Penktadienį Vilniuje, „Beepart“ kūrybinėse dirbtuvėse Pilaitėje, atidaryta Levo Žiriakovo fotografijų paroda „1993-2012 Vilnius“. Pagrindinė fotografo kūrybos tema – miestas. Iš visų miestų jam svarbiausias ir artimiausias yra Vilnius.

Autorius nesiekia tiksliai ir nuosekliai dokumentuoti konkrečių vietų pasikeitimų, bet permainos, kurių nepastebime kasdieniame gyvenime, atsiskleidžia, kai galime pažvelgti į įprastus dalykus ar vietas per laiko atstumą.

Besidomintys mada turėtų apsilankyti sostinėje esančiame Taikomosios Dailės muziejuje. Parodoje „Nuo karo iki taikos“ – Aleksandro Vasiljevo kolekcijos modeliai. Tai jau šeštoji paroda, surengta bendradarbiaujant su žinomu istoriku. Šį kartą ji – apie penkto ir šešto dešimtmečių madą, žvelgiant į ją neįprastu rakursu.

Daugybė aksesuarų, pradedant mažute skrybėlaite bibi su prisegta gėle ir saulės akiniais, vadintais katės akimi, baigiant plastmasiniais rankinukais ir bateliais su aukštu plonu kulneliu, sukuria parodoje vaikystės atmosferą, dar gyvą ne vieno, ateinančio į parodą, atmintyje, o neryški pokario laimė, kai tik guvumas ir apsukrumas padėdavo dailiau atrodyti, gali sukelti keistą ilgesį.

Organizatoriai viliasi, kad jaunimą, nepažinusį negailestingų karo metų, tikimės, patrauks rinktiniai penktojo ir šeštojo dešimtmečio mados pavyzdžiai. Gražiai atrodyti moterys stengėsi visais laikais ir visuose kraštuose, tačiau vatinukas gražiąją lytį į rytus nuo geležinės uždangos persekiojo po karo dar ilgai. Paroda veiks iki kitų metų gegužės.

Vilniaus šviesos instaliacijų salone „Gaudrė“ atidaroma dailininko Vaidoto Žuko koliažų paroda „Pabėgusi nuotaka“.

Šiemet sukurtoje trisdešimties V. Žuko paveikslų kolekcijoje – vintažinė architektūra, moterų figūros ir įvairių formų bei stilių šviestuvai – asociatyviu būdu sukomponuoti ir mišria technika atlikti motyvai, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Lapkričio 16 d. Vilniuje vyks XV Lietuvos aukštųjų mokyklų studentų chorų festivalis, skirtas Tarptautinei studentų dienai paminėti. Festivalyje dalyvaus per 20 Lietuvos aukštųjų mokyklų studentų chorų (800 dainininkų) iš Vilniaus, Kauno, Šiaulių, Klaipėdos ir kt.

Energetikos ir technikos muziejuje vis dar galima pamatyti parodą „Sustok, akimirka žalinga!“. Kasmet į Vilniaus sąvartynus kartu su komunalinėmis atliekomis išmetama apie 2 tūkst. tonų smulkiosios buitinės technikos. Žalą aplinkai žmogus daro savo jėgomis ardydamas buitinę techniką. Kokį miestą paliksime po savęs? Paskendusį šiukšlėse, užterštu gruntiniu vandeniu, atliekomis springstančiais paukščiais ar švarų, šviesų, puoselėjantį tvarų santykį su gamta?

Parodoje pristatomi du egzistuojantys vartojimo scenarijai-segmentai. Gerąjį scenarijų, kai vartotojas sąmoningai atiduoda buitinę techniką perdirbti, iliustruoja muziejinė, Lietuvoje pagaminta buitinė technika, iš perdirbtos elektronikos įrangos išgaunamos antrinės žaliavos. Blogasis – sąmoningas ar nesąmoningas elgesys, kenkiantis aplinkai – iliustruojamas audiovizualine medžiaga bei savavališkai ardomos buitinės technikos objektais, faktais ir statistika.

Vilniuje, Vytauto Kasiulio dailės muziejuje, atidaryta paroda „Michalo Roubos Vilnius“. Tai – parodų triptiko „Europos miestai“, skirto Lietuvos pirmininkavimui Europos Sąjungos (ES) Tarybai, antroji paroda.

