėnijos prezidentas R. Kadyrovas.

Ne itin rišliais sakiniais, nuolat kartodamas pajuokos objektu jį pavertusį žodį „don“, Čečėnijos despotas kalbėjo apie tariamą šio karo sakralumą, sakė svajojantis jame numirti, kad mirtų ir jo paties vaikai.


„Ei, atsibuskite, būkite musulmonais, būkite vyrais. Mes be ginklų turime paimti Europos šalis, kol jos neatsiklaups ant kelių ir nepaprašys Rusijos atleidimo.

Šis karas – šventasis karas. Aš svajoju mirti šiame kare, aš mirštu, kad ir mano vaikai mirtų šiame kare. Tai šventasis karas, bet mes mirsime tik tada, kai sunaikinsime jus.

Alach akbar (Dievas yra didis – red.), Ahmatas (R. Kadyrovo tėvas – red.) – jėga, pergalė su mumis. Kas ne su mumis, tas po mumis“, – savo pasisakymą baigė Čečėnijos despotas.

Žinutė apie karą Europai siunčiama rengiantis grėsmingiems procesams

„R. Kadyrovas tiesiog trolina tarptautinius santykius ir Europos šalis“, – portalui Delfi komentavo VDU profesorius Gintautas Mažeikis.

Geopolitinius procesus analizuojantis mokslininkas atkreipia dėmesį, jog pastaruoju metu karingais pareiškimais garsėjantis R. Kadyrovas veikia išvien su privačios samdinių grupuotės „Wagner“ įkūrėju, Rusijos prezidento virėju vadinamu oligarchu Jevgenijumi Prigožinu bei karui Ukrainoje vadovaujančiu generolu Sergejumi Surovikinu.

„Atrodo, kad jie tarpusavyje derina savo veiksmus, neabejotinai yra sukūrę triumviratą, vienas kito niekada nekritikuoja bei vienas kitą mini išskirtinai teigiamame kontekste. Sunku pasakyti, kiek tęsis šis jų triumviratas, įdomu tai, jog šis trolinimas yra skirtas tam, kad Vakaruose juos ilgiau prisimintų, apie juos kalbėtų“, – svarstė VDU profesorius G. Mažeikis.

Ramzano Kadyrovo nuotrauka „Telegram“

Toks elgesys, kai taikomasi į Vakarų šalių auditoriją, panašu, susijęs su šiuo metu Kremliuje, valdančiojo Rusijos elito gretose vykstančiais procesais. Būtent J. Prigožinas analitikų vadinamas galinčiu bandyti perimti valdžią, jo sąjungininkas R. Kadyrovas, greičiausiai siekia kur kas kuklesnių tikslų, kad ir tapti vienvaldžiu nepriklausomos Čečėnijos valdovu.

„Jau prasideda labai rimta kova dėl to, kas bus po Vladimiro Putino, kurį jau pradedama nurašinėti. Tai ir yra visa šių trolinimų paslaptis“, – sakė profesorius G. Mažeikis.

Jis pastebi, kad augant įtampai ir tuo pačiu didėjant ginkluoto pučo tikimybei, J. Prigožino, S. Surovikino ir R. Kadyrovo triumviratas tuo nėra suinteresuotas. Pasak G. Mažeikio, jie siekia valdžią perimti vaizduojamai taikiai.

„Veikiausiai gali nutikti taip, kad V. Putinas bus neįgalus, o pirmąją dešimtį minučių laimės tas, kuris paskutinę akimirką bus šalia ir įtikins perduoti visą savo paveldą. Kas vyks toliau – neįmanoma prognozuoti“, – portalui Delfi sakė G. Mažeikis.

Melo mašina subyrėjo ir atskiri jos komponentai pradėjo veikti savarankiškai

VDU mokslininkas pastebi, kas pastarųjų dienų ženklai kelia nemažai pagrįsto nerimo, nėra aišku, kas iš tiesų vyksta Kremliuje.

„Neįmanoma suprasti, kokia yra V. Putino būklė. Paskutiniai jo vieši kalbėjimai, pasaulio ir komentatorių yra sutikti kaip nesusipratimas, kuomet jis ukrainiečius vadino partneriais. Tiesą sakant, kyla abejonių, ar tai nėra kokių penkerių metų senumo iškarpytas įrašas. Tuomet kyla klausimas: kas šiuos įrašus karpo ir konstruoja V. Putino kalbas?

Gintautas Mažeikis

Galbūt yra kažkoks sąmyšis paties V. Putino galvoje, aš bijau, kad mes jau nebesuprantame, kas dedasi Kremliuje“, – svarstė G. Mažeikis.

Anot mokslininko, tarptautiniai analitikai sutartinai teigia, jog sumontuotas ir vaizdo įrašas, kuriame generolas S. Surovikinas Rusijos gynybos ministrui Sergejui Šoigu aiškina, kodėl rusų kariai turi pasitraukti iš Chersono.

„Gali būti, kad jie net nebuvo kartu susitikę. Dėl to labai sunku susigaudyti, kas iš tiesų vyksta šioje jų tikrovėje. Vienas dalykas aiškus: visi ultrafašistai yra arba persekiojami, arba žudomi.

Vyksta daug labai neaiškių dalykų, kaip Rusijos karo korespondentų pranešimai, jog evakuacija iš Chersono yra baigta, nors ukrainiečių žvalgyba tai kategoriškai neigia.

Vyksta kažkas sunkiai suprantamo, melo mašina subyrėjo ir atskiri jos komponentai pradėjo veikti atskirai“, – dabartinę situaciją Kremliuje apibrėžė profesorius G. Mažeikis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)