Renginių organizatoriui Jogailai Morkūnui naujametiniai vakarėliai yra antrame plane. Jam didžiausia šventė – pirmoji Kalėdų diena, kada vienoje vietoje susitinka didžiulis draugų būrys.

Jogaila Morkūnas
„Naujiesiems visų nesugaudysi, o norisi švęsti garsiai, su fejerverkais“, – sako J. Morkūnas. Jis pastebi, kad šventiniu metu iš Lietuvos išvažiuoja gausybė žmonių: laukia būrys nedarbo dienų, tad jas galima išnaudoti slidinėjimui ir kitai veiklai.

„Aš sugalvojau, kad reikia dingti į šiltesnius kraštus. Dėl to apsisprendžiau dar rugsėjį ir esu laimingas – nereikės sukti galvos, ką veiksiu“, – sakė pašnekovas. Pasak J. Morkūno, nereikėtų bijoti sutikti Naujuosius namie. „Aš manau, svarbiausia gera nuotaika viduje. Į viską reikia žiūrėti šventiškai ir pakankamai lengvai, nereikia daryti tragedijos, jei sutiksi Naujus metus prie televizoriaus“, – kalbėjo J. Morkūnas.

Vaikščiojimas po barus primena košmarą

Prie televizoriaus Naujuosius greičiausiai teks sutikti vilnietei farmacininkei Skaistei. „Man Naujieji metai nėra labai didelė šventė, niekada jos nesureikšminau ir nepradėdavau planuoti dar spalio mėnesį. Vis dėlto, kasmet tenka kažkaip švęsti – tai į vienokį, tai į kitokį vakarėlį pakliūni – juk visi aplinkui švenčia!“, – pasakoja Skaistė.

Prieš kelerius metus ji su bičiuliais nusprendė per Naujuosius tiesiog eiti per barus ir linksmintis su pirmais sutiktais žmonėmis. „Šiuos Naujuosius metus prisimenu kaip vienus nykiausių – nieko nėra blogiau negu tūnoti įprastame bare kai žinai, kad visi linksminasi iki smulkmenų suplanuotuose vakarėliuose. Todėl nuo šiol manau taip – net jei Naujieji nėra laukiamiausia šventė, geriau suplanuoti ką nors įdomesnio, nes nieko nesuplanavus ir stebuklingajai nakčiai atėjus užklups ir slogutis – juk visi aplinkui švenčia“, – sakė pašnekovė.

Tuo metu vilnietė Ema turi savas Naujųjų tradicijas. Iš darbo ji stengiasi grįžti anksčiau, kad per televizijos kanalą stebėtų klasika tapusio filmo „Likimo ironija, arba po pirties“ pirmąją seriją. „Pasigaminu maisto, su šeima laiką leidžiu prie televizoriaus ir tik vidurnaktį išeiname į balkoną pažiūrėti, kiek kaimynai prisipirko naujų petardų“, – juokėsi pašnekovė.

Kai šventinis koncertas prilygsta tragedijai

Tebesprendžiantiems, kaip pasitikti 2014-uosius, dar yra laiko. Pavyzdžiui, Naujųjų metų vakarą Vilniuje siūloma gausybė spektaklių, koncertų ar šventinių programų baruose ir klubuose. Tačiau sostinės gyventoja Gražina šioje srityje turi karčios patirties.

Kiekvieną paskutinės metų dienos vakarą Gražina su vyru stengiasi praleisti koncerte. „Vienais metais Pramogų arenoje žiūrėjau baletą „Spragtukas“. Žmonės sėdėjo išsidabinę, tačiau aplinka ir baletas šiek tiek nuvylė: ne tiek trupė, kiek netinkama arena – stadionas po stogu, kuris nėra tinkamas baletui. Parteryje beveik nieko nesimatė, o kur dar fonograma“, – karčius žodžius lieja pašnekovė.

Praėjusiais metais „Siemens“ arenoje moteris stebėjo miuziklą „Muzikos garsai“. Pasak Gražinos, „lygis buvo žemiau vidutinio“ – panašėjo į mokyklinį spektaklį, nes atlikėjai pamiršdavo žodžius, šnabždėdavosi, mikrofonai išsijungdavo. „Buvo baisu. Beje, pranešė, kad spektaklis truks dvi valandas, tačiau po dvejų valandų baigėsi tik antra dalis. Visas spektaklis baigėsi 23 val., kol išsiskirstėme, atėjo pusė dvyliktos, vienu žodžiu, vakaras buvo nei penki, nei devyni“, – teigia Gražina. Dėl to teko atšaukti viešnagę pas draugus – šeima tespėjo iki vidurnakčio grįžti namo.

Prieš porą metų „Siemens“ arenoje Gražina mėgavosi miuziklu „Baltaragio malūnas“. Priekaištų artistams vilnietė neturi, tačiau skundžiasi, kad pastačius kėdes parteryje, nieko nebuvo įmanoma įžiūrėti. „Pasimokėme ir dabar eisime tik žinodami, kad neilga renginio trukmė ir paskui spėsime ten, kur suplanavę. Arba apsiribosime televizoriumi“, – artėjančių Naujųjų planus nupasakojo pašnekovė.

Krizė baigėsi – švęsti ruošiasi daugiau ir brangiau

Informaciją, ką veikti per Naujuosius ir visu šventiniu laikotarpiu teikiančios svetainės naujiejimetai.lt
Laurynas Šertvyčius
atstovas Laurynas Šertvyčius pastebi, kad rugsėjo-spalio mėnesiais labiausiai domimasi Naujametėmis kelionėmis. „O šiaip labiausiai žmones domina Najametiniai renginiai, kelionės ir Naujieji pajūryje“, – sakė L. Šertvyčius

Pašnekovas pastebi, kad šįmet žmonės gerokai daugiau domisi renginiais. Dvigubai daugiau žmonių šįmet ieškojo kelionių pasiūlymų. „Vadinasi, žmonės aktyviau pinigus leidžia ir Naujuosius švenčia. Panašu, kad žmonės pradeda sau daugiau leisti ir labiau išlaidauja“, – teigė pašnekovas.

Keičiasi Naujųjų pajūryje tradicijos. Anksčiau žmonės siekdavo pajūryje nebrangiai apsistoti ir linksmybes organizuodavo patys. Pastaruoju metu daugiau domimasi viešbučiais ir juose vykstančiais renginiais. Pasak L. Šertvyčiaus, per Naujuosius prie jūros dažniausiai važiuojama 2-3 nakvynėms. Ilgesniam laikui apsistoja rusakalbiai – turistai iš Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos. Jie lieka paatostogauti ir po Naujųjų.

Tebesprendžiantiems, kaip pasitikti 2014-uosius, dar yra laiko. Pavyzdžiui, Naujųjų metų vakarą Vilniuje siūloma gausybė spektaklių, koncertų ar šventinių programų baruose ir klubuose.