Parodoje pristatomas vienas ryškiausių Vilniaus tarpukario menininkų, aktyvus įvairių meninių institucijų narys, meno pedagogas, tapytojas, peizažistas M. Rouba (Mykolas Rauba). Dailininko kūryba Lietuvoje iki šiol žinoma fragmentiškai, nes Lietuvoje šio menininko kūrinių yra nedaug, didžioji jų dalis yra Lenkijos muziejuose ir privačiose kolekcijose.

Ekspozicija suskirstyta į dvi temas, sudaryta kontrasto principu. Pirmoji – tauraus, didingo Vilniaus vaizdiniai, artimi Jano Brunono Bulhakos Vilniaus kūriniams.

Parodoje, kuri veiks iki gruodžio 8 d., eksponuojami 34 tapybos darbai ir dokumentinė medžiaga.

Tuo metu Kaune įsikūręs Lietuvos zoologijos sodas kviečia į korsakų įkurtuves. Šį šeštadienį, 13 val., sode vyks neįprastas renginys – bus atidarytas atnaujintas korsakų (stepinių lapių) voljeras.

Anksčiau šiame voljere gyveno baltasis lokys Kasparas. Korsakų laukia erdvesnė, jiems pritaikyta ir natūralias gamtos sąlygas atkartojanti aplinka su liaudies meistro Aurimo Mineikio pagamintais nameliais. Šventės metu susirinkusieji galės apsilankyti šiame voljere.

Renginį pradės televizijos laidos „Vienam gale kablys“ vedėjas Paulius Korsakas ir Lietuvos zoologijos sodo direktorius Aurimas Didžiokas.

Iki gruodžio 1-osios Kaune, Kauno fotografijos galerijoje, eksponuojama Vytauto V. Stanionio paroda „Nuotraukos dokumentams“.

Parodoje galima pamatyti fotografijos seriją „Seirijiečiai. Nuotraukos dokumentams. 1946/1987“ bei specialiai šiai parodai sukurtą audiovizualinį projektą „Prisimenant nuotraukas dokumentams“ (2013).

Minint šimtąsias skulptorės Natalijos Luščinaitės-Krinickienės gimimo metines, Kaune atidaryta jos ir vyro, dailininko, grafiko Ramazano Krinicko darbų paroda.

Parodoje „Šimtmečiui praėjus“ prisimenami ir skulptorės vyro, scenografo, grafiko ir tapytojo, Kauno meno mokyklos ir Mstislavo Dobužinskio mokinio R. Krinicko darbai. Parodos rengėjai teigia, kad Krinickai iki šiol nepelnytai primiršti, tačiau puikiai sutarusi pora yra geras tolerantiškos visuomenės pavyzdys.

Paroda Žmuidzinavičiaus kūrinių ir rinkinių muziejuje Kaune veiks iki metų pabaigos.

Šeštadienį Klaipėdoje – koncertas Latvijos Respublikos nepriklausomybės 95-mečiui. Latvijos nepriklausomybės paskelbimo 95-ąsias metines pasitiksime pasinerdami į neišsenkantį kaimynų kultūros šaltinį – unikalaus grožio liaudies dainas. Vakare dalyvaus brangūs svečiai: folkloro grupė „Saucējas“ (vad. Iveta Tāle) iš Rygos, Latvijos Respublikos ambasadorius Lietuvoje dr. Martiņš Virsis. Įėjimas nemokamas.

Kėdainiuose, Janinos Monkutės-Marks muziejuje–galerijoje atidaryta pirmoji Andriaus Paulavičiaus-Paulos paroda „Ieškojimai“. Menininkas nuolat tobulina savo kūrinius: nupiešia, nufotografuoja, perpiešia, vėl fotografuoja... Taip tarsi sukuria naują meno rūšį – dabarties meną, užfiksuotą fotografijoje, o realybėje jau nebeegzistuojantį.

„Neturiu vieno stiliaus, tapau viską, kas šauna į galvą. Save vadinčiau daugiau menininku, nei tapytoju, nes kuriu meną įvairiais būdais – tapau, piešiu, lipdau, fotografuoju“, – pasakoja netoli tūkstančio darbų sukūręs A. Paulavičius.

Praėjusią savaitę prasidėjo grupės „Atika“ lyderio Dariaus Žvirblio ir jo naujos grupės koncertinis turas. Atlikėjas žada, kad turas bus vienas ambicingiausių per visą penkiolika metų koncertuojančio muzikanto karjerą: per mažiau nei du mėnesius įvyks trisdešimt koncertų visoje Lietuvoje. Artimiausias koncertas – Elektrėnų kultūros centre šeštadienį.