„Buvo laikai, kai negalėjai nuvažiuoti net pas artimuosius“, – taip LNK kalbėjo vilnietis Nikolajus. Ir nors kalba apie tokius griežtus ribojimus būtuoju laiku, situacija gali kartotis.

Valdžia vis garsiau kalba apie galimą karantiną – trumpą, bet griežtą.

„Už trumpo ir griežto karantino formulės slypi, kad visas mokymas grįžtų į nuotolinį režimą. Tai reiškia, kad būtų ribojamas judėjimas, galbūt net tarp savivaldybių. Renginių draudimai ir ribojimai“, – pirmadienį žurnalistams sakė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Nors sveikatos apsaugos ministras sako, kad įvedus karantiną ugdymas vėl būtų nuotolinis, tačiau švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė sako, kad po atostogų mokiniai fiziškai grįš į klases.

„Kol kas tikrai neplanuojame nuotolinio ugdymo. Mokinių po atostogų grįžtančių laukiame mokyklose. Žiūrėsime, kaip keisis situacija“, – kalbėjo ministrė.

Mokinių atostogų taip pat kol kas neplanuojama ilginti. O naujas karantinas anot A. Dulkio truktų 3–4 savaites ir būtų skelbiamas, kai reanimacijoje COVID–19 sergantys pacientai užims 240 lovų.

Pirmadienį tokių lovų buvo užimta 110. Tačiau situacija gali keistis.

„Šiuo metu situacija yra apgaulingai rami. Nes mums vis dar trūksta informacijos kaip elgsis naujoji viruso atmaina“, – sakė ministras.

LNK kalbinti gyventojai ir nusivylę ir pasimetę, sako, kad tikėjosi, jog atsiradus skiepams ir naudojant Galimybių pasą karantino jau neprireiks. Tačiau kai kurie visiškam užsidarymui neprieštarautų.

„Protingi žmonės mūsų valdžioje, aš pasitikiu“, – sakė viena pensininkė.

„Kaip ir pernai – judėjimo ribojimai. Virusas kuo mažiau plinta, kai žmonės mažiau juda“, – kalbėjo kitas.

„Negirdėjau net (tų kalbų, aut. p.), šventinės nuotaikos. Bet karantinui nepritariu, todėl, kad jie nelabai padėjo. Žmonės jau pavargę“, – sakė kita mergina.

Kiti svarstė, kad galbūt karantino reikia nevakcinuotiems asmenims.

Papildomi nauji ribojimai gali būti įvesti, kad pacientų skaičius ligoninėse pasieks 215.

„215 pacientų reiškia, kad turime jau svarstyti priemones, ne apskritai uždrausti renginius, bet galbūt įvesti papildomus apribojimus renginių metu, išsaugant švietimą kontaktiniu būdu“, – aiškino sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys.

Pirmadienį Lietuvoje oficialiai jau buvo patvirtinti 59 omikron atmainos atvejai. Bet akivaizdu, kad bus ir daugiau.

Omikron atmainos nustatome praktiškai kiekvieną dieną. Šiuo metu mūsų laboratorija yra nustačiusi 100 atvejų“, – LNK sakė Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis.

Klaipėdos mėginiai dar bus ištirti Vilniuje. Iš minėto skaičiaus ligoninėje gydomi 2 pacientai. Ir jei dabar situacija atrodo stabili, ligoninės vadovas V. Janušonis po 2–4 savaičių prognozuoja naujos atmainos susirgimų bangą.

„Bus pakilimas, mes gi ne kitokie“, – kalbėjo jis, omenyje turėdamas gana dramatišką situaciją kitose Europos šalyse.

Įtampą jaučia ne tik medikai. Protrūkių ir galimo karantino su nerimu laukia verslo sektorius.

„Jeigu 215 užpildytų reanimacijos lovų – vienokie suvaržymai. Atsiras ploto ribojimai prekybos vietose. O 240 lovų – nebūtinosios prekybos uždarymas. Ten kalba eina apie visą totalų lokdauną, pilną uždarymą, koks buvo pavasarį“, – LNK sakė Lietuvos prekybos įmonių asociacijos direktorė Rūta Vainienė.

Ji sako, kad karantino įvedimas nebūtų adekvati priemonė, o valdžia pati sau kištų pagalį į ratus.

„Karantinas galutinai diskredituotų vakcinos idėją, valdymo priemonės nesiskiria esant skiepams ir ne. Tai daliai žmonių atkris paskata vakcinuotis, nes jie nebematys jokios prasmės. Antras dalykas – ir Galimybių pasas bus visiškai diskredituotas, nes jei pamenate, buvo teigiama, kad jei jis yra – nereikės karantino“, – priminė R. Vainienė.

Kokie būtų verslo nuostoliai ir kiek tai kainuotų – kol kas klausimai lieka atviri.

„Turime ir tokios informacijos iš kitų valstybių, kad nėra baisus tas omikron, kaip kartais bandoma jį nupiešti. Nežinau, kodėl yra pasirinkta tokia gąsdinimo strategija. Juolab, kad apie verslo kompensavimo schemas nėra lygiagrečiai kalbama, tas labiausiai neramina“, – sakė R. Vainienė.

Naujas britų tyrimas rodo, kad hospitalizacija užsikrėtus omikron atmainą yra 50–70 procentų mažiau tikėtina nei delta atmainos atveju.

Visą LNK reportažą galite žiūrėti čia: